Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. A.Hanseno „Naršymo metas“ – kodėl negalime (iš)gyventi be mobiliojo telefono

Skubame, lekiame, o aplink – nesuskaičiuojama galybė informacijos. Tai toks mūsų dabartinis pasaulis. Ir jis yra mums per daug sudėtingas, nesame pasirengę jį priimti tokį, koks jis yra – bent taip pasakoja švedų psichiatras Andersas Hansenas knygoje „Naršymo metas“, kurią išleido „Balto“ leidybos namai, o iš švedų kalbos vertė Mantas Karvelis.
Anderso Hanseno knyga „Naršymo metas“
Anderso Hanseno knyga „Naršymo metas“ / 15min nuotr.

Dabar, kai naršymas įrenginiuose tampa kasdienybės rutina, atimančia vis daugiau laiko, kaip niekada svarbu kalbėti apie tai, kiek toks veiksmas turi įtakos mūsų psichologinei būsenai, galų gale – fizinei savijautai. Būtent apie tokius technologinio amžiaus aspektus mokslo populiarinimo knygoje ir kalba A.Hansenas.

Švedų psichiatras pasakoja, kad mūsų smegenys vis dar gyvena praeities amžiuose, mes vis dar esame medžiotojai ir miško gėrybių rinkėjai – būtent per šią prizmę aplinką vertina mūsų smegenys. Jos dar nėra prisitaikę prie technologinio proveržio sukeltos įrenginių, interneto, socialinių tinklų revoliucijos. Blogiau yra tai, kad niekas nežino, kaip tai atsilieps mūsų ateičiai.

Tai, kad esame nežinios laikotarpyje, A.Hansenas iliustruoja paprastu pavyzdžiu. Ant lapo sudėjus 10 tūkst. taškų, kiekvienas jų turėtų iliustruoti žmonijos kartą nuo pat žmogaus atsiradimo. Tokiu atveju, pavyzdžiui, 8 taškai žymėtų tiek kartų, kiek žmonija gyvena kartu su automobiliais, elektra, vandentiekiu ar televizija. Tačiau vos vienas taškas iš 10 tūkst. žymi kartą, kuri gyvena su internetu ir feisbuku. Štai tokioje nežinomybėje mes esame.

O kodėl mes naršome įrenginiuose ir tai darome vis daugiau? Į tai atsakydamas A.Hansenas cituoja buvusį „Facebook“ vykdomąjį direktorių Seaną Parkerį, kuris yra sakęs: „Kaip sugebame užimti tiek daug jūsų laiko ir sąmoningo dėmesio? Mes užčiuopėme silpnąją žmogaus psichologijos vietą – tiesiog duodame papildomą dopamino dozę.“

Dopaminas – organizmo išskiriama medžiaga, kuri yra svarbi smegenų pasitenkinimui. Kitaip tariant, naršymas įrenginiuose mūsų kūną verčia kuo daugiau gaminti dopamino. To pasekoje, po vadinamojo skrolinimo telefone, mums sunku susikoncentruoti į kitą veiklą, pavyzdžiui, knygos skaitymą – mat gaminamo dopamino kiekis greitai sumažėja. Stebuklingas žmogaus organizmas, tiesa? Patys save įtraukiame į veiklą, kuri tampa tarsi narkotikai.

Tai tik keli akcentai iš knygos „Naršymo metas“. A.Hansenas joje skaitytoją vedžioja po tikrą žmogaus smegenų labirintą – nuo streso sistemos ir jo užuomazgos naudos iki fizinio aktyvumo svarbos smegenims bei nesugebėjimo sutelkti dėmesį į mažas detales. Šiame plačiame temų spektre bene visur figūruoja mobilusis telefonas.

VIDEO: Knygų TOP 8: kova už gamtą, kelionė į tamsą ir ramybės paieškos chaoso pasaulyje

Išties knyga kiek baugina. Ji atveria nežinomybę, rodo, į kokią nepažįstamą olą mes lendame. Kita vertus, vargu ar mes turime kitą alternatyvą kaip tik pasiduoti ateities nežinomybei, kuri jau yra tapusi mūsų technologinės kasdienybės dalimi?

Į akis krinta knygos struktūra – kiekvienas skyrius yra glaustas, konkretus. Skaitytojas čia neras ilgų ar sudėtingų mokslinės kalbos išsireiškimų ar paaiškinimų. Priešingai – visa informacija susisteminta, sutraukta į nedidelius, bet pakankamai informatyvius skyrius. Norintiems platesnio požiūrio autorius pateikia šaltinių sąrašą. Tiesa, čia yra vienas parankus dalykas – šaltinių sąrašas sudaryta ne įprasta tvarka, o sugrupuotas tematiškai, tad norėdami pagilinti žinias, pavyzdžiui, apie įrenginių įtaką vaikams, rasite konkrečias nuorodas, kokiomis buvo remtasi rengiant konkrečiai šį knygos skyrių.

Knyga patiks ne tik tiems skaitytojams, kurie nori sužinoti, kodėl jaučia priklausomybę mobiliajam telefonui. Ji sudomins ir tuos, kuriems įdomi žmogaus psichologija, technologijų daromas poveikis mums ir mūsų ateičiai. Galų gale – norintiems iš arčiau pažinti tiek save, tiek ir aplinkinius žmones, gebėti pradėti analizuoti dabartį arba susivokti, kodėl pasielgėme vienaip, o ne kitaip. Galima ilgai diskutuoti, kiek naudinga ši knyga, nes išties nemažai jos svarbių akcentų apie žmogų ir jo santykį su technologijomis paliečiama gana paviršutiniškai ir glaustai, tačiau abejoti dėl vieno dalyko nereikia – ji gali suteikti naudingos esminės informacijos, kurios tikrai pakanka pradėti analizuoti mus supančiai aplinkai.

O kodėl mes naršome įrenginiuose ir tai darome vis daugiau?

Daugelį dalykų, apie kuriuos knygoje kalba švedų psichiatras, yra tekę anksčiau skaityti viena ar kita forma. Visgi man labiausiai ir įsiminė tas trūkumas, apie kurį ką tik užsiminiau – jos lengvas žvilgsnis. Būtent šioje greitoje dabartyje atrasti ne tik laiko, bet gebėti nesant specialistui į sudėtingas analizes apie psichologiją, smegenų veiklą technologijų amžiuje – gali pritrūkti ryžto ir jėgų. Tačiau A.Hansenas siūlo išeitį – glaustą informacijos vadovą apie mus, žmones.

Galbūt knyga „Naršymo metas“ leis jums garsiai nusijuokti iš savo mobiliojo telefono priklausomybių ir garsiai ištarti, kad tokių neturite. O galbūt leis atrasti naują kasdienybę ne tik be feisbuko ir be instagramo, bet ir su ribotu rankoje turimu mobiliojo telefono laiku. Tačiau vieno dalykų neapgausite – savo smegenų, savęs pačio.

A.Hansenas mums pasakoja, kodėl dabar esame tokie, kokie esame. O kokie būsime ateityje?

Tai priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo mūsų santykio su technologijomis. Nuo mūsų gebėjimo suprasti jose save.

VIDEO: Viktoras Bachmetjevas: apie įsimintinus skaitinius ir rekomenduojamas filosofines knygas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius