Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidykla apdovanojo literatūros konkursų nugalėtojus ir pristatė atnaujintą „Alma littera“ identitetą

„Naujasis leidyklos įvaizdis įkvepia mus kurti empatišką dialogą. Esame leidybos ir turinio namai. Esame lyderis, įsiklausantis į kūrėjų ir skaitytojų poreikius, ieškantis naujų turinio formų, siekiantis, kad kiekvienas skaitytojas rastų savo knygą, o kokybiškas turinys kurtų prasmingą pasaulį“, – rašytojams ir autoriams surengtuose pusryčiuose kalbėjo leidyklos „Alma littera“ vadovė Dovilė Zaidė, rašoma pranešime spaudai.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Mikos Savičiūtės nuotr.

Pusryčiuose ne tik pristatytas naujas leidyklos įvaizdis, pagarsinti 2023-iųjų literatūros konkursų rezultatai, bet ir paskelbti nauji 2024-ųjų Suaugusiųjų literatūros bei Vaikų ir paauglių literatūros konkursai. Renginį vedė televizijos laidų vedėja Audra Avižiūtė, svečius savo muzika pasitiko multiinstrumentalistas Saulius Petreikis ir jo brolis Donatas Petreikis.

1990 metais įsikūrusi leidykla „Alma littera“ vizualiai keitėsi vos porą kartų. Pastarąjį kartą – 2004 metais. Praėjus devyniolikai metų, leidykla renkasi ryškią, drąsią ir atvirą raudoną spalvą, kuri kalba apie beribes augimo galimybes, drąsias transformacijas, skirtingus žmones ir idėjas jungiantį tiltą ir bendruomenę, kurią vienija prasmės pojūtis, meilė knygoms ir geram turiniui.

„Esame ir būsime erdvė susitikti, atrasti, sukurti, dalytis“, – kalbėjo leidyklos vadovė D. Zaidė. Jos žvilgsnyje į ateitį – naujas, modernus turinys, personažai ir prekės ženklai, įvairios kūrybos formos ir nauji žanrai. Taip pat didžiulis noras ir toliau derinti tradicijas ir inovacijas, mąstyti plačiai ir veikti drąsiai.

Leidyklos vadovė teigė, kad poreikis atnaujinti prekės ženklą kilo bendruomenės viduje. Komandai buvo svarbu rasti atsakymus į klausimus: kas yra leidykla, kaip jaučiasi čia dirbantys žmonės, kokias žinutes jie nori nešti bendruomenei ir skaitytojams. „Naujasis įvaizdis įkvepia mus kurti empatišką dialogą, tačiau svarbu pabrėžti, kad leidžiame knygas, kuriomis tikime, esame reiklūs kiekviename žingsnyje – nuo knygos idėjos, vidinių procesų iki leidinio pristatymo skaitytojui. Bendradarbiaujame tik su profesionalais: vertėjais, redaktoriais, iliustruotojais, dizaineriais, rinkodaros ir knygų platinimo specialistais. Knyga yra bendra mūsų kelionė, todėl leidyklos infrastruktūrą pritaikome bendrakūrai ir tinklaveikai – nuo pirmojo sakinio ar iliustracijos eskizo iki knygos pristatymo skaitytojams“, – identiteto pristatymo pusryčiuose kalbėjo D. Zaidė.

Renginyje leidyklos bendruomenei pirmajai buvo paskelbta ir 2023 metų Vaikų ir paauglių literatūros konkurso nugalėtoja. Konkurso laimėtoją komisija išrinko vienbalsiai – geriausiu pripažintas Aušrinės Tilindės atmosferinis siaubo kūrinys 10–13 metų vaikams „Šiurpnakčio istorijos“.

„Sujungti vaikų ir paauglių literatūros konkursus nusprendėme po praėjusių metų, kai laimėtojų neatsirado nei Vaikų, nei Paauglių literatūros konkurse. Nors įdomių, potencialių kūrinių būta, vis dėlto jie pasirodė neišbaigti, kad kurį nors skelbtume laimėtoju. Toks sprendimas pasiteisino – šiemet kartu su komisijos nariais aptarinėjome kūrinius skirtingoms auditorijoms, tad galėjome palyginti jų literatūrinį, kūrybinį svorį“, – sakė konkurso vertinimo komisijos pirmininkė, leidyklos vaikų leidinių vadovė Audronė Macijauskienė.

Į „Šiurpnakčio istorijas“ konkurso laimėtoja sudėjo dvylika pasakojimų dukrai. „Kodėl mus taip traukia šiurpūs nutikimai? – atsiėmusi apdovanojimą svarstė knygos autorė A. Tilindė. – Tėvai vaikystėje mums skaitė pasakas – baisias ir nevaikiškas. Šiandien jos pamirštos, dažnai tėvų numetamos į šalį kaip nebeaktualios, senoviškos ir pernelyg gąsdinančios vaikus. Bet taip neturėtų būti – baugios istorijos yra gerai įsimenamos ir moko vaikus atskirti grėsmes, išskiria vertybes ir padeda ieškoti išeičių, kai iškyla pavojus. Leisdami vaikams gyventi burbule, kad „viskas visada baigiasi gerai“, nemokome jų gyvenimiškos patirties ir nesuteikiame įgūdžių atskirti pavojų. Tikiu, kad mano istorija ne tik patenkins siaubo skaitinių poreikį, bet ir privers susimąstyti apie ilgalaikį skriaudos poveikį, blogąsias žmonių savybes, abejingumą, negalėjimą atsitraukti nuo kompiuterinių žaidimų, aklą grožio siekimą, neatsargumą, patyčių žalą ir kitus dalykus, apie kuriuos vaikams pasakojame, tačiau jie toli gražu ne visada mus išgirsta.“

Komisijos nariai, tarp kurių buvo vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė, literatūrologė Lina Buivydavičiūtė, psichologė Monika Skėrytė-Kazlauskienė, mokytojas Alius Avčininkas, edukologė Austėja Landsbergienė ir literatūrologė Vitalija Maksvytė, pabrėžė, kad A. Tilindės kūrinį buvo įdomu skaityti, kad įtraukė įtemptas istorijų siužetas, originalumas ir dinamika.

Mikos Savičiūtės nuotr./Daina Kleponė
Mikos Savičiūtės nuotr./Daina Kleponė

O Suaugusiųjų literatūros konkurso laimėtojo verto rankraščio komisija neišrinko. Iš 35 rankraščių, kurie atkeliavo į konkursą, svarstomi buvo 7. Komisijos darbe dalyvavo Lietuvos leidėjų asociacijos vykdančioji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė, knygų ekspertas, literatūros apžvalgininkas Audrius Ožalas, komikas, televizijos laidų vedėjas ir skaitytojas Paulius Ambrazevičius, knygų tinklaraščio „Fantastiškų knygų žiurkės“ autorė Lina Girčytė-Juškė, literatūrologė V. Maksvytė.

„Konkursui sąmoningai atrinkome įvairių žanrų kūrinius, – sakė vertinimo komisijos vadovė Ugnė Giesė. – Kai kurie dalyviai nustebino gyvais dialogais, dinamika, pagaulumu, netgi gurmaniška teksto tėkme, bet neretai į pabaigą, regis, tarsi pavargdavo – pamiršdami, kuo pradėjo, užsiveldami, pamesdami adresatą, žanrą, galėjai jausti, kad skuba. Skaitant anksčiau ar vėliau tai ima erzinti. Diskutavome, kad kūrinius derėtų nemenkai tobulinti, keisti, trumpinti arba ilgą kūrinį skaidyti į du, atsisakyti vieno ar kito veikėjo. Turiu pagirti autorius – šiais metais nustebino jų raštingumas, tačiau, nepaisant to, šiemet buvo nutarta laimėtojo neskelbti – nebuvo nė vieno išties stipraus kūrinio.“

Vaikų ir paauglių konkurso laimėtojai A. Tilindei renginyje įteikta konkurso nugalėtojo statulėlė ir pagrindinis prizas – 2 000 eurų. Konkurso laimėtojos knyga bus išleista ir pažymėta nugalėtojos ženklu.

„Noriu pasidžiaugti ypatinga galimybe dalyvauti konkurse, man atrodo, kad rašytojams Lietuvoje tokių galimybių stinga, ypač jei norime puoselėti vieną seniausių kalbų pasaulyje, ją perduoti ateities kartomis. Esu teisininkė, rašymas yra mano laisvalaikis, meditacija, taigi ši premija – kaip perkūnas iš giedro dangaus. Rašymas nėra lengvas procesas, niekada nežinai, užkabinsi ar ne, pakviesi paskui save skaitytojus ar ne. Haris Poteris jau parašytas, iššokti aukščiau vargu ar yra galimybių. Konkurse dalyvauju ne pirmąjį kartą ir esu gyvas įrodymas, kad tikrai gali pasisekti“, – atsiėmusi apdovanojimą sakė A. Tilindė.

2022-ųjų Suaugusiųjų literatūros konkurso nugalėtoja buvusi agentūros „Versli Lietuva“ vadovė Daina Kleponė renginyje jau laikė šviežiai išleistą savo debiutinį romaną – detektyvą „Kritusių mazgas“. Atsiėmusi nugalėtojos apdovanojimą ji kalbėjo apie tai, kad tokie konkursai skatina kūrybiškumą ir užaugina sparnus: „Šis literatūros konkursas iš tiesų, nė kiek neperdedant, pakeitė mano gyvenimą – išėjau iš darbo, išėjau iš verslo, ir tai yra nuostabiausias dalykas, kuris įvyko. Savo laimėjimu dalijausi su daug žmonių ir ne vien dėl to, kad pasigirčiau, bet kad įkvėpčiau ir kitus rašyti. Nelaikau savęs rašytoja, niekad ir pagalvoti negalėjau, kad pasiseks išleisti knygą, leidyba man buvo svetima sfera. Tačiau svarbiausia – man patinka rašyti ir kurti istorijas. Dėkoju už svajonių išpildymą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius