-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Knygų mugėje – dešimtys lietuviškų knygų premjerų

Didžiausia knygų ir skaitymo švente tituluojama Vilniaus knygų mugė kiekvienais metais tampa ta vieta, kur leidėjai pristato gausų naujai išleistų knygų derlių. Dalis jų būna jau pasiekusios knygynų lentynas, tačiau oficialiai pristatomos būtent mugėje, kitos į renginį atkeliauja tiesiai iš spaustuvių.
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiais metais, kaip ir ankstesniais, Knygų mugėje leidyklos pristato net kelias dešimtis naujų lietuvių autorių knygų – tai ir debiutantų, ir žinomų žodžio meistrų romanai, eseistika, poezija, pažintinės, istorinės knygos, albumai. Tačiau galbūt dar labiau, nei pačių naujų knygų, mugės lankytojai laukia gyvų „pasimatymų“ su mėgstamais autoriais. Tokių susitikimų, pristatymų, diskusijų, pagaliau – autografų dalijimo valandėlių šiemet vėl gausu. Siūlome plačiau susipažinti su keliomis ryškiomis įvairių leidyklų pristatomomis lietuviškų knygų premjeromis.

 

Kristina Sabaliauskaitė „Silva rerum“ III / leidykla „Baltos lankos“

Skaitytojai, spėlioję, ar menotyros mokslų daktarė Kristina Sabaliauskaitė ryšis pratęsti didžiulio populiarumo sulaukusią Norvaišų šeimos sagą, ir vėliau išgirdę, jog trečioji knygos dalis tikrai bus, Vilniaus knygų mugėje pagaliau galės paimti šią naujieną į rankas.

Trečioji „Silva rerum“ dalis nukelia skaitytoją į XVIII a. vidurį, kai vieną turtingiausių laikotarpių išgyvenančią Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę drebino ne epidemijos ar karai, bet kai kas pavojingesnio: intrigos, korupcija ir vidinis irimas. Tai pasakojimas apie dekadentišką rokoko laikotarpį, dažnai vadinamą „sutemomis prieš Apšvietą“, o romano istorinių personažų likimai pranoksta net lakiausią vaizduotę.

Algimantas Čekuolis „Generolo Sena Karvė istorija“ / leidykla „Alma littera“

Žurnalistas, knygų autorius Algimantas Čekuolis, ko gero, pažįstamas daugeliui lietuvių. Vieniems jis labiau žinomas kaip televizijos laidų vedėjas, kitiems – vyresniems – kaip ilgametis tekstų savaitraštyje „Gimtasis kraštas“ autorius, nušvietęs padangę dar keleri metai iki „Sąjūdžio“. Kai kurie atsimena ir A.Čekuolio jūrinius apsakymus, kelionių apybraižas.
Knyga „Generolo Sena Karvė istorija“ yra apie tai, kaip A.Čekuolis susiformavo. Pirmoji knygos dalis – tai autoriaus autobiografija, o antroji, kaip visada, enciklopedinė publicistika apie svarbiausius reiškinius mūsų dienų  pasaulyje, apie mitus – tikrus ir melagingus.

Giedrius Kuprevičius „Koncertas“ / leidykla „Tyto Alba“

Kompozitoriaus, karilionininko, muzikos pedagogo Giedriaus Kuprevičiaus knyga „Koncertas“ taps įdomia naujiena šio ne vienu talentu apdovanoto kūrėjo gerbėjams.
„Knygą pavadinau „Koncertas“, nes ji ir yra koncertas, mano gyvenimo koncertas, su mano muzika, jos atlikėjais, manimi besidominčia publika, kritika, aplinka, kurioje formavausi, klydau, švenčiau pergales ir galiausiai esu laimingas. „Koncerte“ lankosi ir mano šeima, protėviai, draugai ir dienos sapnų herojai. Čia patikrinti faktai susipina su kompozitoriui būdingomis fantazijomis ir regėjimais,“ – teigia pats G.Kuprevičius. 

Andrius Navickas „Kelio bendrija“ / išleido Bernardinai.lt

Tai antroji filosofijos daktaro, Bernardinai.lt vyriausiojo redaktoriaus Andriaus Navicko knyga. Šįsyk autorius pristato per Tikėjimo metus subrandintas įžvalgas apie tikėjimo kelionę, būtiną kelionmaišį, kelio gaires ir klystkelius bei patikimus vedlius. Šioje knygoje skaitytojas atras ne tik gilių minčių apie tikėjimo, vilties ir meilės dovanas, bet ir provokuojančių svarstymų apie krikščionybės ir Vakarų civilizacijos santykį bei 13 intriguojančių pasakojimų apie iškilias asmenybes, palikusias gilų pėdsaką Bažnyčios istorijoje.
 

Aurimas Lukoševičius „Kūnai ir kristalai“ / leidykla „Kitos knygos“

15 metų Londone gyvenančio paprastu darbininku dirbančio Aurimo Lukoševičiaus romanas „Kūnai ir kristalai“ – tai knyga, kuri pirmą kartą lietuvių literatūroje kitaip vaizduoja nepriklausomybės atgavimo laikotarpį. Autoriui svetimas to laikotarpio romantizavimas, kuriam norom nenorom pasidavė daugelis Lietuvos rašytojų. Visomis spalvomis ir atspalviais šiame romane žėri ne pakylėtas tautinis atgimimas, o realus, žiaurus ir negailestingas „naujųjų lietuvių“ gyvenimas.

Autorius piešia sodrų ir autentišką paskutinio XX a. dešimtmečio Lietuvos paveikslą. Džiugesio dėl neseniai atgautos  nepriklausomybės fone – politinė suirutė ir naujos verslo struktūros, žiaurūs gaujų karai ir žmones užvaldęs pinigų siekis, privatizavimo aferos, turto prievartavimai ir valdžios korupcija. 

Andrius Užkalnis „Naujųjų laikų evangelija pagal Užkalnį“ / leidykla „Obuolys“

Rašytojas ir žurnalistas Andrius Užkalnis savo knygoje žvilgteli į Lietuvą. Į tą, kurioje, atrodo, gyvenome taip neseniai ir apie kurią kartais išgirstame sakant: „O tarybiniais laikais buvo geriau.“ Tą gerą tarybinį gyvenimą ir tyrinėja autorius, palikdamas politinius dalykus nuošaly ir susitelkdamas į tai, su kuo susidūrė dauguma to meto Lietuvos gyventojų: nuo pieno butelių supirkimo iki meilės romanų sanatorijose, nuo madų bei mus supusių daiktų iki pakeistų gatvių pavadinimų. A.Užkalnis be nostalgijos, laužydamas mitus bei stereotipus, šmaikščiai ir įdomiai aprašo to meto gyvenimą.

Sigitas Parulskis „Mano tikėjimo iltys“ / leidykla „Alma littera“

Naujausia Sigito Parulskio knyga – trumpų tekstų, parašytų pastaraisiais metais, rinkinys. Rašytojas įdėmiai stebi mūsų gyvenimą, apmąsto įvairius visuomenės reiškinius ir, pasitelkdamas ironiją bei paradoksą, meistriškai pasakoja tragikomiškas istorijas, į kurias patenka herojai, įtartinai panašūs į mus. Rašytojas negaili savo personažų: kasdienėse situacijose juos užgriūva maginiai nutikimai ir negailestingai veriasi nuoga tiesa.

Aidas Marčėnas „Tuščia jo“ / Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

„Tuščia jo“ – vienuolikta poeto Aido Marčėno eilėraščių knyga, kurią baigia ciklas, pavadintas bendriausiuoju žodžiu „lyrika“. Lyrikos motyvų bei formų įvairovė lemia improvizacinį knygos pobūdį. Joje įsiterpia išplėtotų ciklų, kanoniškų formų, meditacinė raiška kaitaliojasi su nuotaikinga žaisme. Knygą iliustravo Šarūnas Leonavičius.

Už šį eilėraščių rinkinį Aidas Marčėnas apdovanotas Lietuvos rašytojų sąjungos premija.

Genovaitė Bončkutė-Petronienė „Pas kunigą ir detektyvą – psichologo kabinete“ / leidykla „Vaga“

Knygoje „Pas kunigą ir detektyvą – psichologo kabinete“ psichoterapeutės Genovaitės Bončkutės-Petronienės surinkti įsimintiniausi jos psichoterapijos atvejai ir klientų pasakojimai, paversti novelėmis. Ši knyga tęsia tradiciją, kažkada pradėtą psichoterapeuto amerikiečio Irvino Yalomo. Istorijos neišgalvotos, psichoterapijos seansai aprašyti profesionaliai ir taktiškai, autorės pozicija tokia, kokia ir yra autorė gyvenime – rami, dėmesinga  ir draugiška.

Audronė Urbonaitė „Žydiškų daiktų kambarys“ / leidykla „Alma littera“

Tai trečiasis žinomos žurnalistės ir rašytojos Audronės Urbonaitės romanas. Juokinga, graudi, tyčia sentimentali knyga, kurią autorė sąmoningai pavadino „Žydiškų daiktų kambariu“, nes žydiškumas jai yra tarsi jausmų intensyvumo sinonimas.
Romane pasakojama apie karjeros aukštumas pasiekusią ir sėkmės lydimą merginą, kuri visą gyvenimą negali susitaikyti su tuo, kad jos nemylėjo tėvas. Tėvo nemeilė tokia skaudi, kad ji nusprendžia jam atkeršyti. Mergina leidžiasi į tėvo paieškas po visą pasaulį, kol galiausiai nusitaiko į konglomeratą RIMI XXL, manydama, kad jos tėvas – pagrindinis akcininkas ponas Kuklenskis…

Vidmantė Jasukaitytė „Kaip mes mokėmės mirti“ / Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Tai autobiografiškų patirčių romanas, kuriame pasakojama apie ligą (vėžį), pasipriešinimą, dvasines galias jai atsispirti, įtikėjimą gamtos, maldų, žmogiškojo gėrio pajėgomis. Tai pagrindiniai kūrinio motyvai, išreikšti energinga, sodria, įtaigia kalba, sukuriantys ypatingų įtampų lauką. Knygos pasakotoja serga vėžiu, o netrukus ją užklumpa žinia, kad vėžiu susirgęs ir jos mylimas vyras.

Prieš pat mugę pasirodys ir naujas V.Jasukaitytės eilėraščių rinkinys „Ambra“, taip pat persmelktas autorės asmeniškų išgyvenimų. Tai netekties ir atsisveikinimo poezija, paveikta ligos, vyro netekties.

 

Gražina Sviderskytė „Darius ir Girėnas: istorija ir legenda“/leidykla „Baltos lankos“

Ši knyga skirta visiems vaikams ir jų tėvams, kurie vertina ir brangina nepaprastas istorijas, domisi jomis ir mėgsta jas pasakoti vieni kitiems. Jaunesniam skaitytojui knyga taps smagia ir artima pažintimi su tautos didvyriais vadinamais lakūnais Steponu Dariumi ir Stasiu Girėnu – dviem šauniais vyrais, kurie ir šiandien atrodo savi, šiuolaikiški, toli gražu ne paslaptingi karžygiai iš gūdžios senovės. Vyresniam skaitytojui susitikimas su, atrodytų, jau puikiai pažįstamais herojais gali būti maloniai netikėtas. Mat tai bus proga prisiminti ne tik lakūnus bei „Lituanicos“ skrydį, bet ir istorijos raidą, ypač XX a. pirmosios pusės įdomybes.

 

Eglė Gudonytė „Karta nuo Sibiro“/leidykla „Mintis“

Debiutinis E.Gudonytės romanas – tai ne tiek dokumentinis pasakojimas, kiek autorės (g. 1970) ir kartu visos kartos, kuriai ji atstovauja, santykis su skaudžiu istoriniu ir labai asmenišku faktu. Tremties pragarą patyrė autorės mama ir seneliai, palaidoję Sibire du vaikus.

 

Kitos lietuvių autorių knygų premjeros

Vytaras Radzevičius „Pasaulio puodai“/„Obuolys“

Saulius Paukštys „Į Bankoką per 40 dienų“/„Tyto Alba“

Eglė Digrytė „Laiškai iš Kabulo“/„Tyto Alba“

Mindaugas Nastaravičius „Mo“/„Tyto Alba“

Žygimantas Digaitis „7 kvadratiniai metrai“/Bernardinai.lt

Dainius Liškevičius „Muziejus“/„Kitos knygos“

Artūras Tereškinas „Popkultūra: jausmų istorijos, kūniški tekstai“/„Kitos knygos“

Aušra Maldeikienė „Melo ekonomika“/„Alma littera“

Rytis Zemkauskas „Pasivaikščiojimai“/„Alma littera“

Renata Šerelytė „Kokono baladės“/„Alma littera“

Algimantas Aleksandravičius „Žemaitėjė – mona meilė“ (albumas)/„Vaga“

„Vanduo – tai gyvybė“ (albumas apie Vidmanto Urbono žygį pasaulio ežerais)/„Vaga“

„Rimas Zigmas Bičiūnas. Tapybos džiaugsmas“/„Vaga“

Donaldas Kajokas „Lapės gaudymas. Eseistinės užsklandėlės“/Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Aidas Marčėnas „Sakiniai“/Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Dovilė Zelčiūtė „Džuljetos suknelė“/Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Artūras Valionis „Apytiksliai trys“/Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Romualdas Granauskas „Šventųjų gyvenimai“/Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Marcelijus Martinaitis „Mes gyvenome“/Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Tomas Rekys „Sovietų armijoje“/„Baltos lankos“

Jūratė Kiaupienė, Ingė Lukšaitė „Lietuvos istorija. V tomas. Veržli Naujųjų laikų pradžia“/„Baltos lankos“

Ilja Bereznickas „Animacijos menas“/„Mintis“

Firmos „Melodija“ plokštelių katalogas/ „Mintis“

Vykintas Vaitkevičius „Neris. 2007 metų ekspedicija (trečioji knyga)/„Mintis“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius