Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos ištrauka. Kaip skaičiai atskleidžia populiarių muzikos grupių kūrybą?

Leidykla „Briedis“ pristato gausiai iliustruotą Ernesto Assante‘o knygą „Rokas. Roko muzikos istorija“. Ar galima roko istoriją ar bent jau atskirus jos epizodus papasakoti skaičiais ir datomis? Tikrai galima pabandyti.
„The Beatles“ per filmo „A Hard Day‘s Night“ filmavimo pertrauką apsimeta, kad stilistės, atlikusios vaidmenis filme, jiems šukuoja plaukus. Už Harrisono stovinti moteris yra Pattie Boyd, vėliau už jo ištekėsianti.
„The Beatles“ per filmo „A Hard Day‘s Night“ filmavimo pertrauką apsimeta, kad stilistės, atlikusios vaidmenis filme, jiems šukuoja plaukus. Už Harrisono stovinti moteris yra Pattie Boyd, vėliau už jo ištekėsianti.

Šioje knygoje muzikos istorija pasakojama visiškai naujai – per infografikus, iliustruojančius įvairių žanrų, tokių kaip bliuzas, popsas, pankrokas, progresyvusis ir sunkusis metalas, raidą, įtaką ir ryšius, braižant įvairių muzikos žanrų genealoginius medžius, pristatant roko žvaigždžių portretus ir atskleidžiant keletą smalsumą žadinančių ar net stulbinančių faktų. Skaičiai padeda atkurti laiko tėkmę, datas ir įvykius. Nurodant informaciją apie tokių atlikėjų kaip „The Beatles“, Dylanas, Janis Joplin, Springsteenas, Bowie, „The Ramones“, Amy Winehouse ir „Nirvana“ parduotų įrašų skaičių, kiek pinigų uždirbta, kaip ilgai rekordas išliko topuose, kiek dienų prireikė norint įrašyti dainą, kiek sekėjų turi „Twitter“ ir kt., galima suteikti apčiuopiamą pavidalą pasiekimams, kurie kitu atveju gali atrodyti abstraktūs.

Galiausiai ši knyga nėra eilinis pasakojimas – tai išties išskirtinė viską apimanti roko apybraiža, lyg atlikėjo ar grupės karjeros laiko juosta.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knygą iš anglų kalbos vertė Mantas Tamulevičius.

Siūlome šios knygos ištrauką.


The Beatles

Visi žino „The Beatles“. Bitlai yra vienas iš šiuolaikinės populiariosios kultūros ramsčių, nepaisant to, kad jų istorija baigėsi bemaž prieš penkiasdešimt metų. Bet jų muzika kasdien tebegyvuoja su mumis: grojaraščiuose, radijuje, televizijoje ir filmuose. Nuostabiojo ketverto veidai vis dar giliai įsirėžę į mūsų kolektyvinę atmintį: amžiams neatsiejami nuo tvarkingai suglostytų šukuosenų arba ilgų besiplaikstančių plaukų, spalvingų kariuomenės uniformų arba juodų aulinių batų, priklausomai nuo to, kuriame savo stulbinančio muzikinio nuotykio etape tuo metu buvo. Jie išrado bito (angl. beat) muziką; drauge su Bobu Dylanu buvo tokio modernaus roko, kokį jį pažįstame šiandien, pradininkai ir parašė keletą gražiausių (ir žinomiausių) XX amžiaus dainų. Bitlai yra viena iš priežasčių, kodėl pasaulis ėmė pastebėti jaunąją kartą, jie kūrė naujas mados taisykles, pakeitė ištisos kartos mentalitetą ir nuveikė dar daugybę dalykų. Ir visa tai padarė per mažiau nei dešimt metų, iš esmės nuo 1962 iki 1970-ųjų – per tą laiką įrašė tuziną į istoriją įėjusių albumų. Iš pradžių grupės formulė buvo paprasta: gitaros rifas1, maloni, lengvai įsimenama melodija, būtiniausi instrumentai (bosas, būgnai, dvi gitaros – viena ritminė ir viena solinė) ir, galbūt svarbiausia, jokio pagrindinio vokalisto (ir lyderio) – visi keturi balsai buvo girdimi. Jie išsiskyrė būtent komandine dvasia, buvo „gauja“ jaunuolių, skleidžiančių ne tik muziką, bet ir troškimą gyventi remiantis visiškai kitokiomis taisyklėmis nei praeityje. Bet bitlams judant į priekį, jų horizontai vis plėtėsi, ir muzikantai nugrindė kelią į roką, susižavėjo psichodelika, Indijos kultūra ir avangardine muzika; jie suprato ir išplėtojo neįtikėtiną įrašų studijų potencialą ir ilgainiui tapo ne tik pačia žinomiausia pasaulio grupe, bet ir įtakingiausia.

„The Beatles“ infografikas
„The Beatles“ infografikas

„The Beatles“ pasiekė savo karjeros zenitą per paskutinius trejus pribloškiančios grupės karjeros metus, pradedant 1967 metų albumu Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Tai buvo kažkas visiškai nauja – „koncepcinis albumas“, susidedantis iš virtinės viena su kita susijusių dainų, nebekepant singlų, kurie dominavo popmuzikos scenoje ir įrašų industrijoje iki pat tos dienos. 1968 metais išleistas nepaprastas grupės albumas The Beatles, geriau žinomas kaip White Album, buvo tarsi grupės sielos gelmių ir įvairiausių garsinių kelionių rinkinys. Ir visų svarbiausia, albumas įkūnijo įvairias grupės asmenybes, tapo vienu iš nuostabiausių „popmuzikos kratinių“, įrašu, dar ir šiandien įkvepiančiu gausybę muzikantų ir sujungusiu roką, psichodelinę muziką, avangardą, melodingą dainų rašymą ir popsą. Bet 1968-aisiais grupėje ėmė ryškėti pirmieji krizės ir konflikto požymiai, o po dar dvejų metų bitlai iširo ir niekada nebeatsikūrė. Vis tik nors 1969–1970 metais ketvertukas neapsiėjo be įtampos ir ginčų, per šį laiką išleido dar du albumus: Abbey Road (1969), kuris visuotinai pripažįstamas kaip paskutinis tikras grupės įrašas (simboliška, kad albumas baigiasi daina The End („Pabaiga“)), ir Let it Be (1970), kuris iš tiesų buvo įrašytas penkiolika mėnesių iki jį išleidžiant.

Albumo „Abbey Road“ viršelis, kuriame nuostabusis ketvertas įamžintas žengiantis per perėją prie EMI įrašų studijos.
Albumo „Abbey Road“ viršelis, kuriame nuostabusis ketvertas įamžintas žengiantis per perėją prie EMI įrašų studijos.

1980 metais Johną Lennoną Niujorke nužudė psichikos sutrikimų kamuojamas užpuolikas, o 2001-aisiais po ilgai kamavusios ligos mirė George’as Harrisonas. Paulas ir Ringo vis dar koncertuoja, o su jais tebegyvuoja ir legenda apie grupę iš mažo Anglijos uostamiesčio, pakeitusią pasaulio istoriją.

1 Trumpas, pasikartojantis ir įsimintinas muzikinis motyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius