Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolekcionuoti Stepheną Kingą: dešimt rečiausių ir brangiausių rašytojo knygų

Būtų sunku surasti knygų skaitytoją, kuris nebūtų girdėjęs rašytojo Stepheno Kingo pavardės. Šis autorius ne tik vadinamas siaubo literatūros meistru, bet ir knygų leidybos novatoriumi – jis nedvejodamas pradėjo leisti elektronines knygas, o dabar kai kurie jo kūriniai išimtiniai pasirodo tik elektroniniu formatu. Per ilgą rašytojo karjerą S.Kingas išleido daug knygų. Tarp jų yra kelios ypatingos.
Stephenas Kingas
Stephenas Kingas / „Scanpix“ nuotr.

Karjeros pradžioje išleistos S.Kingo knygos dabar vertos įspūdingų sumų. Žinoma, kalbame apie pirmojo, o ne pakartotino leidimo kūrinius. Amerikiečių autorius yra išleidęs ir keistų knygų. Pavyzdžiui, įvilktą į plieną ir papuoštą skaitmeniniu laikrodžiu.

Tarp S.Kingo išleistų knygų yra kelios, kurios išsiskiria savo retumu ir kaina. Dėl kai kurių iš šių knygų kolekcionieriai yra pasirengę sumokėti nemenką sumą pinigų.

Kviečiame susipažinkite: dešimt rečiausių ir brangiausių S.Kingo knygų. Šį sąrašą sudarė Portalo „Sydy Wire“ apžvalgininkas Donas Kaye'as.

Beje, taip pat kviečiame jus susipažinti ir su šiais metais išleistomis įsimintiniausiomis knygomis, kurias atrinko 15min knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas:

VIDEO: TOP 15: įsimintiniausios 2016 metais išleistos knygos

O dabar kelkimės į S.Kingo knygų pasaulį.

„Kerė“, „Švytėjimas“

Jau nuo pat rašytojo karjeros pradžios S.Kingas sulaukė didelio populiarumo. Skaičiuojama, kad vieno 1976 metais išleisto romano „Kerė“ (angl. „Carrie“) egzemplioriaus kaina dabar prasideda nuo maždaug 1700 JAV dolerių. Tuo tarpu egzempliorius su autografu vertas 7500 JAV dolerių. Iš viso pirmąjį „Kerės“ leidimą sudarė 30 tūkst. egzempliorių tiražas.

Wikipedia nuotr./Pirmojo leidimo S.Kingo romanų „Kerė“ ir „Švytėjimas“ viršeliai
Wikipedia nuotr./Pirmojo leidimo S.Kingo romanų „Kerė“ ir „Švytėjimas“ viršeliai

Garsusis „Švytėjimas“ (angl. „The Shining“) išleistas 1980 metais. Pirmasis šio leidimo egempliorius dabar vertas 4000-6000 JAV dolerių.

„Six Stories“

Retkarčiais siaubo literatūros meistru vadinamas rašytojas savarankiškai išleisdavo knygą. Tam jis įsteigęs leidyklą „Philtrum Press“. Viena jo išleistų knygų – trumpų istorijų rinkinys „Six Stories“, kuris buvo išleistas 1997 metais.

Knygos viršelis/Knyga „Six Stories“
Knygos viršelis/Knyga „Six Stories“

Šių knygų tiražas buvo 1100 egzempliorių, jas visas pasirašė S.Kingas. 900 iš jų buvo išparduota įprastai, likusius 200 egzempliorių išdalijo pats rašytojas. Skaičiuojama, kad šio leidimo knygos vertos 650-1300 JAV dolerių.

„Tamsusis bokštas“

Tai S.Kingo knygų serija (angl. „The Dark Tower“), kuri pradėta leisti dar 1982 metais. Ją sudaro aštuonios knygos. Skaičiuojama, kad norint įsigyti jas visas kartu, dabar tai kainuotų per 20 tūkst. JAV dolerių. Tuo tarpu šios serijos romanas „The Gunslinger“, išleistas 1982 metais ir tapęs pirmuoju serijos kūriniu, vertas 7700 JAV dolerių.

Knygos viršelis/Pirmasis S.Kingo serijos „Tamsusis bokštas“ romanas
Knygos viršelis/Pirmasis S.Kingo serijos „Tamsusis bokštas“ romanas

Šioje serijoje S.Kingas skaitytojams siūlo paskaityti ne tik savo siaubo istorijų. Sagoje yra vesternų, mokslinės fantastikos kūrinių.

Richardo Bachmano knygos

Pirmaisiais rašytojo karjeros metais S.Kingas parašė kelias knygas prisidengdamas Richardo Bachmano slapyvardžiu. Jis buvo priverstas susigalvoti šį slapyvardį, nes leidėjai nenorėjo per metus išleisti po daugiau nei vieną vieno autoriaus knygą. Be to, šie romanai nebuvo siaubo literatūra ir leidėjai nesutiko jos leisti su S.Kingo pavarde, nes nenorėjo pakenkti rašytojo pavardei ir klaidinti gerbėjų – S.Kingas buvo būtent žinomas dėl savo siaubo istorijų.

Knygos viršelis/Pirmų S.Kingo romanų, kuriuos jis išleido prisidengęs slapyvardžiu, rinkinys
Knygos viršelis/Pirmų S.Kingo romanų, kuriuos jis išleido prisidengęs slapyvardžiu, rinkinys

R.Bachmano slapyvardžiu S.Kingas pradėjo dangstytis 1977 metais. Visgi ši paslaptis išaiškėjo 1984 metais, kuomet buvo išleista knyga „Thinner“. Tačiau iki to laiko R.Bachmano pseudonimu S.Kingas išleido keturias knygas: trilerius „Įtūžis“ („Rage“) ir „Kelio darbai“ („Roadwork“) bei mokslinės fantastikos kūrinius „Ilgas pasivaikščiojimas“ („The Long Walk“) ir „Bėgantis žmogus“ („The Running Man“).

Vėliau šios knygos buvo perleistos S.Kingo vardu, tačiau pirmieji egzemplioriai verti 800-1100 JAV dolerių.

„Augalas“

1982, 1983 ir 1985 metais S.Kingas vietoje atvirukų draugams Kalėdų proga išsiuntė po pirmus tris knygos „Augalas“ („The Plant“) skyrius. Ši knyga taip ir nebuvo baigta, nors 2000 metais S.Kingas šiuos tris kūrinio skyrius išleido kaip atskirą elektroninę knygą.

Knygos viršelis/Knyga „Augalas“
Knygos viršelis/Knyga „Augalas“

Dabar skaičiuojama, kad originalių knygos skyrių, kurių kopijų yra apie 200, kaina prasideda nuo 1500 JAV dolerių už kiekvieną atskirai. Visi kartu šie skyriai kainuoja per 15 tūkst. JAV dolerių.

„Dvikova“

Legendinį savo romaną „Dvikova“ („The Stand“) S.Kingas išleido 1978 metais. Vėliau romanas buvo perleistas 1990 metais ir buvo ypatingas.

Knygos viršelis/Knygos „Dvikova“ pirmasis leidimas
Knygos viršelis/Knygos „Dvikova“ pirmasis leidimas

Leidykla „Doubleday“ „Dvikovą“ išleido ribotu 1250 egzempliorių tiražu, knyga buvo įvilkta į odą, paauksuotomis raidėmis ant viršelio. Knyga buvo įdėta į specialią dėžutę. Dabar šio leidimo knygos kaina prasideda nuo 4200 JAV dolerių.

„Drakono akys“

Šią knygą 1984 metais išleido pats S.Kingas ir jo jau minėta leidykla „Philtrum Press“. „Drakono akys“ („The Eyes of the Dragon“) yra fantastinės literatūros kūrinys. Visgi jis buvo laikomas per daug netikėtu S.Kingo gerbėjams, tad autorius ją išleido pats – knygos tiražas siekė 1000 egzempliorių, visi jie buvo su autografais.

Knygos viršelis/Pirmasis knygos „Drakono akys“ leidimas
Knygos viršelis/Pirmasis knygos „Drakono akys“ leidimas

Nors knyga vėliau perleista daug kartų, tačiau jos originali versija dabar įkainota 2500-3500 JAV dolerių suma.

„Mano gražusis ponis“

Tai viena rečiausių ir keisčiausių S.Kingo knygų. Žinoma, kalbame apie pirmąjį leidimą, kurį 1989 metais sudarė tik 280 knygų, iš kurių 30 egzempliorių S.Kingas ir knygos iliustratorė Barbara Kruger pasiliko sau.

Karjeros pradžioje išleistos S.Kingo knygos dabar vertos įspūdingų sumų.

Išskirtinę knygą dengė nerūdijančio plieno apvalkalas, priekiniame viršelyje buvo įmontuotas skaitmeninis laikrodis. Pirkėjams prie knygos buvo pridedama instrukcija, kaip prižiūrėti knygą ir pakeisti laikrodžio bateriją.

Tuomet buvo siūloma įsigyti šią knygą už 2200 JAV dolerių, dabar šis leidinys vertas apie 5000 JAV dolerių. Vėliau „Mano gražusis ponis“ („My Pretty Pony“) buvo perleistas, o jos tiražas vienu metu siekė 15 tūkst. egzempliorių.

„Uždeganti žvilgsniu“

1980 metais išleistas romanas „Uždeganti žvilgsniu“ („Firestarter“) buvo išleistas ribotu 725 egzempliorių tiražu. Tačiau buvo kitas, dar mažesnis leidimas, kurį sudarė vos 26 egzemplioriai. Šio leidimo knygos buvo įvilktos į plieną ir parduotos po 2 tūkst. JAV dolerių, o dabar kainuoja 5500-15000 JAV dolerių, priklausomai nuo knygos būklės.

Knygos viršelis/Pirmasis knygos „Uždeganti žvilgsniu“ leidimas
Knygos viršelis/Pirmasis knygos „Uždeganti žvilgsniu“ leidimas

„Zalės valda“

Antrasis S.Kingo romanas „Zalės valda“ („Salem's Lot“) buvo išleistas 1975 metais. Šią knygą, pasak kolekcionierių, gaubia įdomi istorija – prieš pat kūrinio pasirodymą leidėjas sumanė sumažinti knygos kainą nuo 8,95 JAV dolerio iki 7,95 JAV dolerio. Kaina buvo išspausdinta ant knygos viršelio ir per klaidą iš viso keturi egzemplioriai buvo išleisti su neteisinga – didesne kaina. Būtent šiuos keturis egzempliorius tuomet įsigiję žmonės net nežinodami puikiai investavo tuos kelis dolerius.

Knygos viršelis/Knyga „Zalės valda“
Knygos viršelis/Knyga „Zalės valda“

Prieš maždaug 10 metų buvo siūloma vieną iš šių keturių egzempliorių įsigyti už 60 tūkst. JAV dolerių.

Tuo tarpu 2004 metais buvo išleistas specialus knygos leidimas, kurio vienas egzempliorius dabar kainuoja per 4800 JAV dolerių. Jo kaina gerokai pakėlė prie knygos pridėta S.Kingo rankraščio kopija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius