-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

LRS leidyklos naujienos Knygų aikštėje: į ką atkreipti dėmesį?

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla rugsėjo 2–4 dienomis skaitytojų laukia paviljone „Sostinės dienose“. Katedros aikštės paviljone galima rasti naujausių leidyklos knygų – lietuvių ir užsienio autorių kūrinių, rašoma pranešime spaudai.
LRS leidyklos naujos knygos
LRS leidyklos naujos knygos / Leidyklos nuotr.

Ką tik iš spaustuvės atkeliavusi Giedrės Kaukaitės prisiminimų knyga „Mano Eldoradas“, Vlado Braziūno eilėraščių rinktinė „Laiko pralandos“, Kamilio Janickio „Vladislovo Jogailos damos“ ir kt. Kviečiame susipažinti su pastarųjų savaičių naujienomis.

Giedrė Kaukaitė „Mano Eldoradas“

Atsiminimų knygą parašiusi Lietuvos dainavimo meno tradicijos puoselėtoja ir tęsėja Giedrė Kaukaitė yra pirmoji atlikusi daugelį lietuvių kompozitorių opusų, ji tapo naujo muzikos kūrybos sąjūdžio dalimi, skatintoja ir įkvėpėja.

Dešimt metų Operos ir baleto teatre dainavusi didžiuosius soprano vaidmenis, po to 20 metų buvusi Nacionalinės filharmonijos soliste, daugiau kaip tris dešimtmečius dėsčiusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. „Ši knyga – ne apie mane, o apie mano sutiktus žmones, kurie man buvo svarbūs, patraukė dėmesį ir tapo šios knygos personažais“, – sako G.Kaukaitė, dainavimą vadinanti savo profesija, o rašymą – dovana.

Kamil Janicki „Vladislovo Jogailos damos“

Tai intriguojantis pasakojimas apie vieno svarbiausių Lenkijos istorijoje valdovo žmonas. Jadvyga Anžujietė, Ona Celietė, Elžbieta Granovska ir Zofija Alšėniškė – keturios Vladislovo Jogailos, didžiojo monarcho, iškilaus politiko ir žmogaus, laimę meilėje patyrusio tik gyvenimo pabaigoje, žmonos. Kartu su juo soste puikavosi moterys, mylimos ir nekenčiamos valdinių, visada vienišos Vavelio rūmuose, kur nuolatos vyko politinės intrigos.

Pasak Kamilio Janickio – lenkų istoriko, rašytojo ir publicisto, Jogailos damos“ – tai ne mokslinis kūrinys, bet ir ne romanas, nes knyga grįsta tik istorijos šaltiniais ir tyrinėtojų išvadomis, o veikėjų pramogos ir pokalbiai yra autoriaus vizijos.

Vladas Braziūnas „Laiko pralandos

Tai pirmoji žinomo poeto paties sudaryta eilėraščių rinktinė. Pasak autoriaus, rinktinę teko rinkti iš septynių savo gyvenimo ir penkių kūrybos dešimtmečių. „Nėr čia nė dviejų šimtų eilėraščių, kitaip sakant, nė po keturis iš kiekvienų metų. Ne iš visų ėmiau, ne iš visų po lygiai. Ne visus tos vietos užkaborius eilėraščių atmintis bepasiekia. Stengėsi ta mano atmintis, individuali ir kolektyvinė, gal archetipinė, gyvenimo eilėraščius pakalbint ir išklausyti, išgirsti ir išgyventi“, – pažymi Vladas Braziūnas.

Kristina Ohlsson „Paslaptingos saldainių pabaisos byla“ (iš švedų kalbos vertė Virginija Jurgaitytė)

Sveiki atvykę į Vaiduoklių biurą! Tai skubios pagalbos skyrius žmonėms, kuriems teko susidurti su vaiduokliais. Čia rasite Elsą ir Kalį, kurie apie vaiduoklius ir vaidenimąsi žino beveik viską. Dabar į bėdą pateko Cukrinė Bela. Visi jos saldainių parduotuvės klientai dingo! Niekas nebenori pirkti vaiduoklio apkramtytų ir ant žemės numestų saldainių. Paslaptingos užuominos veda į virtuvę. Ar Elsa ir Kalis sugebės padėti Cukrinei Belai?

Ar jai teks uždaryti saldainių parduotuvę? „Vaiduoklių biuras“ – tai intriguojanti detektyvinė serija, kurią parašė trilerių meistrė Kristina Ohlsson, o nuotaikingas iliustracijas sukūrė Moa Wallin. „Paslaptingos saldainių pabaisos byla“ – antroji šios kvapą gniaužiančios serijos, skirtos 6–9 metų skaitytojams, dalis.

Jane Morris Goodall, Douglas Abrams ir Gail Hudson „Vilties knyga“ (iš anglų kalbos vertė Rita Vidugirienė)

Kasdien susidurdami su didėjančia klimato krize, pandemijomis, biologinės įvairovės nykimu, karais suprantame: vilties mums reikia kaip niekada anksčiau. Šioje knygoje garsiausia pasaulio gamtininkė Jane Goodall ir rašytojas Douglasas Abramsas tyrinėja vieną iš labiausiai vertinamų ir mažiausiai suprantamų žmogaus prigimties elementų.

J.Goodall įvardija keturias vilties priežastis: nuostabų žmogaus intelektą, gamtos atsparumą, jaunimo galią ir nepalaužiamą žmogaus dvasią. Knygoje pasakojamos jaudinančios ir įkvepiančios istorijos iš J.Goodall gyvenimo, pateikiamos unikalios nuotraukos. Aptardama patirtis, kurios formavo jos įsitikinimus, J.Goodall atskleidžia, kaip tapo vilties pasiuntine. Ir pirmą kartą pasidalija mintimis apie jos laukiantį kitą – svarbiausią ir turbūt paskutinį – savo nuotykį.

Eduardo Galeano „Dienų vaikai“ (iš ispanų kalbos vertė Giedrė Steikūnaitė)

Urugvajietis Eduardo Galeano (1940–2015) – vienas iškiliausių Lotynų Amerikos rašytojų, daugiau nei 40-ties knygų autorius, savo talentu prilygstantis J.L.Borgesui, J.Cortázarui ir G.G.Márquezui. Galeano pasakojimo stilius – savitas ir išskirtinis, o kūryba peržengia įprastų literatūros žanrų rėmus supindama istorinius faktus ir vaizduotę, magiškąjį realizmą, mitologiją ir poeziją, socialinę bei politinę analizę. Kiekviename šios ypatingos knygos puslapyje pateikiama po vieną pasakojimą, įkvėptą tam tikros kalendorinių metų datos.

Su ironija, humoru ir poetiniu tikslumu istoriniame žemėlapy atrandami pamiršti arba niekad nepažinoti vyrai ir moterys, kurių gyvenimai primena tamsiausias žmonijos valandas ir saldžiausias pergales. Per mažas istorijas papasakojama mūsų didžioji istorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius