Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidyklos „Sofoklis“ renginiai ir naujienos Vilniaus knygų mugėje

Artėjant Knygų mugei leidykla „Sofoklis“ kviečia į išskirtinius susitikimus su autoriais. Lietuvoje viešės vienas garsiausių Izraelio rašytojų, bus pristatomos naujausios Vilės Vėl ir Eugenijaus Skerstono knygos, apie ypatingą unikalios tautos istoriją pasakos Giedrius Drukteinis.
Abrahamas B.Yehoshua
Abrahamas B.Yehoshua / Asmeninio archyvo nuotr.

Atvyksta vienas iškiliausių Izraelio rašytojų

Šiais metais leidykla „Sofoklis“ bendradarbiaudama su Izraelio ambasada skaitytojus kviečia susipažinti su vienu iškiliausių Izraelio rašytojų, knygos „Moteris Jeruzalėje“ autoriumi Abrahamu B. Yehoshua. Susitikimas su rašytoju vyks vasario 25 d. (šeštadienį) 12 val. konferencijų salėje 5.1.

Lietuvių kalba išleistas Abraham B. Yehoshua romanas „Moteris Jeruzalėje“ pasakoja apie maždaug keturiasdešimties metų moterį, kuri mirtinai sužeidžiama Jeruzalės turgavietėje per teroristinį išpuolį. Su savimi ji neturi jokio asmens dokumento, tik bevardį didelės kepyklos algalapį. Kai vietinis savaitraštis apkaltina kepyklą sukrečiančiu abejingumu, įmonės savininkas paveda žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vedėjui išsiaiškinti žuvusiosios tapatybę.

Knyga „Moteris Jeruzalėje“ pelnė skaitytojų simpatijas. Apie ją puikiai atsiliepė kritikai: anot Mariaus Buroko, vienas didžiųjų rašytojo talento įrodymų – sugebėjimas paprastoje istorijoje, pilkoje mus supančioje kasdienybėje, neįsidėmėtino žmogaus gyvenime įžvelgti gelmę, būties didybę, mus visus siejančius bendrus ryšius. „Moteris Jeruzalėje“ – meistriškas pasakojimas apie tai, kaip pro skaičius ir dokumentus pamatyti žmogų, kaip atsiverti kitų gyvenimams, kaip užjausti ir mylėti. Bernardinai.lt vyriausiasis redaktorius Donatas Puslys teigia, kas skaitydamas istoriją šimtą kartu savęs klausi, ar gal pasitikėti žmonių nuoširdumu, ar gali tikėti, kad jų intencijos yra tyros ir nuoširdžios, ar vis dėlto už jų slypi pragmatiniai išskaičiavimai. Kas yra žmogų varančioji jėga?

Nors „Moters Jeruzalėje“ siužetas apgaulingai paprastas, tačiauYehoshua savo romane gvildena pamatinius – tapatybės, savasties, priklausomybės vienai ar kitai vietai klausimus, šiais laikais aktualius visiems. Iš paprasto, niūraus įvykio jis surezga tikrą žmogiškąją tragikomediją, kurios herojų moralinius virsmus ir mąstymo pokyčius stebėti tikrai įdomu.

Knygoje „Dingęs be žinios“ – autentiškas bei egzotiškas Tel Avivo priemiesčių vaizdas

Dror Mišaniyra itin skaitytojų mėgstamas jaunosios kartos Izraelio autorius, kurio knygos išverstos į daugiau kaip 20 pasaulio kalbų. Į lietuvių kalbą pirmą kartą išverstas jo detektyvas „Dingęs be žinios“ pasakoja apie inspektorių AvrahamąAvrahamą, kuris daugybę metų dirba ramiame Tel Avivo priemiestyje Holone. Iš patirties jis gali pasakyti, kad nusikaltimai čia visai paprasti – Holone nėra serijinių žudikų, žmogžudžių ar prievartautojų. Taigi kai sutrikusi motina praneša, kad šešiolikmetis sūnus negrįžo iš mokyklos, inspektorius ją patikina, kad berniukas netrukus parsiras. Bet jis neparsiranda. Kuo daugiau detalių apie dingusį vaiką ir jo gyvenimą tyrėjas atskleidžia, tuo paslaptingesnė atrodo tiesa. Įstrigęs tyrimas verčia AvrahamąAvrahamą nerimauti bei abejoti savimi. Nirtulį kelia ir kaimynystėje gyvenančio anglų kalbos mokytojo kišimasis į bylos eigą. Ar neįtikimas jo pasakojimas padės rasti vaiką, kol dar ne per vėlu?..

Dror Mišani knyga žymi sėkmingą leidyklos „Sofoklis“, Izraelio ambasados ir Lietuvos-Izraelio kompanijos TEVA bendradarbiavimą, leidžiantį Lietuvos skaitytojams susipažinti su vertingiausia Izraelio rašytojų kūryba. Knygą bus galima įsigyti Knygų mugėje.

Ypatingos tautos unikali istorija

Jau trečią kartą pakartotas ir naujausiais įvykiais papildytas Giedriaus Drukteinio knygos „Izraelis, žydų valstybė“ leidimas išlieka išsamiausiu šaltiniu lietuvių kalba bet kuriam, besidominčiam Artimųjų Rytų istorija ir nūdiena.

Unikalus, neturintis analogų Izraelio valstybės kūrimas iki šiol daro poveikį daugeliui Vakarų valstybių.Teritorijų, šiandien minimų kaip Izraelis ar Palestina, istorija yra dinamiška ir spalvinga. Kaip rodo kasdienės portalų antraštės, ilgalaikės taikos šiame regione tikėtis neverta. Tačiau vien iš kasdienių žiniasklaidos aktualijų suvokti Artimųjų Rytų nūdieną nėra lengva.

Apie ypatingos tautos unikalią istoriją Giedrius Drukteinis kvies pasikalbėti vasario 25 d. (šeštadienį) 20 val. Forume.

„Pereik tiltą, kvaily“ – naujausia Vilės Vėl knyga paaugliams

Vilės Vėl knygos vaikams ir paaugliams yra vertinamos ir mėgstamos skaitytojų: apysaka „Parašyk man iš Afrikos“ pripažinta geriausia 2003 metų knyga vaikams ir paaugliams, 2013 metais apsakymų rinkinys „Kaip mes išgarsėjome“ įtrauktas į Metų knygos vaikams penketuką, apdovanotas Patriotų premija. Autorė pelnė Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premiją.

Naujausioje knygoje paaugliams „Pereik tiltą, kvaily“ atsiskleidžia paauglystėje itin svarbūs santykiai šeimoje ir mokykloje, draugystė, ištverianti netikėtus išbandymus.

Vasario 26 d. (sekmadienį) 15 val. konferencijų salėje 5.2 knygos autorė, vaikų literatūros tyrinėtojas Kęstutis Urba ir Eglė Baliutavičiūtė diskutuos apie paauglių pasaulį, jiems aktualias problemas ir temas.

Apie nepakartojamą moterų grožį Eugenijaus Skerstono knygoje „Deivė be diademos“

Praeitais metais pristatęs knygą „Vyras ir veidrodis. Psichologinė dvikova“ autorius tęsia išvaizdos kultūros aptarimą, esminį ir nuoširdų dėmesį skirdamas moterims. Moters portreto svarba vaizduojamojoje dailėje – išskirtinė. Daugybė įvairių laikotarpių dailininkų, įkvėpti moterų grožio, jas piešė ir tapė siekdami perteikti ne tik išskirtines fizines ir dvasines modelių savybes, bet ir menamą portretuojamosios santykį su to laiko išvaizdos, puošimosi kultūra.

Ypač daug dėmesio į portretą reikėtų atkreipti tyrinėjant kostiumo istoriją. Pagal portretuose matomus modelių apdarus (audinių faktūrą ir tekstūrą, sukirpimą, spalvingumą, kaklaskarių ir kaklaraiščių rišimo būdus bei dėvimus papuošalus, taip pat turimus aksesuarus) dabar labai tiksliai galime atkurti svarbią gyvensenos kultūros sritį – išvaizdos kultūrą, ypač vestimentarinę.

Vasario 24 d. (penktadienį) 11 val. konferencijų salėje 5.3 Eugenijus Skerstonas visiems besidomintiems papasakos, kokias paslaptis atskleidžia unikalūs tapybos darbai, ir pristatys naujausią savo knygą „Deivė be diademos. Pokalbiai su portretais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius