-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​​​​​​​Ketvirtasis „Paviljono knygų savaitgalis“ – nauji vardai ir naujos teritorijos

Vilniuje, Pylimo g. 21B įsikūrusiame kultūros klube „Paviljonas“ lapkričio 29 – gruodžio 1 d. vyks daugelio lankytojų pamėgtas ketvirtasis „Paviljono“ knygų savaitgalis. Šių metų programoje ne tik bus įvairių literatūrinių siurprizų, neformalių diskusijų, koncertų, bet ir iki tol Lietuvoje negirdėtų autorių pasirodymų. Jaukioje „Paviljono“ erdvėje skaitytojai galės įsigyti lietuvių ir anglų k. knygų leidyklų kainomis. Visi festivalio renginiai nemokami.
Paviljono knygų savaitgalis
Paviljono knygų savaitgalis / Guodos Taraškevičiūtės nuotr.

Dialogas tarp kuriančių ir skaitančių

Pasak festivalio koordinatorės Justinos Zubaitės, „Paviljono” knygų savaitgalis, kaip ir kasmet suburs nepriklausomus humanitarinių knygų, meno ir literatūros leidėjus bei mažuosius knygynus po vienu stogu ir suteiks jiems progą tiesiogiai pristatyti įdomiausius naujus leidinius.

Šįmet ryškiau nei ankstesniais metais bus siekiama lankytojus supažindinti su jų pamėgtus leidinius kuriančiomis komandomis: leidėjais, vertėjais, redaktoriais, knygų dailininkais ir kitais. Vienas iš festivalio siekių – kurti neformalias nepriklausomų knygynininkų ir jų skaitytojų pažintis, stiprinti dialogą tarp rašančių bei skaitančių.

Skaitytojų pamėgti knygų autoriai ryškiausiai matomi ir festivalio renginių gausoje (beveik 30 susitikimų, pokalbių, diskusijų ir koncertų), tačiau organizatorių tikslas – atverti, jog knygos, kurias skaitome ir pamilstame, nėra tik autoriaus nuopelnas. Daugeliu atveju, tai kolektyvinis, neretai bičiulyste grįstas komandos darbas, pokalbių ir aršių diskusijų rezultatas.

Kruopšti renginių atranka

Festivalio programos sudarytoja, rašytoja Aušra Kaziliūnaitė pasakoja, jog šiais metais sudarinėdama renginių tinklelį į jį stengėsi įtraukti kuo daugiau kitur dar nepristatytų knygų – šie renginiai sudaro daugiau negu pusę programos.

Poezijos mėgėjai turėtų atkreipti dėmesį į naujos Aido Marčėno knygos „Ir“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) pristatymą. Ypatingu lietuvių poetinio gyvenimo įvykiu taps ir legendinio amerikiečių rašytojo Walto Whitmano „Žolės lapų“ (kitos knygos) vertimas – šią knygą taip pat pirmiausia bus galima pavartyti festivalio metu. Ryškiausias pastarojo laiko reiškinys Lietuvos filosofinių knygų pasaulyje – prancūzų filosofo Gilleso Deleuze'o ir Felix Guattari knyga „Kas yra filosofija?“ (Jonas ir Jokūbas) – taip pat bus pristatyta pirmąjį kartą. Ypatingo paminėjimo nusipelno ir Yanis Varougfakis „Pokalbiai su dukra apie ekonomiką“ (kitos knygos), Witoldo Gombrowicziaus „Dienoraščio“ (Odilė), Gerdos Jord grafinio romano „Daugiabutis“ pristatymai.

Laimos Stasiulionytės nuotr./Aušra Kaziliūnaitė
Laimos Stasiulionytės nuotr./Aušra Kaziliūnaitė

A.Kaziliūnaitė sako, jog „vertus dėmesio renginius būtų galima vardinti ilgai, nes visa tai, ką rasite šių metų programoje, yra geriausia iš geriausiųjų – dominuos naujos knygos, bus daug dalyvių užsieniečių, o lankytojus džiugins neįprasto formato pasirodymai.”

Užsienio svečiai

Kitas šių metų programos ypatumas – užsienio svečių gausa. Šiais metais visas šeštadienio vakaras bus paskirtas užsienio svečiams.

Dalyvaus viena ryškiausių bei kontroversiškiausių šiuolaikinių Estijos rašytojų Maarja Kangro (Estija), kuri pokalbyje „Rašymas ir feminizmas“ susitiks su lietuvių menotyrininke ir poete Laima Kreivyte. Poetė bei garsi kuratorė Simona Nastac (Jungtinė Karalystė/ Rumunija) Paviljone pristatys rumunų tarpdisciplininio projekto „Polyphonic“ poetinių trumpametražių filmų peržiūrą.

„European Poetry Festival” organizatorius, vienas aktyviausių britų atliekamosios poezijos bei performansų kūrėjų, surengęs ne vieną projektą drauge su „Tate Modern“ galerija ir kitomis svarbiausiomis Europos meno institucijomis, Steven J.Fowler (Jungtinė Karalystė), ne tik pristatys specialiai festivaliui paruoštą solo performansą, bet taip pat kuruos ir „Camarade“ poetinių performansų vakarą. Čia lietuvių bei užsienio poetų duetai atliks savo kūrybą. „Camarade“ vakaro metu klausytojai turės galimybę išvysti ir vienus ryškiausių jaunųjų Latvijos poetų Krisjanis Zelgis su Inga Pizane bei poetę iš Rusijos Maria Malinovskaya.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Paviljono“ knygų savaitgalis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Paviljono“ knygų savaitgalis

Pilni stendai knygų

Leidėjai bei knygynininkai „Paviljono“ knygų savaitgalyje savo stenduose turės ne tik knygas, kurioms bus skirti įvairūs pristatymai, bet ir ką tik iš leidyklų atkeliavusių naujienų.

„Paviljono“ savaitgalyje dalyvaus ir ką tik pasirodžiusias naujienas pristatys „Kitos knygos“, „Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla“, „Odilė“, „Hubris“, „Jonas ir Jokūbas“, „Aukso žuvys“, „Lapas“ ir „Apostrofa“ leidyklos. Taip pat dalyvaus knygynai „eureka!“, „Six Chairs Books“ ir „Juodas šuo“, kurie turės literatūros įvairaus skonio skaitytojams lietuvių ir anglų kalbomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Paviljono“ knygų savaitgalis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Paviljono“ knygų savaitgalis

Vakaro akcentai

Penktadienio vakare knygų mėgėjai galės atsigaivinti svaigiuose Migloko muzikos ritmuose. Gracingai laužydama nusibodusias scenines klišes atlikėja kartas nuo karto palieka sceną ir įsipina tarp klausytojų, kaip pati sako, siekdama sukurti stebuklingą esenciją, kurioje skamba dainos, pasakojančios tai, ko niekada nedrįstume papasakoti.

Šeštadienį knygų ir meno įkvėpti lankytojai galės šėlti DJ Querelle (We Are Propaganda) performansų teroristo diskotekoje. Ekscentriškasis atlikėjas, kovojantis prieš nuobodulį ir heteronormatyviąją visuomenę, žada įvairių staigmenų.

Festivalis vyks lapkričio 29 – gruodžio 1 d. Vilniuje kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilniuje). Sekite programą feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius