Dabar populiaru
Publikuota: 2014 vasario 13d. 17:39

Knygoje aiškinamasi: kokia yra mūsų nacionalinė virtuvė?

Knygos viršelis
Leidyklos nuotr. / Knygos viršelis

Dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ (Briedis, 2014) yra bene pirmasis bandymas sistemiškai rašyti apie istorinę Lietuvos virtuvę.

Literatūros naujienas sekite ir socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“.

Knygoje siekta suderinti istoriją ir kulinariją, t. y. autoriaus istorinius tyrinėjimus su jo pomėgiu gaminti. Greta publicistiniu stiliumi aprašomos gastronominės kultūros istorijos, pateikiami ir  rekonstruoti bei šiuolaikinei virtuvei pritaikyti receptai.

Maisto ir valgymo kultūra, kaip ir visa kasdienybės istorija, ilgai buvo laikoma istorijos mokslo podukra, todėl mes labai menkai pažįstame savo kulinarijos paveldą. Dažnai jį tapatiname su XIX amžiaus pabaigos ar tarpukario Lietuvos valstiečių virtuve, kartais teigiame, kad nacionalinio kulinarijos paveldo apskritai nėra. Juk dauguma mūsų virtuvei priskiriamų patiekalų yra paplitę ir kitose Europos šalyse. Bet, jei pažiūrėtume plačiau, pamatytume, jog tokie pat yra daugelis kultūros reiškinių: išaugę iš etninės aplinkos, susimaišę su visos Europos krikščioniškąja tradicija, dėl istorinių aplinkybių patyrę kitų tautų kultūrų poveikį. Lygiai tokia pat ir kulinarijos paveldo erdvė. Vietinė, sėslių žemdirbių ir gyvulių augintojų virtuvė susilieja su daugybe tarptautinių įtakų: nuo artimos mums vokiečių, lenkų virtuvės iki italų, totorių, olandų ar graikų.

Daugeliui iš mūsų turbūt bus įdomu sužinoti, kaip gaminama Bonos Sforcos lazanija, kokius gardėsius valgė Jogaila. Ar galime Lietuvos kulinarines tradicijas sieti su bulviniais patiekalais? Visus atsakymus ir kitas įdomybes rasite dr. R.  Laužiko knygoje „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“, kurią autorius pristatys Vilniaus knygų mugėje vasario 22 d., šeštadienį, 19 val.

Leidyklos nuotr./Knygos iliustracija
Leidyklos nuotr./Knygos iliustracija

„Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ – tai unikalus leidinys apie LDK virtuvę, kuriame, remiantis istoriniais dokumentais, senomis kulinarinėmis knygomis, ikonografiniais šaltiniais ir archeologiniais tyrimais, išplečiamos Lietuvos kulinarijos paveldo ribos. 

Dr. Rimvydas Laužikas (g. 1971) – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas, prodekanas, Muzeologijos katedros vedėjas, Lietuvos archeologijos draugijos narys. Jis aktyviai dalyvauja įvairiuose Dubingių piliavietės tyrimų projektuose, kurie neretai atskleidžia vienos įtakingiausių ir turtingiausių LDK didikų giminės – Radvilų – valgymo įpročius. R. Laužikas yra parašęs ne vieną dešimtį mokslinių straipsnių, taip pat yra monografijų „Radvilų tėvonija Dubingiuose“ ir „Radvilų dvaras Dubingiuose“ bendraautoris. Jis administruoja Lietuvos kulinariniam paveldui skirtą tinklaraštį <http://kulinarinispaveldas.blogspot.com>.

SIŪLOME JUMS RECEPTĄ IŠ ŠIOS KNYGOS

Radvilų virėjo Gera košė, XVII a. pab.

 Jums reikės

200 g razinų

200 g baltos duonos

50 g cukraus

Gvazdikėlių

 Autentiškas receptas

Paimkite truputį mažųjų razinų, apvirkite vandenyje, nusausinkite, įtrupinkite į jas dvi baltos duonos bandeles, pertrinkite per sietelį ir sudėkite į indą, pabarstykite cukrumi ir gvazdikėliais.

 Patarimai, kaip gaminti

Šis patiekalas – savotiškas baltos duonos ir razinų kremas. Kiek imti razinų ir kiek baltos duonos, sprendžiate pagal skonį. Mėgstantys razinas teima jų daugiau. Razinas apvirkite vandenyje, kad jos „atgytų“, prisigertų vandens, taptų minkštos. Kol verda, sutrupinkite baltą duonelę. Galite trupinti ne vien minkštimą, bet ir pluteles, svarbu nepalikti didelių duonos gabalėlių. Apvirtas razinas nusausinkite, sumaišykite su duonos trupiniais ir pertrinkite per sietelį. Šiais laikais galima smulkinti ir elektriniu trintuvu. Trindami razinas ir trupinius paverskite vienalyte mase – kremu. Šis dedamas į dubenėlius, viršus padengiamas cukraus (geriausia rudojo) sluoksniu, pribarstoma gvazdikėlių ir tiekiama į stalą. Jei mėgstate saldesnį desertą, barstykite storesnį cukraus sluoksnį.

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Į Lietuvą tiektos listerija užkrėstos šaldytos daržovės išimamos iš rinkos

Aktualu

Po 15min tyrimo sulaikytas „fotografas“: „Alfa vyras“ įtariamas merginų prievartavimu

Sportas

Prieš Europos lygos batalijas 15min studijoje lankysis „Žalgirio“ treneris V.Urbonas

Pasaulis kišenėje

Verslas piktinasi „negarbingai“ padidinta rinkliava į Kuršių neriją, valdžia skaičiuoja kitaip

Gyvenimas

Dvigubiname pomidorų derlių: 5 būdai

Aktualu

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo rengėjų veikla kai kuriems Seimo nariams panaši į sektą

Aktualu

Pateikė priežastį, kodėl apsemiama rekonstruota Kauno Laisvės alėjos dalis

Vardai

Natalijos Bunkės naujo klipo užkulisiai: audra, aukštakulniais įveikti 10 kilometrų ir nutrintos kojos

Konkurso „Debiutas“ nugalėtoja nuotraukose atskleidžia atminties ir vaizduotės žaismę

Sportas

Kroatų šventės pavojus: vartininkas išgelbėjo nuo autobuso krentantį bendražygį

Vardai

Per vestuves Atlanta atsisakė tradicinės nuotakos suknelės: „Nesu princesė, mano būdas – karalienės“

Sportas

„Sūduvos“ antausį patyręs Kipro klubas šoke: „Pralaimėjome silpnesnei komandai“

Mokslas.IT

Astronomai rado daugybę naujų Jupiterio palydovų – vienas jų skrieja prieš eismą

24sek

„Žalgirį“ palikusį A.Toupane'ą komplimentais apipylė NBA superžvaigždė

Sportas

Patekimas į kitą Čempionų lygos etapą gerokai papildė „Sūduvos“ banko sąskaitą

Gyvenimas

Vasariška apranga: 11 derinių kiekvienai dienai

Vardai

Christina Aguilera naujame mokslinės fantastikos filme suvaidino robotą-prostitutę

Antakalnyje įgriuvusio dviračių tako tvarkymo darbai

Aktualu

Po dvejus metus trukusių valymų Turkija atšaukia nepaprastąją padėtį

Verslas

VMI išsiuntė laiškus 54 tūkstančiams skolininkų

Naujienos

Aktualu

Į Lietuvą tiektos listerija užkrėstos šaldytos daržovės išimamos iš rinkos

Aktualu

Po 15min tyrimo sulaikytas „fotografas“: „Alfa vyras“ įtariamas merginų prievartavimu

Sportas

Prieš Europos lygos batalijas 15min studijoje lankosi Žalgirio“ treneris V.Urbonas

Vardai

Daina Bosas teisme švenčia pergalę: dukrai dėl skandalingų skiepų – kompensacija, medikei – nelaisvė

Aktualu

Iš urvo Tailande išgelbėtų vaikų gydytojas: „Jie yra pasirengę grįžti į normalų gyvenimą“

Aktualu

Gimdyvių mulkinimu ir nemokamų epidūrų apmokestinimu kaltinti Kauno medikai išteisinti

Gyvenimas

Dvigubiname pomidorų derlių: 5 būdai

Aktualu

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo rengėjų veikla kai kuriems Seimo nariams panaši į sektą

Konkurso „Debiutas“ nugalėtoja nuotraukose atskleidžia atminties ir vaizduotės žaismę

Aktualu

Pateikė priežastį, kodėl apsemiama rekonstruota Kauno Laisvės alėjos dalis

Vardai

Natalijos Bunkės naujo klipo užkulisiai: audra, aukštakulniais įveikti 10 kilometrų ir nutrintos kojos

Sportas

Kroatų šventės pavojus: vartininkas išgelbėjo nuo autobuso krentantį bendražygį

Maistas

Klasikinis pyragas, kuriam tinka lietuviškos vyšnios: derinkite su ledais ir atsidursite rojuje!

Aktualu

V.Bakas teisinasi, kodėl praleido daugiausia Seimo posėdžių

Vardai

Per vestuves Atlanta atsisakė tradicinės nuotakos suknelės: „Nesu princesė, mano būdas – karalienės“

Mokslas.IT

Astronomai rado daugybę naujų Jupiterio palydovų – vienas jų skrieja prieš eismą

Vardai

Christina Aguilera naujame mokslinės fantastikos filme suvaidino robotą-prostitutę

Aktualu

Kauno policija prašo atpažinti su vagyste iš parduotuvės susijusį vyrą

Verslas

ES dėl „neteisėtos“ „Android“ strategijos „Google“ skyrė rekordinę 4,34 mlrd. eurų baudą

Aktualu

Vyriausybė kol kas nesvarstė siūlymų dėl alkoholio prekybos ribojimų

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”