Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip išleisti savo knygą?

Norint išleisti savo knygą, galima rinktis iš dviejų variantų: kreiptis į leidyklą, arba tiesiai į spaustuvę. Pastarasis kelias yra paprastesnis, bet brangesnis. Tiesa, kreipiantis tiesiai į spaustuvę, neverta tikėtis, kad knyga kada nors atsidurs knygynų lentynose. Taip sako Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorius Saulius Repečka.
Knygų mugė
Knygos / Organizatorių nuotr.

LRT Radijo klausytoja domisi knygų leidyba. „Kur reikėtų kreiptis asmeniui, norinčiam išleisti nedidelę knygelę apie savo gyvenimą?“ – klausia ji.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorius sako, kad yra galimi du keliai: kreiptis į leidyklą arba tiesiai į spaustuvę.

„Jei norima, kad knyga būtų pardavinėjama knygynuose, pirmiausia reikėtų pasirinkti leidyklą, kuriai bus siūlomas rankraštis. Kiekviena leidykla turi savo reikalavimus, bet paprastai prašoma pateikti bent teksto ištrauką, jei autorius nenori atsiųsti viso teksto. Susipažinusi su autoriumi ir tekstu leidykla, atsižvelgdama į leidinio ir pačios leidyklos tikslų bei interesų atitikimą, pardavimų galimybes, priima sprendimą“, – teigia S.Repečka.

Siūlyti savo rankraštį galima ir ne vienai leidyklai. Jei leidykla susidomi kūriniu, vyksta susitikimas su autoriumi, kurio metu pasikalbama apie lūkesčius ir galimybes.

Anot jo, paprastai viskas prasideda nuo paties teksto pateikimo ir autoriaus prisistatymo leidyklai. Siūlyti savo rankraštį galima ir ne vienai leidyklai. Jei leidykla susidomi kūriniu, vyksta susitikimas su autoriumi, kurio metu pasikalbama apie lūkesčius ir galimybes.

O jei rankraštis neatitinka leidyklos plano, autorius sulaukia neigiamo atsakymo. Taip nutinka gana dažnai.

„Turint tam tikrą kiekį pinigų ir norint išleisti nedidelį tiražą, galima kreiptis tiesiogiai į spaustuvę. Žinoma, kad tokia knyga papuls į knygynus, tikėtis neverta, bet norint atsispausdinti keletą knygų ir įteikti jų artimiesiems, galimybių tikrai yra.

Tik tokiu atveju reikėtų pačiam susimaketuoti knygą, ją suredaguoti, sukurti viršelį ir atlikti visus darbus, kuriuos paprastai atlieka leidykla“, – aiškina redaktorius.

Jei leidykla susidomi kūriniu, ji pati ir padengia knygos išleidimo išlaidas ir priklausomai nuo teksto ir jo kokybės, autoriui išmoka honorarą. Jei autorius knygą leidžia savo lėšomis, patiriamos išlaidos priklauso nuo jo paties lūkesčių – tiražo, popieriaus, samdomo redaktoriaus ir maketuotojo. Priklausomai nuo tiražo, vienas egzempliorius gali kainuoti ir 10 Eur, ir 30 Eur.

VIDEO: Susipažinkite: kaip spausdinamos jūsų skaitomos knygos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius