-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Literatūros kalendorius: kas svarbaus pasaulyje įvyks rugpjūtį?

Nepasimesti literatūros pasaulyje nėra paprasta – kiekvieną mėnesį skaitytojus pasiekia nauji autorių kūriniai. Kurie iš jų verti dėmesio? Kviečiame šiuos literatūrinus reiškinius sekti drauge – „The Guardian“ siūlo atkreipti dėmesį į rugpjūčio mėnesio literatūros įvykius.
Brazilijos rašytojas Paulo Coelho minės jubiliejų
Brazilijos rašytojas Paulo Coelho minės jubiliejų / „Scanpix“ nuotr.

Rugpjūtį pasirodys bent kelios grožinės ir negrožinės literatūros knygos, į kurias dėmesį siūlo atkreipti dėmesį „The Guardian“. Taip pat šį mėnesį netruks literatūrinių sukakčių.

Negrožinė literatūra

Anglijos rašytojo Iano Sansomo knygoje „September 1, 1939“ pasakojama apie poeziją ir tai, kaip keitėsi pasaulis. Kartu tai yra žvilgsnis į literatūros kritiką ir pačią literatūrą, mat kūrinyje analizuojamas Anglijos poeto W.H.Audeno gyvenimas. Įdomu yra tai, kad pats W.H.Audenas, kuris yra naujos knygos epicentre, yra 1939 metais išleidęs tokio pačio pavadinimo poemą „September 1, 1939“ – tai buvo pirma rinktinės „Another Time“ poema. O ši rinktinė išleista 1940 metais.

VIDEO: Knygų TOP 11: kokius kūrinius pasirinkti vasaros atostogoms?

Komikas, aktorius ir rašytojas Robertas Webbas pristato savo prisiminimų knygą „How Not To Be a Boy“, kurioje pasakoja savo gyvenimo istoriją – nuo mokyklos laikų ir atradimo, kad sugeba prajuokinti žmones, iki tapimo vyru ir tėvu. Komikas jau yra žengęs koją į knygų pasaulį kaip autorius – 2009 metais buvo išleista jo ir kito komiko Davido Mitchello bendra humoristinė knyga „This Mitchell and Webb Book“.

Knygos viršelis/Knyga „How Not To Be a Boy“
Knygos viršelis/Knyga „How Not To Be a Boy“

Grožinė literatūra

Nenuostabu, kad Šiaurės Airijos rašytojas Bernardas MacLaverty pateko į „The Guardian“ akiratį. Naujausia jo knyga „Midwinter Break“ pasirodo po šešiolika metų trukusios literatūrinės tylos. Romane pasakojama apie pensininkų porą, skrendančią atostogauti į Amsterdamą, kur tikimasi atšildyti ilgai trunkančius santykius. Pats B.MacLaverty yra išleidęs kelias knygas ir yra priskiriamas prie iškiliausių vis dar gyvų ir kuriančių Airijos autorių..

Knygos viršelis/Knyga „Midwinter Break“
Knygos viršelis/Knyga „Midwinter Break“

Rašytojas, eseistas, literatūros kritikas – Amito Chaudhuri veiklas galima vardinti ir vardinti. Be literatūros jis dar rašo dainų tekstus ir kuria muziką. Šį kartą skaitytojams jis pristato knygą „Friend of My Youth“, kurioje pats leidžiasi į savo vaikystės miestą Mumbąjų, miestą, kuris 2008 metais išgyveno šiurpias teroristų atakas. Koks autoriaus ryšys su šiuo miestu? Šis kūrinys – tai pasakojimas apie geografinius, istorinius ir asmeninius žmogaus pokyčius.

Knygos viršelis/Knyga Friend of My Youth“
Knygos viršelis/Knyga Friend of My Youth“

Įvykiai

9 dieną sukanka 50 metų nuo rašytojo ir scenaristo Joe Ortono mirties. Kūrėją 1987 metais nužudė jo gyvenimo draugas Kannethas Halliwellas. Lietuvos teatro mėgėjams yra žinoma J.Ortono kūryba – mūsų šalyje buvo pristatytas spektaklis pagal J.Ortono scenarijų „Grobis“ („Loot“).

Wikimedia Commons nuotr./Vaidinimas pagal Joe Ortono kūrybą
Wikimedia Commons nuotr./Vaidinimas pagal Joe Ortono kūrybą

12 dieną prasideda Edinburgo tarptautinis knygų festivalis, kuris truks iki rugpjūčio 28 dienos. Festivalis pradėtas rengtis 1983 metais, o kasmet jį aplanko per 200 tūkst. knygų mėgėjų, kurie gali rinktis iš daugiau nei 800 renginių.

14 dieną sukanka 150 metų nuo Anglijos rašytojo, Nobelio literatūros premijos laureato Johno Galsworthy gimimo. Vienas garsiausių autoriaus kūrinių – trijų romanų serija „Forsaitų saga“ („The Forsyte Saga“), kuri ne kartą buvo ekranizuota, o BBC rengtoje apklausoje „The Big Read“ britai jai skyrė 123 vietą tarp mėgstamiausių romanų. Knygų serija yra išversta į lietuvių kalbą.

Wikimedia Commons nuotr./Johnas Galsworthy
Wikimedia Commons nuotr./Johnas Galsworthy

24 dieną brazilų rašytojui Paulo Coelho sukanka 70 metų. Autorius laikomas vienu garsiausių šių laikų rašytojų pasaulyje, jo kūriniai išversti į daugiau nei 80 užsienio kalbų, knygų nupirkta daugiau nei 150 mln. egzempliorių. Garsiausiu autoriaus kūriniu laikomas romanas „Alchemikas“.

„Scanpix“ / AP nuotr./Paulo Coelho
„Scanpix“ / AP nuotr./Paulo Coelho

31 dieną sukanka 150 metų nuo Prancūzijos poeto ir eseisto Charleso Baudelaire'o mirties. Rašytojas dar žinomas kaip meno kritikas ir Edgaro Allano Poe kūrybos vertėjas. Į lietuvių kalbą taip pat yra išversta Ch.Baudelaire'o kūrybos.

Wikimedia Commons nuotr./Charlesas Baudelaire'as
Wikimedia Commons nuotr./Charlesas Baudelaire'as

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius