-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. Antano Šileikos romanas „Laikinai jūsų“ – lietuviškojo Džeimso Bondo istorija

Pokario Lietuvos tematika atskleidžiama dar viename istoriniais faktais paremtame romane – Antano Šileikos „Laikinai jūsų“ (išleido leidykla „Baltos lankos“, iš anglų kalbos vertė  Kristina Aurylaitė). Jame pasakojama apie mažytę šalį, įkliuvusią tarp Sovietų Sąjungos priekalo ir Vokietijos kūjo.
Antanas Šileika „Laikinai jūsų“
Antanas Šileika „Laikinai jūsų“ / Leidyklos „Baltos lankos“ nuotr.

Antanas Šileika – anglų kalba kuriantis lietuvių kilmės Kanados rašytojas, parašęs šešias knygas, iš kurių net penkios, įskaitant ir paskutinę „Laikinai jūsų“, išleistos lietuvių kalba. A.Šileikos kūrinys „Pogrindis“ 2011 metais buvo įtrauktas į „Globe and Mail“ geriausių knygų šimtuką, romanas „Bronzinė moteris“ pateko tarp šimto visų laikų geriausių Kanados knygų, o Lietuvoje jo apsakymų rinkinys „Pirkiniai išsimokėtinai“ bei knyga „Basakojis bingo pranešėjas“ buvo įtraukti į Metų knygos rinkimų penketukus.

Visose knygose rašytojo neapleidžia Lietuvos tema, o šis, šeštasis autoriaus kūrinys „Laikinai jūsų“ – apie Šerlokui Holmsui nenusileidžiantį kontražvalgybos viršininką Justą Adamonį. Kaip teigia pats rašytojas, tą kūrinį jis pradėjo rašyti daugiau nei prieš šešerius metus, o jo idėja buvo „nesudėtingas, pramoginis Grahamo Greene‘o stiliaus kūrinys“. Tačiau prireikė daugybės juodraščių ir begalės žmonių pagalbos, kol romano vizija tapo knyga.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Šileika
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Šileika

Pokario Lietuva. Atitarnavęs caro armijos kariuomenėje kontražvalgybos agentu, Adamonis grįžta į tuometinę sostinę Kauną. Nors Adamonis iš pradžių ir svajoja apie ramų gyvenimą, tačiau gandas apie jo sugebėjimus, nuovoką ir sumanumą pasklinda greičiau nei jis spėja grįžti. Po kelių išbandymų, tokių kaip: išsiaiškinimas, kodėl vokiečių finansų ministro pasiuntinys pastaruoju metu tapo dirglus, ar kaip jis mikliai ir sumaniai randa komunistų agentą tuščiame kambaryje, vienos smulkios, niekam į akis nekrentančios detalės pagalba, niekas nelieka abejingas Justui Adamoniui. Smalsumas ir nuotykių ieškojimas tampa aukščiausia galia, ir greitai Adamonis įsisuka į politinių problemų epicentrą, kuriame jis – kontražvalgybos viršininkas, bandantis padėti tik visai neseniai nepriklausomybę paskelbusiai Lietuvai.

Nors toks kontražvalgybos viršininkas kaip Justas Adamonis niekada neegzistavo, tačiau istorija paremta tikrais faktais apie tuometinį indėlį į Lietuvos ateitį įnešusią mažai kam žinomą asmenybę Joną Budrį (tikrasis vardas Jonas Polovinskas). Kaip teigia pats rašytojas: „Joną Budrį galima pavadinti sustabarėjusios buvusios Rusijos provincijos Džeimsu Bondu. Jis įkvėpė manąjį Justą Adamonį, tad iš pagarbos literatūriniam prototipui Adamonio sekretorę pavadinau panele Pinigėle, apytikriai išvertęs panelės Manipeni (Miss Moneypenny) iš Džeimso Bondo romanų vardą.“

Ir iš tiesų, knygą „Laikinai jūsų“ verta lyginti su garsiojo šnipo Džeimso Bondo istorijomis. Romane pilna intrigų ir sunkiai išnarpliojamų bylų, kurioms išnagrinėti reikia tikro talento. Kartu su Adamoniu vaikštant Kauno gatvėmis bei lankantis kitose Lietuvos vietovėse, šis kūrinys tampa artimas lietuviui skaitytojui – pagrindinis romano herojus aplanko gerai visiems pažįstamas gimtosios šalies vietas, jaučia šalies apgynimo svarbą, jau nekalbant apie tai, kad rašytojas pasakoja ir apie tam tikras lietuviams žinomas tradicijas: kaip pasitinkami svečiai su druska ir duona, kaip stalai nukraunami lietuviško maisto gėrybėmis, kuriomis vaišinasi puotose besisukiojantys dalyviai.

Romano pagrindinė tema – Lietuvos apsaugojimas bei nuo visuomenės akių saugomų bylų išnagrinėjimas ir šnipų atskleidimas, tačiau jaučiamas ir išeivijoje gyvenančių žmonių tėvynės ilgesys. Pavyzdžiui, štai į Lietuvą grįžta Adamonis, kuris vaikščiodamas savo jaunystės mieste jaučiasi lyg sapne, kur net „visur aplink išsibarstę žemi mediniai namiūkščiai ir dviaukščiai mūriniai pastatai neatrodė nei pažįstami, nei nepažįstami, tartum pakibę kažkur tarp tikrovės ir prisiminimų“. Šiam ilgesiui sustiprinti istorijoje pasirodo ir vaikystėje su šeima į Ameriką išvykusi pusseserė Lilė, dabar sugrįžusi į Lietuvą su amerikonu vyru. Lilė išsiilgusi savo kaimo, savo žemių, ir skaitant susidaro įspūdis, kad rašytojas A. Šileika ilgesingai žvelgia savo šaknis menančios šalies link.

Romano dėmesio centre du pasauliai – vakarietiškas ir lietuviškas. Paprasti lietuviai su pagarba priima vakariečius, linksminasi jiems priimtinais būdais viešbučiuose, o šalies aristokratai dabinasi vakarietiško stiliaus rūbais. Kontraste – eiliniai kaime gyvenantys giminaičiai, paprasti ir geranoriški.

Kad sustiprintų įtampą dar labiau, A. Šileika pasitelkia dar vieną kozirį – į istoriją įpina meilės giją. Nors romano personažas Adamonis ir pasižymi stipriu charakteriu ir intuicija, tačiau negali atsispirti savo pusseserės kerams. Būdama Adamonio įsivaizduojamu Achilo kulnu, Lilė bando naudotis į meilės spąstus įkliuvusiu pusbroliu, tačiau net ir čia Adamonis tampa apsukresnis, o jo šalis – aukščiau visko.

A. Šileikos „Laikinai jūsų“ – tai romanas apie mažą šalį, kurios žmonės yra sumanūs ir nebijantys stoti prieš stiprias valstybes, besitaikančias prisijungti svetimas žemes prie savųjų. Tai kūrinys apie mažai kam žinomus didvyrius, pakeitusius Lietuvos istoriją, tai mėginimas atskleisti lietuviškas tradicijas, kad pasakojimas taptų įdomus ne tik vietiniams, bet ir užsienyje gyvenantiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius