Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kviečia Klaipėdos knygų mugė: laukia 80 renginių

Spalio 1 d. startuoja VIII Klaipėdos knygų mugė, kuri kvies pasiduoti nenumaldomai žmonių, kultūros ir knygų traukai. Knygų mugės lankytojų laukia daugiau nei 80 skirtingų renginių – naujų knygų pristatymai, diskusijos, susitikimai, koncertai, performatyviosios poezijos vakarai, parodos ir edukaciniai užsiėmimai.
Klaipėdoje prasidėjo septintoji Knygų mugė.
Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos rengiama knygų mugė šiemet pakvies į daugybę susitikimų su autoriais / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Šių metų kultūros festivalis įgavo tarptautiškumo atspalvių. Laukiama rašytojų, kūrėjų ir edukatorių iš užsienio. Ypatingu traukos objektu turėtų tapti kultūriniai-literatūriniai duetai. Muzikos gurmanų laukia nuostabi dovana – išskirtinio garso audiotekos atidarymas. Ištikimieji Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos skaitytojai bus kviečiami kartu paminėti bibliotekos 70-metį.

Unikalūs kultūriniai-literatūriniai duetai

Knygų mugės metu lankytojams bus pristatyti unikalūs literatūriniai-kultūriniai duetai, kuriuose susitiks žymūs kūrėjai ir jiems oponuojančios ryškios kultūrinės erdvės asmenybės. Laukia susitikimas su rašytoju Valdu Papieviu ir literatūros istoriku Dariumi Kuoliu. Jie kalbės apie dviejų kultūrų – lietuvių ir prancūzų – skirtumus ir panašumus bei kaip tai atsispindi rašytojo kasdienybėje bei kūryboje.

Karolinos Savickytės nuotr./Tomas Venclova
Karolinos Savickytės nuotr./Tomas Venclova

Tomas Venclova ir Vygantas Vareikis diskutuos istorinių romanų tematika. Pokalbis su Sauliumi Tomu Kondrotu ir Sondra Simana nuves prie to, kas yra už rašymo ribos, kokios situacijos ir veikėjai sukuriami logiškai ir kaip jie toliau gyvena alogišku būdu – atskilę nuo juos sukūrusios žmogaus sąmonės.

Aktorių duetas su Giedriumi Savicku ir Dariumi Meškausku nuteiks tiesiam ir atviram pokalbiui apie teatro scenos ir kasdienio buvimo kaitą, apie tai, kas dažnai lieka tarp eilučių.

Kristinos Sadauskienės moderuojamas duetas su Migle Anušauskaite ir Akvile Naudžiūniene pristatys egodukumentikos žanrą ir jo specifiką: kaip dienoraščiai ar autobiografijos tampa viešais tekstais, kiek tokie tekstai yra patikimi kaip laikmečio realijų atspindys ir kodėl juos svarbu skaityti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Miglė Anušauskaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Miglė Anušauskaitė

Elena Selena ir Rasa Jančiauskaitė dalinsis mintimis apie kūrybinį kelią į vaikų literatūrą bei pripažinimą užsienio šalyse. Berta Tilmantaitė ir Agnė Bukartaitė kalbės apie žurnalistikos subtilybes, aptariant dabartinę medijų situaciją ir bandant prognozuoti jos ateitį.

Duetų erdvėje taip pat vyks specialus renginys, skirtas Leonidui Donskiui atminti. Prisiminimais dalinsis filosofas, kultūros teoretikas, antropologas Gintautas Mažeikis, rašytojas Sergejus Kanovičius, istorikas Alvydas Nikžentaitis ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius, dailininkas, filosofas Arūnas Gelūnas. Renginį moderuos žurnalistas Rytis Zemkauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytis Zemkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytis Zemkauskas

Tarptautiniai svečiai

Dalis knygų mugės dalyvių – rašytojai, menininkai, kūrėjai, – yra iš kitų pasaulio šalių. Pirmiausia, tai lietuviai, kuriantys svetur: rašytojas, prozininkas Valdas Papievis ir erdvinių knygų kūrėja Elena Selena iš Prancūzijos, ilgai JAV gyvenęs ir į Lietuvą grįžęs poetas, publicistas, vertėjas, literatūros tyrinėtojas, profesorius Tomas Venclova, Briuselyje gyvenusi dailininkė Lina Mumgaudytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Papievis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Papievis

Mugės metu bus pristatomi animacinių filmų režisierės Urtės Oettinger iš Danijos kurti filmai. Nuotoliniu būdu prisijungs ir savo knygą pristatys lietuviškų šaknų turintis vokiečių rašytojas Martin Baltscheit. Šiuo metu JAV gyvenantis rašytojas, fotografas Saulius Tomas Kondrotas į duetų susitikimą jungsis nuotoliniu būdu.

Erdvinių knygų iliustratoriai Dario Cestaro iš Italijos ir Philippe Ug iš Prancūzijos mugės metu pristatys savo kūrybą, dalinsis žiniomis, supažindins su įvairiomis „pop-up“ knygų kūrimo technikomis bei ves užsiėmimus vaikams ir jaunimui.

Tarptautinių svečių sulauksime ir pirmą mugės dieną vyksiančioje specialistų diskusijoje – nuotoliniu būdu jungiasi bibliotekininkai iš Danijos ir Suomijos, kurie dalinsis savo patirtimi šiuo sudėtingu laikotarpiu.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos knygų mugė
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos knygų mugė

Renginiai įkvėps kūrybai ir savęs pažinimui

Vaikų literatūros erdvėje mažiausių mugės lankytojų laukia Martin Baltcheit knygos „Apie lapiną, kuris pametė protą“ pristatymas, kelionė į Afriką, susitikimas su Kotryna Zyle bei sugrįžimas į Hogvartsą kartu su Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos savanoriais Sidu ir Paulina.

Gerlacho palėpėje įsikūrusioje Jaunimo erdvėje vyks susitikimai su Šarūnu Dignaičiu, Migle Anušauskaite, Jonu Mindaugu Urbonu, Indre Valantinaite. Kiekvieną dieną čia užbaigs DJ Alberto muzika.

Edukacijų erdvėje kasdien vyks kūrybiniai knygų ir personažų kūrimo užsiėmimai.

Asmeninio albumo nuotr./Nėrius Pečiūra
Asmeninio albumo nuotr./Nėrius Pečiūra

Ypatingas dėmesys teks muzikos gurmanams

Knygų mugės lankytojams bus pirmiesiems pristatyta bibliotekos naujovė – audioteka. Joje kiekvienas galės išbandyti aukščiausios kokybės „high–end“ garso įrangą – Reed patefoną – ir susipažinti su išskirtine vinilo plokštelių kolekcija.

Knygų mugės metu čia pasirodys Danielius Rusys, Ernestas Noreika, Mindaugas Valiukas, vinilais gros DJ Vladas. Nėrius Pečiūra savo penktąją knygą „Egzistencija underground'e“ pristatys išskirtinai tik Klaipėdos knygų mugėje. Originaliu DIY būdu išleistos knygos sutiktuvės vyks ekspresyvia koncerto forma.

Audioteka veiks ir po Klaipėdos knygų mugės kaip muzikos gerbėjų klubas, kuriame vyks muzikos vakarai, perklausos, diskusijos, edukacijos moksleiviams ir kiti gilesnio muzikos pajautimo užsiėmimai.

Bibliotekai – 70 metų

VIII Klaipėdos knygų mugė ypatinga ne tik renginių gausa, bet ir minimu bibliotekos 70-mečiu. Šia proga biblioteka išleido ir pirmąją knygų mugės dieną pristatys net dvi knygas: Jurgos Bardauskienės „Kultūros palikimo beieškant: Klaipėdos biblioteka 1920–1945 metais” ir Juozo Šikšnelio „Septyni dešimtmečiai kaitos ir pastovumo: Klaipėdos Ievos Simonaitytės biblioteka 1950–2020 metais”.

Spalio 1–3 dienomis visi kviečiami pasiduoti kūrybos, pažinimo, atradimų, bendravimo traukai. VIII Klaipėdos knygų mugė vyks Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje (H. Manto g. 25). Daugiau informacijos apie mugės renginius galima rasti knygų mugės interneto puslapyje www.kkm.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius