-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių autoriai knygynuose atsivers kitu kampu

Praėjusiais metais didelio susidomėjimo sulaukusi knygynų tinklo „Pegasas“ iniciatyva, kurios metu skaitytojai buvo kviečiami susitikti su šiuolaikiniais lietuvių autoriais, šiemet atgimsta kitu kampu.
Didžiausio Baltijos šalyse knygyno atidarymas
Didžiausio Baltijos šalyse knygyno atidarymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

14 susitikimų, 20 rašytojų ir improvizacijų teatro „Kitas kampas“ aktoriai visą spalio mėnesį kvies iš naujo atrasti šiuolaikinius lietuvių autorius – nuo „generolo senos karvės“ A. Čekuolio iki „geležinio vilko“ A. Tapino.

Aktoriai žada, kad susitikimuose nebus nuobodžių klausimų apie tai, kokia rašytojo mėgstamiausia knyga, arba kaip jis sugalvojo tapti kūrėju.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Tapinas su dukra
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Tapinas su dukra

Pasak knygynų tinklo vadovės Ligitos Šaltienės, šia iniciatyva siekiama paskatinti skaitytojus iš naujo atrasti lietuvių autorius, „priartinti“ juos prie skaitytojų bei skleisti žinią apie tai, kad lietuviškos knygos žanrų įvairove, menine ar pramogine verte nė kiek nenusileidžia užsienio rašytojų kūriniams.

„Praėjusiais metais ši akcija susilaukė itin didelio susidomėjimo, todėl šiais metais ją kartojame šiek tiek „kitu kampu“. Visą spalio mėnesį kviesime susipažinti su šiuolaikinių lietuvių autorių kūryba, kurią atskleisti padės improvizacijų teatro „Kitas kampas“ aktoriai. Tikimės, kad po šių susitikimų lietuvių rašytojai suras dar daugiau gerbėjų, o skaitytojai atras dar nematytą savo mėgstamų autorių pusę“, – sako L. Šaltienė.

Paklaustas, kokį kitą lietuvių rašytojų kampą susitikimuose bandys atskleisti, „Kito kampo“ aktorius Audrius Bružas sako, kad sieks parodyti rašytojų kulisus ir kūrėją kaip žmogų – su savo svajomis, trūkumais ir herojais.

Edmundo Paukštės nuotr./Audrius Bružas
Edmundo Paukštės nuotr./Audrius Bružas

„Stengsimės kūrybiškai, gyvai, žaismingai bendrauti su rašytojais, atverti jų, kaip kūrėjų klodus, kasdienybės detales. Mums labai įdomūs skaitantys, intelektualūs žmonės, tad sieksime juos įtraukti ir perduoti gerą nuotaiką“, – sako A. Bružas.

Jo kolega Kirilas Glušajevas priduria, kad į susitikimus su rašytojais atėję skaitytojai neišgirs tradicinių klausimų apie tai, kaip autorius sugalvojo tapti rašytoju arba kokia jo mėgstamiausia knyga.

„To kito kampo ieškosime ne tais klausimais, į kuriuos rašytojai įpratę atsakinėti. Improvizuodami bandysime atrasti jų kūrybos sąsajų su asmeniniais išgyvenimais, pristatyti rašytoją kaip žmogų. Mūsų svarbiausia misija – spontaniškumas ir bendravimas be išankstinių nuostatų, nuoširdus ryšys čia ir dabar. Manome, kad bus įdomu bandyti užmegzti ryšį tarp kūrėjo aktoriaus ir kūrėjo rašytojo”, – teigia K. Glušajevas.

Prie šios iniciatyvos šiemet, kaip ir pernai, prisijungė trys didžiosios šalies leidyklos – „Alma littera“, „Tyto alba“, „Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla“ ir apie 20 lietuvių rašytojų.

Tarp jų – Lietuvos paauglių literatūros konkurso laureatės Akvilina Cicėnaitė, Jurga Šalaševičiūtė ir Daina Opolskaitė, Sigitas Parulskis, „bobų vasaros“ ekspertė Rūta Vanagaitė, „generolas sena karvė“ Algimantas Čekuolis kartu su „geležiniu vilku“ Andriumi Tapinu, erotinių ir jausmų romanų trio Irena Buivydaitė, Jolita Herlyn ir Lina Ever, „Vilniaus plovo“ autorius Regimantas Dima ir kt. 

Jolita Herlyn / Sauliaus Jokužio nuotr.
Jolita Herlyn / Sauliaus Jokužio nuotr.

Į šiuolaikinius lietuvių autorius pažvelgti kitu kampu taip pat kviečia nacionalinis transliuotojas LRT, kuris savo žiūrovams parodys net 6 renginių transliacijas per LRT Kultūrą.

Visi susitikimai vyks Vilniaus PC „Akropolis“ ir VCUP bei Kauno PC „Akropolis“ įsikūrusiuose „Pegaso“ knygynuose. Išsamią visų renginių programą galima rasti: www.pegasas.lt.

Pirmasis vieno didžiausių šalyje knygynų tinklo „Pegasas“ knygynas duris atvėrė 2003 m. Šiuo metu knygynų tinklas jungia 34 knygynus įvairiuose Lietuvos miestuose, tarp kurių – didžiausias knygynas Baltijos šalyse. Knygynų tinklas „Pegasas“ priklauso „Alma littera“ įmonių grupei.

Projekto partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius