Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leonidas Donskis: ši knyga yra mano meilės prisipažinimas

Minia Vilniaus knygų mugės lankytojų atvyko susitikti su rašytoju, filosofu Leonidu Donskiu, kuris šeštadienį pristatė naujausią savo kūrinį „Didžioji Europa“. Ir nors vienoje didžiausių mugės salių nebuvo laisvo nei vieno kvadratinio metro, žmonės vis bandė brautis į vidų. Galiausiai L.Donskio prisipažinimą išgirdo ir tie, kurie stovėjo jau greta pristatymo patalpos – durys buvo plačiai atvertos dar didesnei auditorijai.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Būsiu jums nuoširdus. Turiu prisipažinti – ši knyga yra mano meilės prisipažinimas kultūros istorijai“, – atviravo filosofas.

Tuo tarpu kūrinio pristatymą moderavęs istorikas Egidijus Aleksandravičius juokavo, kad sunku suskaičiuot, kiek L.Donskis jau knygų yra parašęs. „Kaip sunku suskaičiuoti ir tai, kiek L.Donskio knygų pristatymų man yra tekę moderuoti“, – šypsojosi E.Aleksandravičius.

Naujausias L.Donskio kūrinys „Didžioji Europa“ išleistas po „Mažosios Europos“. Tai esė apie Europą, jos kultūrą, menininkus, literatūrą, dailę.

Knygos pristatyme pabrėžta, kad tai yra tarsi Europos žemėlapis, skaitytoją keliantis per gražiausius žemyno miestus, supažindinantis su garsiausiais žemyno menininkais, kultūros veikėjai, intelektualais.

„Aš negalvojau rašyti šios knygos. Leidykla ragino, kad po „Mažosios Europos“ turi sekti kitas kūrinys, tačiau aš to nenorėjau“, – pasakojo L.Donskis.

Pasak filosofo, šią knygą parašyti jis apsisprendė būdamas Florencijoje – mieste, kuris alsuoja kultūra.

Būsiu jums nuoširdus. Turiu prisipažinti – ši knyga yra mano meilės prisipažinimas kultūros istorijai, – atviravo filosofas.

„Būnant šiame mieste man viskas susivedė galvoje. Norėjau papasakoti apie mylimus Europos siužetus, menininkus, literatūrą, dailę. Šioje knygoje mano santykis su menu yra ne kaip menotyrininko, o kaip filosofo“, – sakė L.Donskis.

Esė yra minima ir Lietuva. L.Donskis negalėjo jos nepaminėti, tačiau jis pasirinko kalbėti ne apie Vilnių, o Šatenius.

„Tai graži vieta, šalia teka Nevėžio upė, o iš šio krašto kilo daug garsių kultūros žmonių. Savo knygoje kalbu ir apie Česlovą Milošą. Tai geriausia detalė apie Lietuvą ir jos kultūrą“, – kalbėjo filosofas.

Knygos pristatyme L.Donskis prisiminė ir prieš savaitę anapilin iškeliavusį garsų Italijos rašytoją Umberto Eco. „Man patiko jo gebėjimas sukurti daugiasluoksnę struktūrą, kurioje nieko nereikia įrodinėti akademinei bendruomenei. Ir aš tai norėjau padaryti – kalbėti apie kultūros morfologiją“, – kalbėjo filosofas.

Ar tai autoriui pavyko? E.Aleksandravičius teigė, kad tai yra sunkus klausimas ir vargu, ar net diskusijoje, kurioje dalyvautų visoje salėje sėdintys žmonės, būtų rastas tikslus atsakymas į klausimą, kas tai yra kultūros morfologija. Tačiau noras į tai atsakyti, pasak jo, veda atsakymų ieškojimo link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius