Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. Leslie L.Lawrence orientalistinis detektyvas „Paskutinis Šivos šokis“

Žymaus vengrų orientalisto, detektyvų autoriaus Leslie L. Lawrence'o knyga „Paskutinis Šivos šokis“ (išleido leidykla „Knygius“, iš vengrų kalbos vertė Algirdas Jakulis) – duoklė tradicinio detektyvo gerbėjams, kartu pateikianti ir originalių, egzotiškų detalių. Orientalistinis detektyvas? Kodėl gi ne.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Knygius“ nuotr.

Leslie L. Lawrence'as – žymus vengrų orientalistas, vertėjas ir rašytojas, kurio daugelis knygų šioje šalyje tapo bestseleriais. Jo knygos pasižymi tuo, kad greta  pramoginio, dažniausiai detektyvinio turinio yra pateikiamos ir mokslinės žinios, nukeliančios skaitytojus į egzotiškas vietoves. Rašytojas, būdamas prisiekęs keliautojas, ilgą laiką pradirbęs Tolimuosiuose Rytuose,  knygose įtaigiai perteikia aprašomąsias vietas. 

Tiesa, autorius sulaukia kritikos dėl to, kad daugelis jo romanų parašyti pagal panašų scenarijų, tačiau atradęs savo sėkmės raktą rašytojas nelabai kvaršina dėl to galvos – jo išleistų knygų sąrašas išties įspūdingas. Autorius apsiriboja toli gražu ne vien detektyvais, tarp jo parašytų knygų galime rasti ir mokslinės literatūros – jis save išbando įvairiuose žanruose. 

Jo knygos pasižymi tuo, kad greta pramoginio, dažniausiai detektyvinio turinio pateikiamos ir mokslinės žinios, nukeliančios skaitytojus į egzotiškas vietoves

Neskaičius kitų šio autoriaus kūrinių sunku „Paskutinį Šivos šokį“ palyginti su  kitais jo romanų kontekstais, tačiau nemažai skaitytojų sako, kad ši 1988 metais išleista ir daug kartų perleista knyga – viena geriausių. 

Jeigu reikėtų šią knygą dėti į kurią nors detektyvinių knygų kertelę, statyčiau ją greta Agatha Christie ar Arthuro Conan Doyle pasakojimų tradicijos. „Paskutinis Šivos šokis“ gali būti atgaiva tiems, kurie pavargo nuo  niūrių  skandinaviškų trilerių ir  amerikietiškų detektyvų apie policijos darbą, o nori tiesiog seno gero modelio: yra įtariamųjų ratas, iš kurio pamažu renkant įkalčius nustatomas nusikaltėlis. Skaitytojui pateikiama nemažai užuominų, iš kurių jis gali pats pagal dedukcijos metodą padaryti išvadas. 

Skiriamasis šio autoriaus detektyvų bruožas, kaip jau minėta, jo sugebėjimas į dinamišką veiksmą įpinti ir mokslinių detalių, orientalistinių žinių. Šįkart veiksmas vyksta Himalajuose, Butano karalystėje, o Leslie L. Lawrence'as nuolatos įterpia informacijos apie budizmo praktiką ir budistinę simboliką, tačiau daro tai ypač apgalvotai – visa ši informacija glaudžiai persipina su pagrindiniu knygos siužetu.

Dar vienas skiriamasis knygos bruožas – puikus autoriaus humoro jausmas ir gerai sukalti dialogai, kurie smarkiai pagyvina knygą, kuomet autorius įlenda į naujus siužetinius vingius. Tų siužetinių vingių, tiesą sakant, knygoje yra gal net per daug – autorius užsižaidžia tiek, kad galiausiai imi pavargti nuo naujų nusikaltimų ir paslaptingai dingstančių lavonų – knygai nebūtų pakenkusi akylesnė redaktoriaus akis. Tačiau pabaiga sudėlioja viską į vietas – įvykių seka logiškai paaiškinama pagal klasikinio detektyvo standartus. Tyrėjas papasakoja ne tik tai, kas įvykdė nusikaltimus, bet  ir atskleidžia kaip jie buvo vykdomi.

Knygos siužetas: Butano karalystėje Holivudo kūrybinė grupė suka siaubo filmą, kuriame pasakojama, kaip sniego žmogus grobia jaunas merginas. Tačiau siaubas iš filmavimo aikštelės persikelia į realų gyvenimą – kažkas ima žudyti aktorius. Nusikaltimų liudininkais tampa tyrinėtojas Leslis L. Lėrinczas ir jo draugas budistų lama Jondonas, atvykę į šį regioną tirti šventų statulėlių vagystės. Jie ima narplioti, kas slepiasi po  šiais nusikaltimas. Netrukus ima dėtis kone mistiški dalykai, o filmavimui persikėlus į budistų vienuolyną sparčiai artėja atomazga.

Iš šios knygos tikrai nederėtų tikėtis labai gilaus skaitinio – tai linksmas, įtraukiantis detektyvas, kurį greičiausiai pamiršite gana greitai. Tačiau savo žanro reikalavimus jis išpildo visai neprastai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius