-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. Jodi Picoult „Trapumas“: tvirtas gruntas po kojomis – tai iliuzija

Šaltais vasario vakarais norisi, kad tave kas nors sušildytų, kai už lango siaučia speiguota žiema. O mane visus šiuos šalčiu dvelkiančius vakarus šildė šiuolaikinės JAV rašytojos Jodi Picoult romanas „Trapumas“.
Knygos viršelis
Knygos viršelis. / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Įvairūs dalykai nuolat dūžta, skyla ar trūkinėja. Dūžta stiklas ir lėkštės, lūžinėja nagai. Daužomos mašinos, nutraukiamos sutartys, trupa bulvių traškučiai. Monotoniją ardo kavos pertraukėlės, pietų pertrauka. Galima sutraukyti grandines, sudrumsti tylą.

Tai jau devintoji autorės knyga, išleista lietuvių kalba. Pagrindinė romanų tema – šeimos drama. Autorė drąsiai neria į giliausius šeimos užkaborius, atskleidžia tamsiausias šeimos tragedijas, kurių apstu kiekvienoje šeimoje.

Šiame kūrinyje šeimos drama atskleidžiama ir nagrinėjama per tragedijos prizmę – jauniausioji dukra Vilou gimsta neįgali. Jau vien nėštumo laikotarpiu motinos įsčiose jai lūžta septyni kaulai, dar keturi subyra Cezario pjūvio metu ir dar keletas iškart po gimimo gaivinant. Ligos pavadinimas – nebaigtinė osteogenezė, žmogiškiau – trapių kaulų liga. Septynerių metų Vilou per savo mažą gyvenimėlį buvo susilažiusi jau 75 kaulus. Taip lūžtančių kaulų garsais apgaubtas vystosi šios šeimos gyvenimas, kurią sudaro serganti mergaitė Vilou, jos vyresnioji sesuo Amelija, mama, buvusi konditerijos šefė, dabar kone profesionali slaugė Šarlotė ir paprastas, teisingas policininkas – tėtis Šonas. Istorijos veiksmas vyksta dvejų metų laikotarpiu, per kurį vyksta esminai pasikeitimai: prislėgtos šeimos išgyvenimai, teismo procesas, per kurį kaltinama Šarlotės geriausia draugė akušerė, kuri nepastebėjo būsimo vaikelio ligos.

Knyga paprasta ir nepasižymi labai išraiškingu meniniu stiliumi, ypatinga kalbos raiška. Dominuoja jausmai ir išgyvenimai. Taip pat skaitytojų laukia siurprizas – knygoje pateikiami profesionalūs desertų receptai, kurie puikiai iliustruoja tolesnį skyrių. Deserto gaminimo procesas – tai toks pat trapus ir kruopštumo reikalaujantis dalykas kaip ir trapus Vilou kūnelis.

Knygos pliusai: Stiprybė ir kova sklinda iš kiekvieno šios knygos skyriaus. Knyga tinka žmonėms su negalia arba tiems, kuriems reikia naujo paskatinimo siekti gyvenime tikslų.

Knygos minusai: Istorija jaudinanti ir sukelianti daug jausmų, bet pateikta paprasto romano stiliumi. Toks kūrinys tiktų ekranizacijai, nes pateikiami sausi faktai ir charakteriai aiškiai suformuoti.

Asmeninis knygos vertinimas: 4/5, nes istorija galėjo būti pateikta ne taip paprastai. Skaitant šią knygą nutirpsta kaulai ir įsivaizduoji, kas būtų, jei tau pačiam per miegus besiverčiant ant šono lūžtų kaulai. Istorija parengta tikrais faktais, todėl norėjosi tvirtesnio knygos stiliaus. Nesitikint nieko gero – netikėtu posūkiu nustebino knygos pabaiga.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius