Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Knygų mugėje – legendinis „Titanikas“ ir nutylėtos lietuvių istorijos

„Titanikas“ – žymiausias pasaulyje laivas, kurio tragiškas likimas dar ir dabar kaitina visuomenės, filmų kūrėjų ir rašytojų vaizduotę. Tik nedaugelis žino, kad garsiuoju laivu plaukė ir keli lietuviai. Kas jie? Ką jie veikė liūdnai pagarsėjusiame laive? Atsakymai į šiuos klausimus pateikiami ką tik išleistoje žurnalisčių Gerdos Butkuvienės ir Vaidos Lowell knygoje „Titaniko lietuviai“, kuri iš spaustuvės atkeliaus tiesiai į Knygų mugę.
Knyga „Titaniko lietuviai“
Knyga „Titaniko lietuviai“ / "Obuolys" nuotr.

Minint tragedijos šimtmetį, knygos autorės panoro suasmeninti pusantro tūkstančio nuskendusiųjų statistiką, atidžiau patyrinėti beveidės antros ir trečios klasės keleivių lemtį (daugiausia informacijos yra likę apie pirmos klasės keleivius, kurių ir išsigelbėjo daugiausia), prisiminti ir pagerbti tuos, kurių giminaičiai Lietuvoje net neturėjo galimybės supilti jiems kapo.

Lietuvos žiniasklaidoje linksniuojama viena „Titaniku“ plaukusio lietuvio – kunigo Juozo Montvilos – pavardė, tačiau šaltiniuose užtinkamos ir Ignalinos šaltkalvio Eliezero Gilinskio (Gilinsky), ir Simo Baniulio iš Sūduvos pavardės. Įdomu, kad didžiausio pasaulyje transatlantinio garlaivio krovinių skyriuje pirmosios ir paskutinės jo kelionės metu gulėjo ir maišai su lietuviškais laikraščiais, ir Antano bei Jono Juškų „Dainos“.
Be to, mažai kam žinoma, kad pirmasis Lietuvos jūrų kapitonas Liudvikas Stulpinas, šaltą 1912 m. balandžio 14-osios naktį skrodęs Atlantą Rusijos Rytų Azijos laivininkystės bendrovės garlaiviu „Birma“, vienas pirmųjų atsiliepė į grimztančio lainerio pagalbos šauksmą.

Knygos autorės – Gerda Butkuvienė ir Vaida Lowell, gyvenanti JAV. Trisdešimtmetės žurnalistės knygoje pateikia daug įdomių ir niekur dar negirdėtų faktų, apie kuriuos filmuose dažniausiai nutylima. Leidinyje gausu įspūdingų povandeninio laivo-kapsulės „Mir“ įgulos narių darytų nuskendusio „Titaniko“ nuotraukų, autentiškų dokumentų ir negirdėtų istorinių vingių, kurie leis sužinoti stulbinančių faktų apie legenda virtusį laivą.

Knygą „Titaniko lietuviai“ bus galima įsigyti vasario 23-26 dienomis vyksiančioje Knygų mugėje, leidyklos „Obuolys“ stende.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius