Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. Gyvenimas tobuloje valstybėje – Saulės mieste

Lietuviai vis kalba, kad mūsų šalis – korupcijos ir nepagarbos žmogui židinys. O kokia turi būti valstybė, kurioje kiekvienas žmogus būtų gerbiamas, ekonomika klestėtų, o kaimyninės šalys galėtų tik pavydėti? Italų filosofas Tommaso Campanella siūlo iš arčiau susipažinti su tokia valstybe knygoje „Saulės miestas“.
Knyga „Saulės miestas“
Knyga „Saulės miestas“ / Knygos viršelis

NAUJIENAS APIE KNYGAS, KONKURSUS IR NAUJAUSIŲ KNYGŲ RECENZIJAS RASITE IR TINKLE „FACEBOOK“. SPAUSKITE ČIA.

Tenka pripažinti, kad filosofinių knygų Lietuvoje pastaruoju metu išleidžiama ne tiek ir daug. Leidyklos „Vaga“ žingsnis, siekiant lietuvių skaitytojus supažindinti su italų filosofu, drąsus ir suprantamas – knyga „Saulės miestas“ yra garsiausias T.Campanella kūrinys, nors jis parašytas dar 1602 metais.

Skaitytojui nedera bijoti, kad bus sunku suvokti tai, kas rašoma šioje knygoje. T.Campanella nerašo tokiomis sudėtingomis konstrukcijomis kaip Immanuelis Kantas, kurio kūrinys „Grynojo proto kritika“ tikrai yra įkandamas ne visiems.

„Saulės miestas“ yra lengvai skaitomas. Šį lengvumo jausmą italų filosofas perteikia pasakodamas apie utopišką valstybę – Saulės miestą, kuris yra ne tik turtingas turtų, bet ir dvasiškumo. Čia žmonės yra gerbiami, dirba darbus, kurie yra reikalingi bendrai gerovei kurti. Pavyzdžiui, aklieji Saulės mieste padeda klausa, kurtieji – akimis, net vieną ranką turinti žmogus geba dirbti. Nereikėtų galvoti, kad visi šios valstybės gyventojai yra išnaudojami – jie tiesiog nesuvokia, kas tai yra poilsis ar laisvalaikis, nes visą savo laiką jie praleidžia tobulindami savo įstatymus ir gerindami gyvenimo kokybę.

Šiam miestui, kaip rašo T.Campanella, vadovauja visus mokslus išmanantis ir Saulės titulą turintis valdovas, o jam padeda trys padėjėjai – Galia, Išmintis ir Meilė. O šiems patarinėja Astronomas, Kosmografas, Geometras, Istoriografas, Poetas, Logikas, Ritorius, Gramatikas, Fizikas, Politikas ir Moralistas. Visi aukščiausi valstybės vadovai – išminčiai, o juos italų filosofas perteikia kaip mokslininkus, geriausiai gebančius atstovauti savo sričiai. Tad nereikia stebėtis, kad gyvenimas Saulės mieste prilygsta tobulybei.

Tai yra utopinis kūrinys, kiek primenantis amerikiečių psichologo Burrhuso Fredrico Skinnerio knygą „Antrasis Voldenas“, kurioje pasakojama apie utopinę ir tobulai gyvenančią tūkstančio žmonių bendruomenę. T.Campanella šią knygą pradėjo rašyti tuomet, kai po ilgų kankinimų gulėjo leisgyvis. Tad tarsi norėdamas pabėgti nuo niūrios realybės, į kūrinį „Saulės miestas“ jis sudėjo visas savo utopinės valstybės vizijas, tarsi norėdamas persikelti į šią klestinčią šalį.

Savo kūryba T.Campanella atkreipė inkvizicijos dėmesį. Kalėjimuose jis praleido daugiau 33 metus, buvo nuolat kankinamas. Norėdamas išvengti dar vieno suėmimo, italų filosofas knygoje „Saulės miestas“ savo mitis, kurios galėjo būti palaikytos erezija, perpynė su bažnyčios ir religijos šlovinimu, taip norėdamas įsiteikti popiežiui ir išvengti inkvizicijos teismo.

Savo kūryba T.Campanella atkreipė inkvizicijos dėmesį. Kalėjimuose jis praleido daugiau 33 metus.

T.Campanella itin domėjosi astrologija, žvaigždžių pagalba bandė nuspėti ateitį. Knygoje taip pat neapsieta be astrologijos. Kaip rašo filosofas, atsižvelgdami į žvaigždžių išsidėstymą Saulės miesto gyventojai ne tik planuodavo vaikus, bet ir maitindavosi, sėdavo ir atlikdavo kitus darbus. Žvaigždės leido šiai utopinei valstybei pasiekti tobulumo tiek dvasiškai, tiek finansiškai, nors jie pinigų neturėjo – jie buvo reikalingi tik mainams su kitomis valstybėmis atlikti, tačiau Saulės miesto gyventojai turėjo daug gėrybių.

Šis astrologinis knygos akcentas labai dažnai minimas kūrinyje. Ir reikia prisipažinti, kad jis yra pakankamai painus. T.Campanella žvaigždžių išsidėstymu grindžia daug teorijų, o kartais pasitelkęs knygos siužetą – prieštarauja kitiems filosofams, menkina jų iškeltas idėjas. Tačiau taip elgiasi prisidengdamas knygos personažu Jūrininku.

Knygą paprasta skaityti, nes ji skaitytojui pateikiama dialogo forma, kas leidžia atsiriboti nuo konkrečių siužetų, bet pažvelgti į Saulės miesto gyvenimą iš šalies. Tačiau nereikia pamiršti, kad knygos autorius filosofas, kuris kūrinyje atskleidžia savo mintis apie Dievą, religiją, darbą, teisingumą, žmogaus teises ir pareigas.

Įdomu yra ir tai, kad T.Campanella knygoje iškelia nemažai idėjų, kurios vėliau buvo itin aktualios. Pavyzdžiui, knygoje jis pasakoja, kad Saulės mieste vyrai ir moterys yra lygūs, niekas jų neskirsto į skirtingas kastas. Kitas pavyzdys – komunizmo užuomazgos. Ši politinė ideologinė teorija teigia, privatus turtas nėra reikalingas, pakanka visiems naudotis bendrais ištekliais. Ši mintis vyrauja ir Saulės miesto kasdienybėje.

Ši knyga nėra grožinės literatūros kūrinys. Ji skaitytojui leidžia susipažinti su T.Campanella keltomis idėjomis, pažvelgti į viską kitu žvilgsniu ir pasvarstyti, kaip turi funkcionuoti tobula valstybė.

Neseniai buvo išleista ir britų filosofo Roberto Rowlando Smitho knyga „Prie vairo su Platonu“. Tad jei domitės filosofija ir norite plačiau susipažinti su šia R.Smitho knyga – perskaitykite jos recenziją. Ją rasite paspaudę čia.

Daugiau knygų recenzijų rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius