Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškai pasirodė islamofobija kaltintas M. Houellebecqo „Pasidavimas“

2015-ųjų pradžioje Prancūzijoje išleistas Michelio Houellebecqo romanas „Pasidavimas“ („Soumission“) iškart sukėlė didžiulį skandalą, buvo apkaltintas islamofobijos kurstymu ir susietas su teroristine ataka prieš „Charlie Hebdo“ redakciją. Šiandien, aistroms kiek aprimus, žymiausio šiuolaikinio prancūzų rašytojo kūrinys jau priskiriamas prie reikšmingiausių šių laikų knygų.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Kitos knygos“ nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

2022-ieji, Paryžius... Sorbonos universiteto dėstytojas Fransua, tyrinėjantis XIX a. rašytojo Hiuismanso kūrybą, gyvena išblėsusį gyvenimą, apatiškai stebėdamas savo paties ir visos šalies nuosmukį. Tačiau rinkimus laimi charizmatiško, išsimokslinusio Mohamedo Ben Abeso vedama Musulmonų brolija. Ji įteisina daugpatystę ir imasi vykdyti islamo principais paremtą politiką. Fransua atsiverčia į islamą, taip atrasdamas kitą pasaulį, teikiantį naujų galimybių...

Romane „Pasidavimas“, kurio pavadinimą galima suprasti kaip islamo proteguojamą pasidavimą Dievo valiai, M. Houellebecqas savaip žiūri į pamatines demokratijos vertybes ir kelia fundamentalius klausimus apie skirtingų kultūrų sugyvenimo perspektyvas. Fikcija jame persipina su realybe, tarp personažų nesunkiai atpažįstami žymiausi Prancūzijos ir Europos politikai. 

M.Houellebecqas neretai kaltinamas perdėtu politikavimu ir komercinės sėkmės vaikymusi išnaudojant europiečių fobijas, tačiau jis lieka vienas iš nedaugelio literatų, jaučiančių milžiniškas permainas, kurios vyksta mūsų visuomenėje. Matyt, jo „Pasidavimas“ dar ilgai bus vertinamas kontroversiškai. Vieniems tai politizuotas antiislamiškas skaitalas, kitiems – psichologinis romanas apie vidurio amžiaus krizę patyrusio žmogaus pergyvenimus, tretiems – orveliška vizija, kas gali nutikti Vakarams, kurie galiausiai apleido liberalias Apšvietos amžiaus vertybes ir puolė į religijos glėbį.

Michel Houellebecq. Pasidavimas. Iš prancūzų k. vertė Goda Bulybenko. K.: Kitos knygos, 2015.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius