Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygą pristatęs Audrius Rakauskas-Gustavas: visuomet norėjau būti ne žurnalistu

„Tai yra tas retas atvejis, kai autorius ir personažas yra vienoje vietoje. Esu ir knygos autorius Audrius Rakauskas, ir jos personažas Gustavas“, – taip Knygų mugės LRT Forume prisistatė „Nepaprastų Gustavo ir profesoriaus Kalėdausko nuotykių“ autorius A.Rakauskas.
Audrius Rakauskas
Audrius Rakauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pokalbio metu „Gustavo enciklopedijos“ autorius prisipažino, jog visuomet svajojo išleisti knygą, tad dabar belieka tikėtis, kad ji pradžiugins skaitytojus.

„Visuomet norėjau būti ne žurnalistu, o rašytoju. Piešiau karikatūras, kurias spausdino laikraščiai ir žurnalai. Parašyti knygą ir ją iliustruoti – sena mano svajonė“, – pasakoja knygos ir septynioliktus metus skaičiuojančios laidos vaikams autorius.

Su nuotykiais A.Rakauskas susiduria ne tik savo kuriamoje laidoje, bet ir tikrame gyvenime.

„Paprastai pirmiau parašoma knyga ir pagal ją scenaristai sukuria kino filmą. Čia įvyko atvirkščiai – prieš septynerius ar aštuonerius metus pradėjome kurti scenarijų filmui „Nepaprasti Gustavo nuotykiai“. Ir supratome, kad dėl lėšų stygiaus filmo nebus, tad scenarijus ilgam atsigulė į stalčių. Vėliau atsirado prodiuseriai, kurie, nežinodami, kad scenarijus beveik pabaigtas, pasiūlė kurti filmą. Ir tik dabar dienos šviesą išvydo knyga“, – pasakoja A.Rakauskas.

Knygos autorius pripažino, kad nors ir siužetinių linijų ir situacijų nereikėjo išgalvoti, knygą kurti nebuvo labai lengva – jam nuolat kildavo klausimas, kaip knygą priims skaitytojas, ar jam patiks ją vartyti.

Prieš tai išleidęs „Gustavo receptų“ knygą autorius šį savo leidinį laiko pirmąja knyga. „Prieš tai buvo receptų knyga su istorijomis iš Gustavo ir jo draugų gyvenimo, bet tai nebuvo tokia knyga, apie kokią svajojau. O šią nuotykių knygą rašyti nebuvo taip lengva, kaip iš pradžių atrodė. Juk niekada nežinai, kada atsivers fantazijų pasaulis. Kartais paprastą mintį užrašyti labai sunku“, – sako A.Rakauskas.

Knygos autorius pripažino, kad nors ir siužetinių linijų ir situacijų nereikėjo išgalvoti, knygą kurti nebuvo labai lengva – jam nuolat kildavo klausimas, kaip knygą priims skaitytojas, ar jam patiks ją vartyti.

„Todėl pasakojama istorija yra šiek tiek detektyvinė. Dingo artimas Gustavui žmogus – nežinia, jis dar gyvas, ar žuvo. Be to, šis žmogus gabeno svarbų krovinį – Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės relikviją. Į dingusiojo paieškas leidęsi personažai patyrė daugybę nuotykių“, – istorijos liniją trumpai nupasakojo A.Rakauskas.

Autorius sako, kad knygoje atsirado pažintinių siužetų, kurių nebuvo filme. „Laikydamasis principo, kad tai yra tas pats Gustavo pasaulis, matomas televizijos laidose, įterpiau pasaulio pažinimo istorijų. Įsipynė istorijos apie mėnulį, didžiausius pasaulyje medžius, LDK valdovus“, – tikina knygos autorius.

A.Rakauskas pasakoja, kad „Gustavo enciklopedijos“ pasaulis įkūnija jo norą gyventi tokiame pasaulyje, kuriame gyventi lengviau. „Nykštukas Benas gyvena be didesnių problemų – šąlantį jį kas nors sušildo, alkaną – pamaitina. Jei Profesorius Kalėdauskas išplaukia į jūrą, visuomet pagauna žuvį. Ten visi puikiai sutaria“, – kalba „Gustavo enciklopedijos“ kūrėjas.

Knygos bendraautorius Augustinas Gricius skaitytojams rekomendavo atkreipti dėmesį į iliustracijų, kurias kūrė dailininkas Andrius Zakšauskas, smulkmenas. „Gerai įsižiūrėję į piešinius, galite pamatyti, kokios muzikos klausosi Nykštukas Benas, o kokios – Robinzonas Kruzas. Ant Kapitono Nemo stalo pamatysite nedidelę mėsmalę, nes šis personažas yra nuolat alkanas“, – dėsto A. Gricius.

Baigdamas pokalbį, A.Rakauskas patikino, kad jo gyvenimo tikslas – džiuginti žmogų. „Tikiuosi, kad jus džiugins ši knyga. Jei tai jums suteiks džiaugsmo, tikslas bus pasiektas“, – kalba A.Rakauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius