-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidėjai sako, kad išgyventų, jei bibliotekos pirktų daugiau knygų

Leidėjai teigia, kad lietuviškų knygų leidyba smunka, o pagerinti padėtį galima būtų, jei bibliotekos pirktų daugiau naujų knygų.
Knygos.
Knygos. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Lietuvoje mes suskaičiuojame kiek daugiau negu 2000 bibliotekų. (...) Jeigu kiekviena biblioteka įsigytų bent pusę išleidžiamos knygos, šiandien nebekalbėtume apie problemas, apie knygų leidybos sektoriaus susitraukimą, apie išleidžiamų knygų pavadinimų mažėjimą“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos leidėjų asociacijos (LLA) prezidentas Remigijus Jokubauskas.

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Kaip rodo įmonių mokumo riziką vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ analizė, grožinės literatūros knygų (skaičiuojant pavadinimais) išleista 25 proc., populiariosios literatūros – 13 proc., o mokomosios literatūros – 41 proc. mažiau negu 2008 metais. Tiražų vidurkis per dešimtmetį sumenko nuo maždaug 2100 iki 1200 egzempliorių.

Bendrovės direktoriaus Sauliaus Žilinsko teigimu, leidybos sektoriuje „krizė tęsiasi aktyviai“: tik kiek daugiau negu pusė leidybos įmonių yra pelningos, daugelio jų apyvarta mažėja, atleidžiami darbuotojai.

„Nors visi sakome, kad krizė pasibaigė, deja, bet yra liūdna sritis – leidybos sritis, kurioje krizė tęsiasi aktyviai. (...) Įmonės dar sukasi iš savo vidinių pajamų, bet faktas yra tas, kad neuždirbant pelno, rezultatą galima artimiausiu metu prognozuoti. Autoriai nerašo todėl, kad nėra premijų, leidėjai neleidžia dėl to, kad nėra tiražo. Paradoksas yra tas, kad nelieka ką skaityti skaitytojams“, – sakė S.Žilinskas.

Leidėjai taip pat kėlė problemą, kad vidurinėse, aukštosiose mokyklose masiškai paplitusi knygų kopijavimo kultūra.

Įvairia leidyba šiuo metu užsiima 588 įmonės, iš jų knygas leidžia 170 leidyklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius