-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl bibliotekos nepriima dovanojamų knygų?

LRT radijo klausytoja iš Vilniaus klausia, kas ir kaip turi pasirūpinti, kad viešos savivaldybių bibliotekos galėtų ar panorėtų priimti žmonių dovanojamas geras ar prieš metus kitus išleistas knygas suaugusiesiems ir vaikams. „Vilniaus miesto bibliotekos knygų nepriima, esą nežino, kaip tai įforminti“, – teigia klausytoja. Tuo metu Vilniaus miesto centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė paaiškina, kad iš gyventojų priimamos tos knygos, kurios yra reikalingos skaitytojams.
Biblioteka
Biblioteka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Skaitytojai neša labai daug senų knygų. Tokių, kurios jiems nereikalingos, jau ir paplyšusios, seno leidimo ir tarp mūsų skaitytojų nebepopuliarios. Geras, metų–dvejų senumo knygas, be abejo, paimame, bet senų knygų neimame ir nenorime imti dėl to, kad niekas jų nebeskaito“, – tikina R. Gražienė. 

Be to, norintieji padovanoti knygų bibliotekoms kartais pervertina jų būklę. „Kai kurias knygas atneša tokias, kad jas reikia tiesiai į makulatūrą atiduoti, o kai kurie skaitytojai už jas ir pinigų paprašo. Vyresnio amžiaus žmonės nelabai supranta, jie nori, kad mes atvažiuotume, paimtume, įkainotume ir dar kažkiek sumokėtume“, – pasakoja R. Gražienė. Moters teigimu, net jei knygos ir būtų labai vertingos, jų įsigyti iš skaitytojų nėra galimybės, tam organizuojami viešųjų pirkimų konkursai.

Vilniaus miesto centrinės bibliotekos direktorės teigimu, netiesa, kad nėra galimybės įforminti dovanojamų knygų. „Sutvarkome knygas, kurias mums dovanoja. Komplektavimo skyrius įtraukia knygas į elektroninį katalogą, ir jokios problemos nėra. Nežinau, kas taip galėjo pasakyti“, – stebisi pašnekovė.

Jos žodžiais, skaitytoja galėjo ne visai teisingai suprasti pateiktą informaciją.  Bibliotekose taip pat esama lentynų, kuriose lankytojai gali palikti senas, nereikalingas knygas, o kiti lankytojai – jas pasiimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius