Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kino žmonės skaito: mėgstamiausios knygos ir ekranizacijos

Projektas „Knyga+Kinas“ jungiasi į akciją „Lietuva skaito“ ir švęsdami Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, dalinasi, kokias knygas skaito kino žmonės – prodiuseriai, režisieriai, organizacijų vadovai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Romas Zabarauskas
Romas Zabarauskas / Vilijos Buivydės nuotr.

Projektas „Knyga+Kinas“ siekia padidinti literatūros ir kino industrijų bendravimą ir siekia, kad kuo daugiau lietuviškų knygų būtų panaudota kuriant lietuviško kino scenarijus.

Labiausiai kinematografiškos naujausios lietuviškos knygos bus pristatytos „Knyga+Kinas“ renginyje gegužės 20 dieną, kino teatre „Pasaka“.

Projekto „Knyga+Kinas“ komisijos narių ir organizatorių paklausėme, ar turi mėgstamiausią knygą ir filmą, paremtą knygą, taip pat kokią įsimintiniausią knygą skaitė paskutiniu metu ir koks labiausiai įstrigęs naujausias matytas filmas.

Projekto „Knyga+Kinas“ vertinimo komisijos narys, kino režisierius Romas Zabarauskas

Dievinu aštuoniolikmetės Françoise Sagan parašytą romaną „Sveikas, liūdesy“. 1958 metais ši neįtikėtinos sėkmės sulaukusi knyga buvo ekranizuota. Maištingąją Cécile įkūnijo amerikietė Jean Seberg. Tą pačią aktorę savo legendiniame filme „Iki paskutinio atodūsio“ įamžinęs Jean-Luc Godard savo sukurtą rolę matė tarsi Cécile istorijos pratęsimą. Tad nedidelė knygelė ne tik pati įsirašė į literatūros klasiką, bet ir prisidėjo prie milžiniško kino istorijos lūžio.

Vilijos Buivydės nuotr./Romas Zabarauskas
Vilijos Buivydės nuotr./Romas Zabarauskas

Mėgstamiausia ekranizacija – David Cronenberg „Avarija„ pagal J.G. Ballard romaną tuo pačiu pavadinimu.

Šiuo metu skaitau Edward W.Said „Orientalizmas“, o įstrigęs filmas – „Kino pavasario„ atidarymo filmas „Blogio nėra„. Bet kad nebūtų per daug intelektualu – man patiko ir Ryan Murphy „Išleistuvės“.

Projekto „Knyga+Kinas“ vertinimo komisijos narė, režisierė Agnė Marcinkevičiūtė

Neturiu mėgstamiausios knygos, patinka visos, kurios mane nustebina, užburia, įtraukia į savo pasaulį. Taigi tokių „mėgstamiausių“ knygų yra labai daug. Beveik visas „Knyga + kinas“ knygų sąraše esančias knygas drąsiai galiu pavadinti mano mėstamiausiomis, nes tai buvo nuostabus laikas, tikra dvasinė kelionė pandemijos akivaizdoje.

Vilijos Buivydės nuotr./Agnė Marcinkevičiūtė
Vilijos Buivydės nuotr./Agnė Marcinkevičiūtė

Į klausimą, kokia labiausiai patikusi ekranizacija, negaliu atsakyti nešališkai, nes tai, ką išgyvenau, kuriant filmą „Vardas Tamsoje“ (Fralita films 2013) pagal to paties pavadinimo Renatos Šerelytės romaną, man leidžia jį vadinti mano pačiu pačiu mėgstamiausiu. O kalbant rimtai – reta ekranizacija praauga knygą. Net neverta konkuruoti, nes ekranizaciją reikėtų vertinti (ir kurti) kaip atskirą savarankišką kūrinį. Tačiau ekranizacijos prasmė yra jau vien tame, kad, nors knygas skaito daugelis, bet kiną žiūri visi.

Dabar skaitau dalykinę literatūrą, kaip sodinti šilauoges, o labiausiai patikęs filmas – „Kino pavasaryje“ matytas dokumentinis filmas „Tapytoja ir vagis“.

„Kino Pavasario“ nuotr./„Tapytoja ir vagis“
„Kino Pavasario“ nuotr./„Tapytoja ir vagis“

Projekto „Knyga+Kinas“ vertinimo komisijos narė, prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė

Neturiu visų laikų mėgstamiausios knygos, nes keičiuos aš – keičiasi knygos, kurias skaitau, keičiasi mano vertinimo kriterijai. Mėgstamiausia knyga iš skaitytų per paskutinius trejus metus, yra „Lost Children Archive“, autorė Valeria Luisell. Kai galvoju apie ekranizuotas knygas, geriausi įspūdžiai susiję su ekranizuotomis knygomis vaikams. Vienas kurį prisimenu iki šiol „Iki pasimatymo, Mere Popins„, rež. Leonid Kvinikhidze.

Ką tik per mėnesį įveikiau 20+ knygų sąrašą konkursui „Knyga+Kinas“, bet iki jo skaičiau ir toliau tęsiu tris knygas vienu metu: „Against Interpretation and Other Essays“, autorė Susan Sontag, „The Undying: A Meditation on Modern Illness“, autorė Anne Boyer bei „Lyrika plius. Papasakok man eilėraštį“ sudarytojas Kęstutis Navakas.

Vilijos Buivydės nuotr./Dagnė Vildžiūnaitė
Vilijos Buivydės nuotr./Dagnė Vildžiūnaitė

Labiausiai pastaruoju metu patikęs filmas – „Kino pavasaryje“ žiūrėtas „Moteris, kuri pabėgo“ Rež. Hong Sang-soo

Projekto „Knyga+Kinas“ idėjos autorė, kino prodiuserė Živilė Gallego

Mėgstamiausia knyga – Romain Gary „Aušros pažadas“, kuri irgi buvo jau ekranizuota keletą kartų.

Iš senesnių filmų man padarė didelį įspūdį „Nuostabus protas“ rež. Ron Howard (pagal Sylvia Nasar knygą, kurioje aprašoma ekonomikos Nobelio premijos laureato John Nash gyvenimas).

Vilijos Buivydės nuotr./Živilė Gallego
Vilijos Buivydės nuotr./Živilė Gallego

Naujausias įstrigęs filmas „Dar po vieną“ (rež. Thomas Vinterbergas), lietuvių autorių knyga, kuri patraukė dėmesį galimai ekranizacijai – Linos Ever „Neišryškinta juostelė“.

Rūta Elijošaityte-Kaikarė, Lietuvos leidėjų sąjungos vykdančioji direktorė

Esu absoliuti aktoriaus Davido Suchet sukurto detektyvo Erkiulio Puaro gerbėja – pagal Agatos Kristi knygas pastatytą serialą su šiuo aktoriumi žiūriu jau nesuskaičiuosiu kelintą kartą – nepaisant to, jog ir knygas skaičiau ne po vienąsyk, ir serijas, vis vien dažnas atvejis, kai neatsimenu, kas žudikas – geniali rašytoja ir genialiai aktoriaus sukurtas Puaro. O vienos mėgstamiausios knygos tikrai neturiu – kas mėnesį išsirenku po mėgstamiausią – tačiau neretas atvejis, kai skaitydama knygą galvoje susuku savo filmą – turbūt nereto skaitytojo vaizduotė taip elgiasi.“

Vilijos Buivydės nuotr./Rūta Elijošaityte-Kaikarė
Vilijos Buivydės nuotr./Rūta Elijošaityte-Kaikarė

Darius Vaitiekūnas, Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA direktorius

Tiek daug knygų, kad labai sunku išrinkti mėgstamiausią, o ir gyvenimo etapais interesai labai skiriasi. Galiu paminėti turbūt vieną ryškesnių knygų, kurią skaičiau dar jaunystėje ir kuri paliko didelį įspūdį: Anthony Burgess romanas „Prisukamas apelsinas“.

Sunku apsibrėžti ir mėgstamiausią filmą, bet vienas iš tų tikrai labai patikusių, tai Chuck Palahniuk romano „Kovos klubas“ (rež. David Fincher) ekranizacija 1999 m.

Vilijos Buivydės nuotr./Darius Vaitiekūnas
Vilijos Buivydės nuotr./Darius Vaitiekūnas

„Vilniaus kino biuro“ direktorė Jūratė Pazikaitė

Labai sunku išrinkti tą vienintelę, bet viena įdomiausių knygų namų lentynoje – Daniel Kahneman „Mąstymas, greitas ir lėtas“. Koks mėgstamiausias filmas pagal knygą? Dar vienas neįmanomas klausimas – tebūnie šį kartą nugali meilė vesternams – renkuosi brolių Coenų šedervą „No Country For Old Men“, sukurtą pagal to paties pavadinimo C.McCarthy novelę. Naujausia skaityta knyga – Kristinos Sabaliauskaitės „Petro Imperatorė“, o praėjusią savaitę peržiūrėjau režisieriaus Aaron Schneider filmą „Greyhound“ su Tom Hanks, pastatytą pagal C.S.Forester novelę „The Good Shepherd“.

Vilijos Buivydės nuotr./Jūratė Pazikaitė
Vilijos Buivydės nuotr./Jūratė Pazikaitė

Austėja Milvydaitė, Kūrybiškos Europos biuro Lietuvoje MEDIA paprogramės koordinatorė

Mėgstamiausia knyga – M.Bulgakovo „Meistras ir Margarita“. Mėgstamiausias filmas – Spike Lee „BlacKkKlansman“ pagal Ron Stallworth „Black Klansman„. Naujausiai įstrigusi knyga – Bernardo Atxaga „Obabakoak“, o filmas Joe Talbot „The Last Black Man in San Francisco“.

Vilijos Buivydės nuotr./Austėja Milvydaitė
Vilijos Buivydės nuotr./Austėja Milvydaitė

Justina Semėnaitė, Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA specialistė

Vieną knygą įvardinti mėgstamiausia yra sunku, nes jų tematika svyruoja tikriausiai pagal nuotaiką, todėl kiekviename etape jos užima skirtingą reikšmę: nuo psichologinių, saviugdos iki biografijų. Viena iš paskutinių skaitytų, kuri yra ypač aktuali savo tema (kibernetinis saugumas, asmens privatumas) ir įtraukianti tikra istorija apie Edwardą Snowdeną nuo jo vaikystės iki įvykių, atvedusių iki knygos – ĮRAŠAS VISIEMS LAIKAMS (Edward Snowden). Apie šią personą yra pastatytas ir filmas SNOWDENAS (rež. Oliver Stone). Mėgstamiausia ekranizacija – mini serialas UNORTHODOX (rež. Maria Schrader), paremtas tikra rašytojos Deborah Feldman gyvenimo istorija, kuri atskleista ir autorės knygoje „NEORTODOKSIŠKA: kaip skandalingai išsižadėjau savo chasidiškų šaknų.“

Vilijos Buivydės nuotr./Justina Semėnaitė
Vilijos Buivydės nuotr./Justina Semėnaitė

Prodiuserė Laura Vrubliauskaitė

Mėgstamiausia knyga – Vytauto V. Landsbergio „Rudnosiuko istorijos“. Mėgstamiausias filmas – Luca Guadagnino „Call Me by Your Name“. Labiausiai įstrigusi neseniai skaityta knyga – Clarissa Pinkola Estes, Ph.D. „Bėgančios su vilkais“ ; Filmas – Viktor Kossakovsky „Gunda“.

Vilijos Buivydės nuotr./Laura Vrubliauskaitė
Vilijos Buivydės nuotr./Laura Vrubliauskaitė

Rita Stanelytė, Kino komunikacijos specialistė

Kiekvienais metais išsirenku sau geriausią skaitytą knygą, bet visų laikų mėgstamiausia – M.Bulgakovo „Meistras ir Margarita“.

Vilijos Buivydės nuotr./Rita Stanelytė
Vilijos Buivydės nuotr./Rita Stanelytė

Geriausia ekranizacija, mano manymu – visa Poteriada: nuotykių filmai pagal J.K.Rowling knygas apie „Harį Poterį“. Kaip šias knygas galima skaityti iš naujo ir iš naujo – taip ir filmus, iš naujo žiūrėti per kiekvienas Kalėdas. Naujausias ekranizacijos atradimas – tai serialas „Normalūs žmonės“ pagal to paties pavadinimo Sally Rooney romaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius