-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. „Ilgas kelias aplink“ – kai žvaigždės leidžiasi į kelionę

Knyga „Ilgas kelias aplink“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Šarkos knygos“, – dviejų aktorių, Ewano McGregoro ir Charley Boormano, kelionės motociklais dienoraštis. Patraukiantis savo nuoširdumu ir puikia kelionės idėja, tačiau kažin ar lygintinas su šio literatūros žanro meistrų kūriniais.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia!

Kelionių literatūros pastaruoju metu pasaulyje leidžiama išties daug, tiesa, surasti tarp visos tos krūvos knygų vertų dėmesio yra gana sudėtinga. Mano įsitikinimu, geros kelionių knygos smarkiai keičia supratimą apie pasaulį. Netikite? Paskaitykite Ryszardo Kapuscinskio knygas apie Afriką ir turbūt nuomonė apie Juodąjį žemyną pasikeis. Dar kitas kelionių knygas skaitau dėl jų autorių itin įtraukiančio rašymo stiliaus. Užtenka paminėti kad ir nenuilstantį keliautoją Paul Theroux, visuomet knygose pasitelkiantį ir puikią ironiją.

Ewano McGregoro ir Charley Boormano knygą „Ilgas kelias aplink“ sunkiai galėčiau priskirti tiek prie tų knygų, kurios gali pakeisti požiūrį, tiek prie tų, kurias skaitai vien jau dėl autoriaus rašymo stiliaus. Čia aptinkame keistoką derinį – kino žvaigždės, bandančios įsijausti į nuotykių ieškotojų-keliautojų kailį.

Sekasi jiems toli gražu ne visada gerai. Kartais skaitant knygą taip ir kirbėjo mintis, kad nuo Londono iki Niujorko nusprendusioms važiuoti žvaigždėms ši kelionė buvo psichologiškai pernelyg sunki. Juk jeigu keliautojams jau įvažiavus į Čekiją ima atrodyti, koks baisus skurdas čia tvyro, imi galvoti, ką jie pasakytų, įvažiavę į, tarkime, Indiją.

Na, bet tokia ši knyga ir yra – tai nėra patyrusių keliautojų istorija, o greičiau jau prie prabangaus gyvenimo, patogumų, žinomumo pripratusių žmonių, nusprendusių leistis į savo gyvenimo nuotykį, dienoraštis. Kelionėje jiems tenka įsitikinti, kad prie baro stalo graži ir romantiška atrodžiusi idėja realybėje pareikalauja daugiau kantrybės ir ištvermės, nei galėjo pasirodyti iš pradžių.

Du aktoriai (vieno jų, Ewano McGregoro, pristatinėti turbūt nereikia, užtenka vien jau paminėti filmus, kuriuose jis vaidino – „Žvaigždžių karai“, „Traukinių žymėjimas“ ar „Mulen ružas“) motociklais išsirengia į kelionę, kurios tikslas – nukeliauti iš Londono iki Beringo sąsiaurio, peršokus jį – iš Aliaskos per Kanadą pasiekti Niujorką. Kelionės maršrutas tiesiasi per Belgiją, Čekiją, Ukrainą, Kazachstaną, Mongoliją, Rusiją, JAV, Kanadą. Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis, žemėlapiais, pateikta techninė informacija.

Autoriai nemažai vietos skiria pasirengimui kelionei – dalinasi prisiminimais, kaip tapo aistringais motociklų mėgėjais, pasakoja, kaip jie susipažino, kaip sugalvojo keliauti būtent šiuo maršrutu, kiek pastangų prireikė pasirinkti tinkamus motociklus, nemažai vietos skiriama ir finansinei pusei – vienu metu atrodė, kad idėja visgi bus pasmerkta žlugti. Galiausiai viskas išsisprendė, ir kelionė motociklais vėliau atspindėta ne tik knygoje, bet ir dokumentinėje serijoje.

Vienas didesnių šios knygos privalumų yra nuoširdumas. Abu keliautojai net nemėgina apsimesti geresniais, nei yra iš tiesų, drąsiai aprašo savo emocijas (kurių kartais tampa net ir per daug). Iš patogių Vakarų atvykusius aktorius nutolus nuo civilizacijos daug kas šokiruoja, atrodo keista, tad visai įdomu pažvelgti į aplinką štai tokių žmonių akimis. Kartais abu keliautojai atrodo netgi naivūs, smarkiai perdedantys pavojus (pavyzdžiui, įsivaizduoja, kad Ukrainoje visur jų tyko mafija) ir nepasiruošę didesniems iššūkiams (žinoma, jau pati kelionė buvo nemenkas iššūkis, tačiau visgi tenka pripažinti, kad su visomis tomis kameromis, finansiniu užnugariu sunku tai pavadinti nutrūktgalvišku nuotykiu). Keliautojų įspūdžiai Mongolijoje buvo kone įdomiausi, tačiau ir juos skaitant sutrikdydavo aktorių apgailestavimai dėl blogų sąlygų, svajonės apie nakvynę viešbutyje ir t.t.

Bent jau man būtent šis nuolatinis keliautojų bambėjimas dėl to, su kokiais sunkumais tenka susidurti, trukdė mėgautis aprašomąja kelione.  Savaime suprantama, kelionė ne visuomet yra geras potyris ir išsiskyrimas su artimaisiais kelia tuštumos jausmą. Tačiau, manyčiau, autoriai persistengė nuolat ir nuolat rašydami apie tai, kaip jie ilgisi namų, kaip jiems sunku. Tragedija pametus dukters dovanotą muilinę ar vestuvių žiedą? Man tai atrodė pernelyg sentimentalu.

Kažin ar vertėjo ir nuolat aprašinėti, kaip iš Ewano McGregoro aplinkiniai žmonės prašo autografų ir pažįsta jį gatvėse.  Ir, žinoma, motociklai. Įsivaizduoju, kad motociklais besidomintiems žmonėms visi tie techniniai aprašymai, svarstymai apie juos turėtų intriguoti, man gi to buvo per daug.

Taigi, kaip vertinsite šią knygą, priklauso nuo to, ko laukiate iš tokios literatūros. Jeigu norisi gilesnio žvilgsnio, įdomesnio rašymo stiliaus ar išties išskirtinių nuotykių, kažin ar ši knyga yra būtent jums. Na, bet jeigu domitės motociklais, esate E.McGregoro gerbėjai, o ir šiaip mėgstate kelionių po ne visai įprastus kraštus aprašymus be didesnių literatūrinių pretenzijų, „Ilgas kelias aplink“ nebus prasčiausias pasirinkimas.

DAUGIAU KNYGŲ RECENZIJŲ

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius