Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos Kalėdoms: nuo biografinių iki istorinių detektyvų ir romanų

Knyga – viena gražiausių ir vertingiausių dovanų, o kaip išrinkti geriausią? „Tyto alba“ dalijasi rekomendacijomis ieškantiems prasmingų istorijų, norintiems praplėsti akiratį, gilintis į svarbias temas ir patiems mažiausiems skaitytojams, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Knygų viršeliai
Knygų viršeliai / Leidyklos nuotr.

Vaiva Rykštaitė „Kaip būti“

Kaip būti. Be klaustuko. Be atsakymo. Havajuose gyvenančios rašytojos, tinklaraštininkės Vaivos Rykštaitės tekstų rinkinys – lyg stabtelėjimas besidairant: koks šiandien rodosi pasaulis ir kaip jame sutilpti? Emigrantė, besitapatinanti su žalčių karaliene. Vegetarė, nusipirkusi naują odinę sofą. Moteris, svarstanti, kuo matuojama santuokinė neištikimybė. Motina, galvojanti apie mirtį. Keliautoja pandemijos pradžioje. Besirenkanti – kaip būti geresniu žmogumi? Knygoje – feisbuko įrašai, sapnai, pokalbių su draugėmis nuotrupos, blogo tekstai ir geriausios publikacijos.

Tahiras Shakas „Mago mokinys“

Skaitytojų mylimas „Kalifo rūmų“ autorius šįkart palieka ramų bei patogų gyvenimą Londone ir leidžiasi į kelionę po Indiją, kad surastų žymiausią šio krašto magą. Autorius suteikia galimybę apčiuopti dalelę šios daugiaveidės šalies filosofijos ir gyvenimo būdo. Čia žmonės geba ryti akmenis ir laikinai apmirti, versti vandenį benzinu ar tiesiog būti dievu puse etato. Girtų dramblių gaujos, kūdikių nuoma ir perukų verslas šventyklose – menka dalis T.Shaho aprašomos Indijos kasdienybės, kurioje gyvenimas visuomet keliauja koja kojon su mirtimi, kur pasaulio variklis – atsitiktinumas.

Leidyklos nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos viršelis

Rimantas Kėvalas „Ką padarėme savo vaikams“

Vienas geriausių šalies pediatrų prof. R.Kėvalas remiasi tikromis istorijomis ir atskleidžia, kaip COVID-19 pandemija pakeitė mūsų vaikų kasdienybę, fizinę ir psichinę sveikatą. Iš pradžių nelabai supratome, kokį didelį pavojų vaikams kels COVID-19 pandemiją lydintis karantinas ir socialinė izoliacija. Metus trukęs vaikų gyvenimo perkėlimas į virtualią erdvę ne ką mažiau iššūkių sukėlė juos auginančioms šeimoms bei darbo valandų nebeskaičiuojantiems pedagogams. Ko galime pasimokyti iš padarytų klaidų ir kaip padėti savo vaikams?

Lina Vėželienė „Vidurio amžiaus paauglystė, arba ką veikti po 50-ies?“

Tai pati asmeniškiausia žinomos psichologės ir psichoterapeutės, knygų „7 didžiosios nuodėmės psichologo kabinete“ ir „Žuvis medyje“ autorės Linos Vėželienės knyga. Pasibaigus įprastų gyvenimo tikslų sąrašui: baigti mokslus, susirasti darbą, sukurti šeimą ir užauginti vaikus, ateina laikas improvizuoti. Idėjas, ką dar būtų galima nuveikti, kai jau viskas, regis, nuveikta, žinoma psichologė ir psichoterapeutė patikrino praktiškai ir sudėjo į knygą, kuri kupina visko: asmeniškumų, nostalgijos ir vilties. Nesustoti augti, mylėti bei kurti įkvepianti knyga.

Egidijus Aleksandravičius „Adamkus“

„Tai pirmoji išsami biografija žmogaus, kuris jau įėjo į Lietuvos istoriją kaip populiariausias Kovo 11-osios Respublikos politikas, kone aštuonis dešimtmečius aktyviai veikęs ir šiandien tebeveikiantis visuomenės ir valstybės laisvės labui“, – sako knygos „Adamkus“ autorius, žinomas istorikas, VDU profesorius Egidijus Aleksandravičius. Biografijos autorius atskleidžia ne tik neįtikėtinai įdomią V.Adamkaus gyvenimo istoriją, bet ir atveria sudėtingą pokarinės lietuvių išeivijos gyvenimo ir turiningos veiklos istoriją. Taip pat knygoje skleidžiasi įdomūs Vasario 16-osios Lietuvos ir Kovo 11-osios Lietuvos istorijos vingiai.

Leidyklos nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos viršelis

Gina Viliūnė „Spąstai pirklio žudikui“

Lietuvos ir gimtojo Vilniaus istorija besidominti rašytoja vėl narplioja istorinį detektyvą: romane skleidžiasi sodri XVI a. Vilniaus, Kauno ir net Klaipėdos panorama, sklidina istorinių detalių bei spalvingų miestiečių gyvenimo scenų. Budelio mokiniui Adui kur kas geriau sekasi narplioti įtartinų nusikaltimų aplinkybes nei mokytis budelio amato. Ir štai nauja dilema: įtariama, kad netikėtai miręs pipirų pirklys Luka Lukičius nebuvo nužudytas. Ar budelio mokiniui Adui pavyks įvilioti gudrų ir nuožmų žudiką į paspęstus spąstus?

Algirdas Toliatas „Tikra tik viltis“

Septintoje knygoje kunigas Algirdas Toliatas nagrinėja amžinas bei kasdienes žmogaus gerumo ir padorumo, patikimumo, atjautos ir meilės artimui temas, kurios šiandien itin aktualios. Jis nepateikia atsakymų, tik apnuogina mintį ir skatina klausti. Ir vis kreipia prie tikėjimo bei vilties, kurią jam simbolizuoja atgimusi Vilniaus senamiesčio Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia.

Leidyklos nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos viršelis

Vilma Kava „Tiesiog atsitiko“

Jei kas nors paprašytų papasakoti apie savo gyvenimą, ką prisimintumėte, ką ištartumėte garsiai, o ką nutylėtumėte? Jeigu žiūrėtumėte į savo gyvenimą kaip į vandenį, kuriame matosi jūsų atspindys, ką pasakytumėte sau? Čikagoje gyvenanti rašytoja Vilma Kava naujame romane „Tiesiog atsitiko“ kalba apie įvairialypius žmonių santykius. Keturios moterys, keturios istorijos. Kai kurios jų yra susitikę, kai kurios nėra matęsi, bet jas saisto ypatingi ryšiai. Istorija apie tai, kaip net sudėtingiausiomis aplinkybėmis žmonės kuria ir lipdo santykius.

Simon Sebag Montefiore „Užrašyta istorija“

Ryškiausias istorines asmenybes pergyvenę jų laiškai. Kilnūs ir įkvepiantys, niekingi ir keliantys nerimą. Laiškai iš įvairių kultūrų, šalių ir tautų nuo senovės Egipto ir Romos iki šiuolaikinio labai prieštaringo pasaulio. Laiškų autoriai – nuo Ramzio Didžiojo ir Siuleimano Puikiojo iki Elžbietos I ir Michelangelo, nuo Emmeline Pankhurst iki Leonardo Coheno ir nuo Stalino iki Mandelos bei nežinomų paprastų žmonių, rašiusių kritinėmis savo gyvenimo aplinkybėmis.

Karen Swan „Kalėdų vakarėlis“

Skaitytojų mylima K.Swan dovanoja naują kalėdinį romaną. Netikėtai mirus paskutiniajam tituluotam Airijos riteriui Deklanui Lornui, visas turtas atitenka trims jo dukroms. Visų nuostabai, įspūdingiausią jo dalį – šeimai priklausančią Lornų pilį – paveldi jaunėlė Vilou. Ji nusprendžia parduoti pilį ir surengia įspūdingą atsisveikinimo vakarėlį, kurio metu pilį galėtų apžiūrėti būsimieji jos savininkai. Tačiau lemtingą vakarą ima aiškėti daugybę metų saugotos šeimos paslaptys ir gyvenimai pasisuka netikėta linkme. Artimųjų santykius gali išgelbėti tik atvirumas ir... dalelė Kalėdų stebuklo.

Leidyklos nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos viršelis

Richard Paul Evans „Noelės dienoraštis“

Kalėdinių istorijų meistras R.P.Evans kviečia atrasti Kalėdų stebuklą. Džeikobas Čerčeris namus paliko būdamas šešiolikos – tada motina išspyrė jį lauk. Dabar jis – populiarus meilės romanų autorius. Likus kelioms dienoms iki Kalėdų jis sulaukia teisininko skambučio – mirė jo motina ir paliko jam visą turtą. Taigi Džeikobui teks grįžti į gimtąjį miestą – ne tik tvarkyti palikimo reikalų, bet ir stoti akistaton su praeitimi, vėl išgyventi vaikystėje patirtas kančias. O senasis namas slepia ne vieną paslaptį. Kaip atleisti po daugelio metų? Kaip įveikti skausmą, kurį nešiojamės širdyje?

Violeta Palčinskaitė „Trolis Molis ir Čiurlionis“

Rašytoja Violeta Palčinskaitė vėl kviečia susitikti su troliu Moliu iš knygos „Muzika Troliui“, kuri prieš dešimtmetį išrinkta Metų knyga vaikams. Ar naujoje knygoje „Trolis Molis ir Čiurlionis“ trolis liko toks pat įžūlus pagyrūnas? Ir kodėl jam parūpo Mikalojus Konstantinas Čiurlionis? „Pasiilgau trolio ir nusprendžiau atsivežti jį į Vilnių. Jis melagis ir dedasi esąs muzikos žinovas, akademijos profesorius, tad nusprendžiau supažindinti jį su Čiurlioniu. O jeigu mano jaunasis skaitytojas, perskaitęs apie trolio nuotykius, irgi ims ieškoti Čiurlionio kūrinių, jausiu, kad knygą parašiau ne veltui.“

Leidyklos nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos viršelis

Lucinda Riley ir Harry Whittaker „Greisė ir Kalėdų angelas“

Viso pasaulio mylima šviesaus atminimo britų rašytoja Lucinda Riley skaitytojams dar spėjo palikti keletą knygų. Drauge su sūnumi Harriu Whittakeriu ji sukūrė jaudinančią, Kalėdų magijos kupiną istoriją vaikams „Greisė ir Kalėdų angelas“. Kūčios. Greisė kartu su broliu Nikolu ruošiasi vaidinti mokyklos kalėdiniame spektaklyje. Mergaitė labiau už viską trokšta, kad jį pamatytų ir tėtis. Jis – žvejų laivo kapitonas ir vis dar jūroje, bet pažadėjo suspėti grįžti. Tačiau netikėtai kyla audra ir tėčio vieta salėje tuščia. Vakare atsigulusi į lovelę mergaitė glaudžia prie savęs mažą angeliuką ir prašo audros nurimti. Tylutėlį Greisės balsą išgirsta Kalėdų angelas Viltis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius