-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 22

Literatūrinės Vilniaus kavinės: kur buvo rašomi eilėraščiai ir dužo bokalai

„Literatūrinis miestas“ – tai itin plati sąvoka, kurioje telpa rašytojai bei literatų draugijos, salonai, klubai, spaustuvės, leidyklos, knygynai, bibliotekos, literatūrinės šventės ir festivaliai, kultūrinė spauda ir galiausiai skaitytojai. Visa tai kuria daugiabriaunį miesto literatūrinį gyvenimą ir jo arterijomis varinėja kraują.
Mariaus Janavičiaus DI postprodukcija
Mariaus Janavičiaus DI postprodukcija

Viena iš spalvingiausių, legendomis bei įvairiomis paskalomis apipintų literatų gyvenimo dalių – tai kavinės, užeigos bei knaipės, kuriose savo honorarus prauliodavo žymiausi rašytojai, čia vykdavo meilės intrigos bei garbės dramos, svaigalų ir šokių fiestos, o kartais net ir tragedijos. Tačiau kartu tai buvo ir margaspalvės literatų bendruomenės susibūrimų vieta, neatsiejama nuo intelektualinių diskusijų, novatoriškų sumanymų bei naujų kūrinių gimimo.

Daugelyje Europos sostinių ir šiandien dar galima atrasti kavines, kurių savininkai puikuojasi tuo, kad už jų staliukų kadaise sėdėjo tokios pasaulinio garso literatūros figūros kaip Arthuras Rimbaud, Georgas Byronas, Oscaras Wilde‘as, Ernestas Hemingway, Franzas Kafka, Marcelis Proustas, Jamesas Joyce‘as, Jeanas Paulis Sartre‘as, Simone de Beavoir ir daugelis kitų.

Viena iš spalvingiausių, legendomis bei įvairiomis paskalomis apipintų literatų gyvenimo dalių – tai kavinės, užeigos bei knaipės, kuriose savo honorarus prauliodavo žymiausi rašytojai, čia vykdavo meilės intrigos bei garbės dramos, svaigalų ir šokių fiestos.

Vilniuje įvairiais laikais taip pat gyvavo literatų bendruomenės, turėjusios ir savo pamėgtas užeigas. Deja, iki šių dienų yra išlikusi vos viena istorinė kavinė, kurios legendą kūrė viešieji to meto intelektualai bei sovietinei santvarkai lojalūs eiliakaliai. Tačiau nei šioje, nei kitose pradingusių Vilniaus knaipių vietose šiandien neišvysime jas įamžinančių ženklų su užrašais: „Čia su bičiuliais sėdėdavo Adomas Mickevičius“, „Šioje kavinėje lankydavosi Česlovas Milošas“, „Čia gėrė ir eilėraščius ant servetėlių rašė Paulius Širvys“, „Šią kavinę buvo pamėgęs legendinis poetas ir hipis Rimas Burokas“.

Tad šis tekstas tebus vienas iš atminimo ženklų išnykusio literatūrinio Vilniaus kavinių žemėlapiui arba papildymai XXI a. pradžioje Gintaro Beresnevičiaus ir Jurgio Kunčino pradėtai „Dingusio pasaulio enciklopedijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius