Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 17 /2021 09 18

Lietuvoje pirmą kartą išleista jaunųjų Sakartvelo poetų antologija

Vinco Krėvės-Mickevičiaus memorialiniame bute-muziejuje įvyko jaunųjų Sakartvelo poetų antologijos „Aidintys“ pristatymas. Pirmą kartą Sakartvelo poetų, ne vyresnių nei 35 metų, kūryba surinkta į vieną knygą, kurioje eilėraščiai surašyti abiejų šalių kalbomis. Ši knyga – ne tik priemonė pažinti Sakartvelo literatūrą, bet ir pažvelgti į poezija išreikštas bei Lietuvai artimas temas.
Giorgis Šonija, Nika Lašchija, Greta Ambrazaitė
Giorgis Šonija, Nika Lašchija, Greta Ambrazaitė / Roko Bagočiūno nuotr.

Vertėja Greta Ambrazaitė, kartu su Dominyku Norkūnu sudariusi knygą „Aidintys“, atrinkdama autorius stengėsi atsižvelgti į tai, ar jie paliečia tam tikras socialines temas, svarbias ir jautrias Lietuvos skaitytojams:

„Šie poetai labai daug kalba apie savo kaiminystę, artimus žmones, išgyvenimus, apie tai, ką mato kiekvieną dieną savo aplinkoje, ir tie išgyvenimai ne visada yra rožėmis kloti. Tai yra tam tikros vidinės dramos ir įvairūs socialiniai, sociopolitiniai įvykiai. Atrinkti autoriai paliečia daug ribinių temų, pavyzdžiui, narkomanija, savižudybės artimoje aplinkoje, kas, manau, yra labai svarbu“, – pasakojo G.Ambrazaitė.

Rokas Bagočiūnas/Giorgis Šonija, Nika Lašchija, Greta Ambrazaitė
Rokas Bagočiūnas/Giorgis Šonija, Nika Lašchija, Greta Ambrazaitė

Antologijos pristatymo metu savo kūrybą, išspausdintą knygoje, skaitė Nika Lašchija ir Giorgis Šonija. Poetai teigė, jog ateityje tikisi ir lietuvių poezijos rinkinio, išversto į kartvelų kalbą bei papasakojo apie tai, kuo jiems svarbus šis poezijos rinkinys:

„Tai yra labai įdomi knyga, nesakau dėl to, kad joje yra ir mano eilėraščiai, sakau, nes turbūt čia yra jeigu ne vienintelis, tai vienas iš tokių retų atvejų, kai Sakartvelo jaunimo poezija yra verčiama ir surinkta į tokią stambią knygą. Taip pat tai yra labai ryškiai socialinė poezija.

Mes, žinoma, turime Sakartvele tam tikrą žmonių grupę, kurie skaito tokią poeziją, o ši knyga dar viena priemonė, kad ji būtų išplatinta. Ja yra siunčiama tiek socialinė, tiek politinė žinutė. Šis derinys yra labai įdomus“, – mintimis dalinosi G.Šonija.

Roko Bagočiūno nuotr./Giorgis Šonija, Nika Lašchija, Greta Ambrazaitė
Roko Bagočiūno nuotr./Giorgis Šonija, Nika Lašchija, Greta Ambrazaitė

Į renginį atvykusi Sakartvelo ambasados pirmoji sekretorė Salome Vekua džiaugėsi knyga, kaip priemone, suartinančia Lietuvą ir Sakartvelą:

„Tokie projektai sustiprina ryšius tarp tautų, žinoma, mes neturime problemų šiuo klausimu, mūsų santykiai tikrai labai artimi, tačiau tai yra dar vienas tiltas, ištiestas tarp mūsų.“

„Aidintys“ – pirmoji verstinės kūrybos knyga, kurioje surinkta ne klasikų, o būtent jaunųjų, tai yra iki 35 metų amžiaus poezija, kuri pasirodo Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę. Knygos idėjos autorė bei viena iš sudarytojų G.Ambrazaitė tikisi, jog ši knyga bus tik pradžia kitiems panašiems projektams:

„Aš labai džiaugiuosi šiuo darbu ir tikiuosi, kad tai paskatins ir mūsų lietuvių literatūroje tam tikrą verstinės poezijos raidą. Galbūt tų knygų atsiras daugiau ir tikiuosi, kad jauni poetai toliau bendraus su kitų šalių jaunais poetais, nes tai yra, be abejo, labai svarbu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius