Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Literatūros kalendorius: kas svarbaus pasaulyje įvyks kovą?

Nepasimesti literatūros pasaulyje nėra paprasta – kiekvieną mėnesį skaitytojus pasiekia nauji autorių kūriniai. Kurie iš jų verti dėmesio? Kviečiame šiuos literatūrinus reiškinius sekti drauge – „The Guardian“ siūlo atkreipti dėmesį į kovo literatūros įvykius.
Moteris išdėlioja knygas renginiui skirtam pasaulinei knygos ir autorinių teisių dienai Bukarešte
Moteris ant žemės dėlioja knygas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Negrožinė literatūra

Kovą pasaulis išvys daug negrožinės literatūros knygų. Tačiau dalis jų yra kitokios, išskirtinės. Štai bent kelios tokios knygos.

JAV prezidento rinkimų rezultatai vis dar sulaukia dėmesio. Kovą pasirodys dar viena knyga, analizuojanti Donaldo Trumpo pergalę prieš Hillary Clinton. Šios knygos „How the Hell Did This Happen?: The Election of 2016“ autorius – satyrikas, žurnalistas ir respublikonų rėmėjas P.J.O'Rourke.

Knygos autorius yra parašęs per 20 knygų, iš kurių žinomiausia – „Holidays in Hell“, kurioje jis pasakoja apie savo patirtį dirbant korespondentu ir lankant karštus konfliktų taškus pasaulyje. O P.J.O'Rourke gali pasigirti solidžia žurnalisto karjera – jis yra dirbęs tokiuose leidiniuose kaip „The Atlantic Monthly“, „The American Spectator“, „The Weekly Standard“, „The Daily Beast“. Tad skaitytojai gali tikėtis išties intriguojančios jo analizės.

Knyga „How the Hell Did This Happen The Election of 2016“
Knygos viršelis/Knyga „How the Hell Did This Happen?: The Election of 2016“

2014 metais pasaulis neteko garsaus britų literatūros redaktoriaus Karlo Millero. Praėjus trejiems metams apie jo gyvenimą knygą pristato sūnus Samas. Knygoje „Fathers“ autorius pasakoja prisiminimus apie savo tėvą, kalba apie jų tarpusavio santykius. Knygą Samas pradėjo rašyti iš karto po tėvo mirties, o unikaliam pasakojimui panaudojo tėvo, kuris buvo garsus redaktorius ir akademikas, darbo dokumentus. Juos analizuoti Samui padėjo motina.

Knyga „Fathers“
Knygos viršelis/Knyga „Fathers“

Didžiojoje Britanijoje visais laikais buvo grupės žmonių, kurios nekeldavo didelio pasitikėjimo. Katalikai ir žydai, marksistai ir liberalai. Britų istorijoje buvo visko, o naujausia tokia grupe žmonių galima pavadinti musulmonus, rašoma Sayeeda Warsi knygos „The Enemy Within: A Tale of Muslim Britain“ anotacijoje.

Knygos autorė dalijasi savo patirtimi – jos tėvai yra imigrantai iš Pakistano, tačiau ji pati yra aktyvi visuomenės narė. Kokias pamokas išmoko britų musulmonai ir kokie didžiausi iššūkiai jų laukia šiandieniame pasaulyje? Atsakymų ieškokite knygoje.

Knygos viršelis/Knyga „The Enemy: Within A Tale of Muslim Britain“
Knygos viršelis/Knyga „The Enemy Within: A Tale of Muslim Britain“

Nuo pirmojo laikraščio pasirodymo 1971 metais iki vieno skaitomiausių ir pelningiausių Didžiosios Britanijos naujienų portalų. Taip trumpai galima apibūdinti „The Daily Mail“ istoriją, kurią knygoje „Mail Men: The Story of the Daily Mail – the Paper that Divided and Conquered Britain“ pasakoja žurnalistas Adrianas Addisonas.

Autorius knygoje kalbina daugiau nei šimtą buvusių ir esamų leidinio žurnalistų bei kitų darbuotojų. Šioje knygoje atskleidžiama ne tik „The Daily Mail“ sukūrimo istorija, kalbama apie britų žiniasklaidą, bet ir bandoma atsakyti į klausimą, kodėl šis leidinys suskaldė ir supriešino britus.

Knygos viršelis/Knyga Mail Men: The Story of the Daily Mail – the Paper that Divided and Conquered Britain“
Knygos viršelis/Knyga „Mail Men: The Story of the Daily Mail – the Paper that Divided and Conquered Britain“

Pastaraisiais metais milijardai žmonių taip įsitraukė į technologijas, kad jau nesugeba prisiminti, kiek kartų per dieną žvelgia į savo išmaniuosius telefonus, kuriuose naršo socialiniuose tinkluose, skaito naujienas, rašo elektroninius laiškus. Ar tai yra priklausomybė? O jei tai tiesa, kaip su ja kovoti?

Šiuos ir panašius klausimus kelia Adamas Alteris knygoje „Why We Can’t Stop Checking, Scrolling, Clicking and Watching“. Rašytojas yra „The New York Times“ bestselerio „Drunk Tank Pink“ autorius.

Knygos viršelis/Knyga „Why We Can’t Stop Checking, Scrolling, Clicking and Watching“
Knygos viršelis/Knyga „Why We Can’t Stop Checking, Scrolling, Clicking and Watching“

Grožinė literatūra

Metas pažvelgti į grožinės literatūros knygas, kurios, pasak „The Guardian“, yra vertos dėmesio.

Britai laukia, kada šalyje pasirodys „The New York Times“ bestseleris, Geoge'o Saunderso romanas „Lincoln in the Bardo“. Tai romanas apie Abrahamo Lincolno sūnų, o pats autorius vadinamas trumpų istorijų meistru.

G.Saundersas išgarsėjo savo trumpomis istorijomis „Tenth“, kurios buvo leidžiamos įvairiuose žurnaluose 1995–2009 metais. Pirmosios knygos, leistos pagal šias istorijas, sulaukė ne tik teigiamo kritikų įvertinimo, tačiau ir laimėjo kelis literatūrinius prizus. Nenuostabu, kad jo knygos pasirodymas – svarbus įvykis skaitytojams Didžiojoje Britanijoje.

Knygos viršelis/Knyga „Lincol in the Bardo“
Knygos viršelis/Knyga „Lincoln in the Bardo“

Detektyvų gerbėjai neturėtų praleisti naujausio Denise Mina romano „Long Drop“, kuriame Škotijos autorė skaitytojus perkelia į 1950-ųjų Glazgą, kur įvyko paslaptinga žmogžudystė. Verta paminėti, kad šis romanas sukurtas pagal tikrus įvykus.

Kriminalinių romanų rašytoja D.Mina žinoma dėl savo trilogijos „Garnethill“, kurioje pasakojama apie žurnalistę Patricia Meehan.

Knygos viršelis/Knyga „Long Drop“
Knygos viršelis/Knyga „Long Drop“

Futbolo gerbėjai turėtų džiaugtis – pasaulio lentynose dar vienas romanas apie sportą. Tačiau tai nėra biografija ar skambus pasakojimas apie sėkmės istoriją. Rossas Raisinas romane „A Natural“ pasakoja apie Tomą, kuris svajoja žaisti futbolą ir yra likimo nubloškiamas į mažai žinomo miestelio komandą, kur yra priverstas dėl savo išsvajoto žaidimo išgyventi vienatvę. Tai romanas, kuris kalba apie tai, ką priverstas paaukoti ir patirti Tomas, norėdamas žaisti savo svajonių žaidimą. Drauge tai istorija apie vyriškos tapatybės paieškas.

R.Raisnas į literatūros pasaulį įsiveržė 2008 metais su debiutiniu romanu „God's Own Country“, kuris pateko tarp geriausių „The Guardian“ atrinktų debiutinių kūrinių. 2013 metais britų literatūros žurnalas „Granta“ R.Raisiną išrinko tarp dvidešimties geriausių jaunųjų rašytojų.

Knygos viršelis/Knyga „A Natural“
Knygos viršelis/Knyga „A Natural“

Tarptautinių bestselerių autorius Mohsinas Hamidas pristato knygą, kurią „The Guardian“ priskiria prie laukiamiausių 2017 metų knygų. Tai romanas „Exit West“, kuriame pasakojama šiomis dienomis aktuali istorija – apie pabėgėlius. Tik kitu kampu – kaip paprasta žmonėms tapti pabėgėliais, trokštančiais palikti savo gimtinę dėl saugumo. Būtent apie tai rašo bestselerio „The Reluctant Fundamentalist“ autorius.

H.Hamidas kaip niekas kitas gerai išmano šią tematiką – jis pats yra pakistaniečių kilmės britas, vaikystę praleidęs JAV, tad patirties, ką reiškia būti pabėgėliu, turi daugiau, nei norėtųsi pačiam.

Beje, minėta autoriaus knyga „The Reluctant Fundamentalist“ pateko į 2007 metų premijos „Man Booker“ trumpąjį sąrašą. Autorius už savo kūrybą yra gavęs daug apdovanojimų.

Knygos viršelis/Knyga „Exit West“
Knygos viršelis/Knyga „Exit West““

Poezija

Vienas iškiliausių Didžiosios Britanijos poetų Simonas Armitage'as pristato savo naują knygą „The Unaccompanied“. O jos laukti vertėjo – autorius daugiau nei po dešimtmečio klajonių po dramos, vertimų, kelionių literatūrą grįžta prie skaitytojams pažįstamos lyrikos.​

Įvykiai

Kovo 10 diena britams bus įsimintina – čia bus pradėtas rodyti praėjusiais metais pastatytas Vincento Pérezo filmas „Alone in Berlin“. Šis filmas sukurtas pagal 1947 metų tokio pat pavadinimo Hanso Fallada'os romaną, kuris vadinamas viena pirmųjų prieš nacius nukreiptų knygų, išleistų po Antrojo pasaulinio karo.

VIDEO: Filmas „Alone ir Berlin“

Kovo 24 dieną pradedamas rodyti Ritesh Batra režisuotas filmas „The Sense of an Ending“ („Pabaigos jausmas“), kuris sukurtas pagal 2011 metais išleistą britų rašytojo Juliano Barneso tokio paties pavadinimo romaną. Už šį romaną rašytojas apdovanotas prestižiniu „Man Booker“ apdovanojimu. Praėjusiais metais romanas išverstas ir į lietuvių kalbą.

VIDEO: Filmas „The Sense of an Ending“

Kovo 31 dieną kino teatrus pasieks Terence'o Davieso režisuota biografinė drama „A Quiet Passion“, kurioje pasakojama apie amerikiečių poetę Emmą Thompson (1830–1886). Per savo gyvenimą poetė yra sukūrusi per 1800 poezijos kūrinių.

VIDEO: Filmas „A Quiet Passion“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius