Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lakūnų S.Dariaus ir S.Girėno gyvenimo nuotykiai – komiksų knygoje „10 litų“

Miglės Anušauskaitės ir Gerdos Jord komiksų knyga „10 litų“ rodo – legendiniai lakūnai irgi buvo žmonės! Lankė mokyklą, sunkiai dirbo, pykosi, mylėjo ir svajojo. Herojiški Dariaus ir Girėno įvaizdžiai buvo taip giliai įsišakniję mūsų kasdienėje rutinoje, kad net nepastebėdavome, kaip viltingai lakūnų veidai į mus žvelgdavo nuo dešimties litų banknoto, tarsi prašydami pažvelgti į juos pačius, o ne į legendą, kuri per aštuoniasdešimt metų tapo suakmenėjusia ir nepajudinama.
Miglės Anušauskaitė ir Gerda Jord
Miglės Anušauskaitė ir Gerda Jord / Leidyklos nuotr.

Komiksų knyga „10 litų” kviečia pažvelgti į Darių ir Girėną kaip į XX a. pirmoje pusėje gyvenusias įdomias asmenybes, kurios vieną dieną leidosi į pamišėlišką nuotykį.

„10 litų“ – tai grafinė novelė, ilgos apimties komiksas, pasakojantis apie lietuvių lakūnus Steponą Darių ir Stasį Girėną. Knygos autorės Miglė Anušauskaitė ir Gerda Jord ne tik atkuria istorines lakūnų gyvenimo aplinkybes, bet ir suteikia personažams gyvus charakterius, su humoru ir su rimtumu vaizduoja šių dviejų žmonių gyvenimus. „10 litų“ tarsi nukelia Darių ir Girėną nuo postamentų, nuo dešimties litų banknoto, nuo Puntuko akmens ir nuo apdulkėjusios talismanų lentynos, vaizduoja juos žmogiškus ir gyvus, tokius, kokie jie galbūt galėjo būti. 

„10 litų“ atsirado, kai 2012 m. pabaigoje kultūros žurnalas „Literatūra ir menas“ pasiūlė komiksų kūrėjoms Miglei Anušauskaitei ir Gerdai Jord papasakoti Dariaus ir Girėno istoriją komiksuose. 2013-aisiais autorės internetinėje žurnalo versijoje bei pačiame žurnale nuosekliai publikavo komikso „10 litų“ serijas. 2014 m. sausio mėn. komiksą įvertino ir apdovanojo Lietuvos aeroklubas, Lietuvos rašytojų sąjunga bei žurnalas „Literatūra ir menas“ kaip geriausią prozos kūrinį literatūriniame konkurse Dariaus ir Girėno tema. 

Šioje suaugusiesiems skirtoje komiksų knygoje spausdinamos atrinktos geriausios papildytos ir pertvarkytos komikso serijos

Šioje suaugusiesiems skirtoje komiksų knygoje spausdinamos atrinktos geriausios papildytos ir pertvarkytos komikso serijos. „Atsispiriame nuo faktų bei lakūnų istoriją interpretuojame komiksų languose. Vaizduojame Darių ir Girėną pirmiausiai žmogiškus, o ne perdėtai didvyriškus, piešiame juos tokius, kokius pamatėme, nagrinėdamos jų gyvenimo istoriją“, – teigia autorės.

Poetas, vertėjas, eseistas Gytis Norvilas sakė: „Matyt, veikia simboliniai saitai... Knyga „10 litų“ pasirodo nuo scenos nueinant pačiam litui. Piniginiai vienetai – laikini kaip ir jų vertė. Pritariu nuomonei, kad kiekviena karta turi iš naujo iš(si)versti Dantę, Šekspyrą, didžiuosius tekstus, kaip ir sava kalba, registru perpasakoti–perrašyti–perpiešti (kaip šiuo atveju) kertines istorijas, perkošti per savo akių tinklą. Dariaus ir Girėno misterija – savotiška Ikaro mito variacija – viena iš jų. Tik taip jos išlieka gyvybingos, nepasiduoda stereotipams, ideologijoms ir laiko devalvacijai“.

Knygą perskaitęs Info TV žinių vedėjas Viktoras Jakovlevas pastebėjo: „Komiksų knyga „10 litų“ man yra dar vienas puikus įrodymas, kad istorija – ne vien plikų faktų rinkinys, bet spalvotas filmas. Tai įtraukianti, kerinti, kartais komiška kelionė kartu su Dariumi ir Girėnu. Ne per Atlantą, bet per jų nuotykius iki istorinio skrydžio. Komiksai leidžia pažinti šiuos du vyrukus, kuriuos ilgą laiką tik nešiojomės savo kišenėse“. 

Miglė Anušauskaitė Vilniaus universitete įgijo žurnalistikos bakalauro ir semiotikos magistro laipsnį. Nuo 2008 m. publikavo savo tekstus kultūriniuose leidiniuose. Turėjo savo komiksų rubrikas tinklapiuose www.panele.lt, www.teatrai.lt, www.pravda.lt, iliustravo Modernaus meno centro leidinius bei Žydrūno Drungilo knygą „Kita stotelė“ (2014 m., „Gelmės“). Miglė dažnai veda komiksų dirbtuves, dalyvauja mokslo populiarinimo veikloje. Nuo 2013-ųjų savaitraštyje „Šiaurės Atėnai“ turi savaitinę komiksų rubriką „Tekstai ne tekstai“.  

Gerda Jord (Venčkauskaitė) Vilniaus universitete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. 2014 m. Vilniaus dailės akademijoje pradėjo studijuoti animaciją. 2011–2012 m. prisidėjo prie audiovizualinės poezijos festivalio „TARP“ organizavimo, poezijos komiksų dirbtuvių rengimo. Nuo 2012 m. kuria grafinę novelę „Gertrūda“, jos ištraukos publikuotos kultūrinėje spaudoje. Dalyvavo 2012 m. Modernaus meno centro ir 2013 m. Vilniaus knygų festivalio rengtose komiksų parodose. 

Pristatymas. Miglės Anušauskaitės ir Gerdos Jord knyga „10 litų“ bus pristatyta 2014 m. gruodžio 17 d. 19 val. Šiuolaikiniame meno centre (Vokiečių g. 2, Vilnius). Pristatyme dalyvauja literatūros studijų doktorantė Vakarė Smaleckaitė, komiksų autorė, menininkė Akvilė Misevičiūtė, knygos autorės Miglė Anušauskaitė ir Gerda Jord. Diskusiją moderuoja rašytoja Jurga Tumasonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius