-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusas smogė ir leidykloms: jei situacija nesikeis, kai kurios jų išgyventi galės tik 2–3 mėnesius

Nors paskelbus karantiną dėl koronaviruso imta kalbėti, kad žmonės galės skirti daugiau laiko knygų skaitymui, visgi kai kurių leidyklų vadovai situaciją apibūdina kaip keliančią labai stiprų nerimą ir sako, kad jei pardavimai toliau lėtės, o knygynai neatsidarys, po kelių mėnesių jie gali nebeturėti, iš ko toliau tęsti veiklą. Mažosioms leidykloms tai bus itin skaudus smūgis, tačiau ir didžiųjų atstovai teigia, kad padėtis prasta. Tiesa, kai kurių leidyklų vadovai ir dabar sako optimizmo neprarandantys.
Prekybos centro „Maxima“ atidarymas
Prekybos centro „Maxima“ atidarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mažėja tiražai

Leidyklos „Tyto alba“ vadovė Lolita Varanavičienė teigia, kad dėl koronaviruso plitimo kylanti krizė palietė ir leidyklos planus. Labiausiai tai susiję su smarkiai sumažėjusiomis prekybos knygomis galimybėmis – šiuo metu knygas galima užsisakyti tiktai internetu arba prekybos centruose, kur iki šiol irgi yra prekiaujama knygomis. Čia pardavimai kol kas auga, tačiau niekas nedrįsta planuoti, kaip bus ateityje – kaip knygų prekybą paveiks žmonių perkamosios galios mažėjimas.

Spaustuvės šiuo metu veikia be trikdžių, tad naujų knygų leidyba galima, tačiau leidyklos vadovė sakė, kad šiuo metu dėl pasikeitusių sąlygų leidybos planai smarkiai koreguojami – vietoj suplanuotų 20 naujų knygų leidžiamos bus tik 4. „Reikia kruopščiai apgalvoti, kuo tos naujos knygos, autoriai yra tokie ypatingi, kad nusipelnytų dėmesio“, – sakė L.Varanavičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lolita Varanavičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lolita Varanavičienė

„Balandžio 22 dieną Šv.Kotrynos bažnyčioje turėjo būti pristatyta ir knyga apie Kostą Smoriginą, taip ir pavadinta „Kostas“. Neaišku, ar tas pristatymas įvyks, tačiau knygą vis dėlto leisime. Tiesa, mažesniu tiražu“, – sakė L.Varanavičienė. Naujai leidžiamų knygų tiražai apsisaugant yra mažesni – vietoje anksčiau buvusių mažiausių 2500–3000 egzempliorių dabar knygos spausdinamos 1000–1500 egzempliorių tiražu.

Norime, kad žmonės ir tokiomis sąlygomis neprarastų įgūdžių skaityti.

Imamasi ir kitų priemonių – jau dabar leidykla paskelbė dešimties knygų, kurioms įprastinėmis sąlygomis kainų sumažinimas nebūtų taikomas, akciją. „Norime, kad žmonės ir tokiomis sąlygomis neprarastų įgūdžių skaityti“, – sakė ji.

Kol kas per šias dienas dar sunku spręsti apie knygų pasirinkimo tendencijas, tačiau spręsdama pagal prekybos knygomis leidyklos puslapyje tendencijas L.Varanavičienė sako matanti, kad didėja vaikiškų knygų paklausa.

Apie ateitį ji kol kas sako nedrįstanti spėlioti, tačiau yra tikra – net turinčios geriausią finansinę situaciją leidyklos, jeigu pardavimai sustos, galės išgyvuoti tik tris mėnesius.

Palies ir spaustuves

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vadovas Saulius Repečka irgi teigia, kad situacija yra labai sudėtinga – nedirba didieji knygynai, tad netrukus leidyklos gali pritrūkti apyvartinių lėšų. Situaciją kiek gelbėja prekybos centrai, kuriuose irgi prekiaujama knygomis, bei elektroniniai knygynai. Tačiau prekybos centrai dabar apytuščiai, tad kol kas leidyklos nežino prekybos apimčių.

Kita bėda yra ir tai, kad knygynai neoperatyviai perveda pinigus. „Net jei knygynai vėl pradės veikti, su leidyklomis atsiskaitymas nusikeltų ne vienam mėnesiui, nes knygynai pirmiausia išmokėtų algas savo darbuotojams“, – sakė S.Repečka.

Jeigu knygynai nedirbs daugiau nei mėnesį, leidykloms tai bus stiprus smūgis.

„Jeigu knygynai nedirbs daugiau nei mėnesį, leidykloms tai bus stiprus smūgis“, – sakė S.Repečka. Jis, kaip ir L.Varanavičienė, teigė, kad, pirminiais paskaičiavimais, jeigu situacija nesikeis, leidyklos turimomis lėšomis gali išgyventi 2–3 mėnesius.

Asmeninio albumo nuotr./Saulius Repečka
Asmeninio albumo nuotr./Saulius Repečka

Jis atkreipė dėmesį, kad ši krizė paliečia ne tik leidyklas, bet ir spaustuves. Kadangi koronavirusas palietė ne tik Lietuvą, bet ir visą pasaulį, spaustuvės nebeturės užsakymų iš užsienio, taigi, jos negalės leidykloms leisti spausdinti knygas į skolą. „Visas procesas griūna“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie naujų knygų leidybą, S.Repečka sakė, kad kol kas orientuojamasi į tų kūrinių, kurie gavo Kultūros tarybos finansavimą, leidybą. Su kitų knygų leidyba kol kas nuspręsta palaukti – tam, kad nebūtų prisidaryta skolų.

„Knygų leidyba – jautriausias verslas“, – atvirai sako S.Repečka. Jis vis dar prisimena 2008-ųjų krizę ir bijo, kad tas scenarijus gali pasikartoti – net ir pasibaigus krizei žmonės pirmiausia perka pirmojo būtinumo prekes, o knygos neretai būna sąrašo gale.

Beje, panaši nerimo situacija ne tik Lietuvoje – tokiomis nuotaikoms gyvena ir Europos leidėjai, kiek optimistiškesnė situacija tik Jungtinėse Valstijose.

Kol kas planų nekeičia

Leidyklos „Kitos knygos“ vadovas Gediminas Baranauskas sako, kad kol kas kalbėti apie tai, kokia bus leidybos ateitis, yra labai sudėtinga. „Taip, dabar yra daug panikos. Jau artimu laiku pamatysime, ar tai tęsis ilgai, ar ši krizė greitai baigsis“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gediminas Baranauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gediminas Baranauskas

Kol kas jie negali įvardinti ir to, kaip pasikeitė pardavimai – leidyklos ataskaitas gauna po mėnesio, tad pastarųjų savaičių duomenų dar nėra.

Tačiau „Kitos knygos“, skirtingai nuo daugelio kitų leidyklų, jokių didesnių sprendimų dar nepriėmė – kol kas jie tik dirba nuotoliniu būdu, tačiau visas suplanuotas knygas ir toliau rengia leidybai. „Hayden Herrera knygos „Frida“ perleidimą rengėme dvejus metus, tad ir toliau rengiamės šią knygą išleisti“, – sakė G.Baranauskas.

„Tačiau jei matysime, kad žmonės nebeperka knygų, jiems jų nereikia, tai, žinoma, kažką galvosime“, – sakė jis.

Šoktelėjo „Maro“ pardavimai

Leidyklos „Baltos lankos“ direktorė Kotryna Žukaitė teigia, kad kol kas apie konkrečius skaičius kalbėti yra sunku, tačiau akivaizdu – pardavimų smukimas bus neišvengiamas. „Elektroniniai prekybos kanalai šiuo atveju – tam tikras išsigelbėjimas. Visgi nemanome, kad augimas juose bus pakankamas patiriamiems nuostoliams kompensuoti“, – 15min sakė ji.

Visgi ji teigia, kad kol kas leidykla knygų leidybos planų neatsisako. „Tikime, kad optimizmas dėl šalies ekonominės būklės šioje situacijoje tiek pat svarbus, kaip ir karantinas kovojant su virusu“, – sako ji.

Dovilės Dagienės nuotr./Kotryna Žukaitė
Dovilės Dagienės nuotr./Kotryna Žukaitė

Ji taip pat kalbėjo ir apie naujas tendencijas: „Kalbant apie knygas ir knygų kategorijas – Lietuvoje, kaip ir kitose užsienio šalyse, tikrai šoktelėjo Albert’o Camus romano „Maras“ pardavimas. Šiuo požiūriu, akivaizdu, nesame jokia išimtis. Žmonės knygose ieško ne tik atsakymų, kas nutiko su pasauliu, bet ir mėgina atrasti tas knygas, kurios padėtų suprasti, kaip jaučiamės, kurios atlieptų užplūdusias emocijas.

Kita vertus, pagal paklausą matome, kad daugiau įsigyjama knygų vaikams ir jaunimui: namuose leidžiant laiką su vaikais be knygų, atrodo, tikrai neišsiverčiame. Na, ir dar viena kategorija, kuri jau kurį laiką buvo populiari, – vadinamosios stojiškos kasdienybės knygos. Šviesios, savo turiniu itin paprastos istorijos ir pasakojimai apie tai, kaip gyventi paprastą, kasdienį gyvenimą. Atrodo, skaitytojai šiuose kūriniuose ieško stiprybės ir vidinės ramybės“.

Kalbėdama apie ateitį ir tai, kiek tokiomis sąlygomis leidykla galėtų išgyventi, ji buvo lakoniška: „Ruošiamės. Kiek galėtume išgyventi – parodys rytojus“.

„Alma littera“ optimizmo nepraranda

Leidykla „Alma littera“ – didžiausia įmonė knygų rinkoje, jai taip pat priklauso ir knygynai „Pegasas“. Turbūt todėl šios leidyklos atstovų mintys kol kas optimistiškiausios.

„Knygas tikrai planuojame leisti, jokių knygų neatsisakome. Pagrindiniai knygų ruošimo darbai vyksta pagal ankstesnį planą. Peržiūrime tik naujausių knygų gamybos terminus, jų išleidimo datas“, – sakė „Alma littera“ vadovė direktorė Dovilė Zaidė.

„Fiziniai knygynai uždaryti, tačiau prekyba persikelia ir aktyvėja internetinėse parduotuvėse. Gauname prekybos duomenis, kad jaučiamas padidėjęs pirkėjų, besidominčių knygomis, srautas. Knygų prekyba didžiuosiuose maisto prekių tinkluose taip pat nestoja: knygų pasirinkimas didelis, vilioja nuolaidų pasiūlymai. Čia naujų knygų pristatymas sulėtėjo, bet dar nestabdomas. Taip pat pastebėjome, kad žmonės ypač susidomėjo elektroninėmis knygomis. Elektroninių knygų paklausa šoktelėjo daugiau nei 2 kartus“, – sakė ji.

Vyginto Skaraičio nuotr./Dovile Zaidė
Vyginto Skaraičio nuotr./Dovile Zaidė

Kaip ir „Tyto albos“ vadovė, ji sakė pastebinti didesnį susidomėjimą vaikams skirtomis knygomis. Pastebimos ir kitos tendencijos.

„Ypač populiarūs yra mūsų lietuvių autoriai, taip pat pasaulyje ne vieno prestižinio apdovanojimo sulaukusios vertingos knygos. Tiek fizinė, tiek dvasinė sveikata taip pat populiari tema. Žmonės domisi ir tokiomis temomis kaip streso valdymas, emocinė sveikata, savipagalbos knygos, pagrįstos moksliniais tyrimais. Iš įdomesnių faktų stebime, kad dalis lankytojų domisi apokaliptinių temų knygomis, žmonės naršo ir ieško grožinės literatūros knygų apie pandemijas, ligas. Europoje, Tolimuosiuose Rytuose pastebėtas pakilęs susidomėjimas saviugdos ir psichologinių knygų. Stebime žmonių nuotaikas ir mes“, – sakė „Alma littera“ vadovė.

Ji teigė, kad apie ateitį sunku kalbėti, tačiau bent jau kol kas optimizmo nepraranda. „Situacija tikrai yra sudėtinga, tačiau nepanikuojame, neprarandame tikėjimo ir optimizmo. Leidykla ruošiasi įvairiems scenarijams, ruošiami ir A, ir B planai“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius