Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų mugėje išrinktas improvizuotas populiariausių lietuviškų personažų ketvertukas

Vilniaus knygų mugėje vykusioje diskusijoje „Rašytojas ir personažas: kas ko ieško?“ buvo renkamas populiariausių lietuvių literatūros personažų ketvertukas. Improvizuotame balsavime pirmąją vietą pasidalino Antanas Garšva ir Veronika, o trečią ir ketvirtą pozicijas užėmė Pinčiukas su Kukučiu.
„Knygų mugė 2016“: antroji diena
Knygų mugė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Personažai buvo renkami atsižvelgiant į tai, kaip intensyviai jie gyvena už knygų ribų – ar per šiuos personažus galime apibrėžti charakterius, situacijas, ar jie yra tapę metaforomis.

Į diskusiją atėjusiems klausytojams balsuoti už personažus pasiūlė literatūros kritikas Rimantas Kmita, iškėlęs mintį, kad lietuviai savo literatūros personažų nemyli – retai kada jų įvaizdžiai persikelia į kasdienę kalbą. Užsienyje yra personažų, kuriems statomi ne tik paminklai, bet ir muziejai, tačiau mums iki to dar toli.

R.Kmita taip pat teigė, kad kartais situacija apsiverčia ir todėl apie kai kuriuos autorius kalbame tik kaip apie personažus. Štai Paulius Širvys apibūdinamas kaip dramatiškas, daug patyręs, jautrus, bohemiškas herojus, o Kazys Binkis jau tapo kone anekdotiniu personažu, nors jo paties gyvenime tikrai netrūko dramatizmo.

Danutė Kalinauskaitė teigė, jog skaitytojas nori tikėti tikroviškumo iliuzija ir todėl sutapatina rašytoją su personažu – taip skaitantysis tampa kuriamo pasaulio dalyviu.

R.Kmitai antrino eseistas Rolandas Rastauskas, pateikęs dar vieną rašytojo kaip personažo pavyzdį. Anot jo, šiuo aspektu lietuvių literatūroje ryškiausia Juozo Erlicko figūra – šiandien šis rašytojas yra tapęs savo paties personažu, o atskirti jųdviejų charakterių praktiškai nebeįmanoma.

Kita diskusijos dalyvė, rašytoja Danutė Kalinauskaitė teigė, kad skaitytojas nori tikėti tikroviškumo iliuzija ir todėl sutapatina rašytoją su personažu – taip skaitantysis tampa kuriamo pasaulio dalyviu. Tačiau rašytoja įsitikinusi – net jei kūrinys nėra autobiografiškas, visas autorius, nuo galvos iki kojų, yra savo personažuose.

Diskusiją moderavusi literatūros kritikė Jūratė Čerškutė teigė, kad šiųmetinis Vilniaus knygų mugės šūkis atskleidžią vieną įdomiausių ir seniausių literatūros bei literatūros teorijos problemų, be kurių nebūtų įmanomas ir pats literatūros egzistavimas. Todėl nors diskusijos klausimas kas ko ieško – autorius personažo ar personažas autoriaus? – vienareikšmiško atsakymo neturi, kad ir kas ko beieškotų, šis atradimas neabejotinai labiausiai nudžiugina skaitytoją.

VIDEO: 15min rekomendacijos šių metų Vilniaus knygų mugėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius