Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maironio metai pradėti gyvais balsais

Vilniaus knygų mugės didžiausioje salėje ketvirtadienio popietę sunkiai tilpo visi, norintys tapti viešo Maironio poezijos skaitymo liudininkais. Šiemet minint poeto Jono Mačiulio-Maironio 150-ąsias gimimo metines, Knygų mugėje atidaryti Maironio skaitymo metai.
Juozas Budraitis
Juozas Budraitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Man labai džiugu, kad Maironio žodis ir šiandien sugeba sutraukti tiek žmonių, kad jie net netelpa šioje didelėje salėje“, – prieš paskaitydamas pasirinktą poezijos patriarcho eilėraštį, džiaugėsi Kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Žinomi kultūros ir visuomenės veikėjai atgaivino viešojo poezijos skaitymo tradiciją, padeklamuodami ar sudainuodami Maironio eiles.

„Ką duoda klasika ir Maironis – visi esame patyrę. Jo poezija mums suteikia daug tikėjimo, sutelkia ir paskatina mus būti savimi – taip, kaip pasirinko ir pats Maironis Caro priespaudos laikais, – sakė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius Mindaugas Kvietkauskas. – Kartais mes semiamės įkvėpimo iš Maironio poezijos jėgos, o kartais jai reikia mūsų gyvų balsų, kad poezija atgimtų.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Maironio skaitymo metų atidarymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Maironio skaitymo metų atidarymas

Atsinešęs 1895 metais išleistą 33 metų Maironio „Pavasario balsų“ pirmąjį leidimą, M.Kvietkauskas pastebėjo, kiek ši maža knygelė daug pakeitė ir kiek ledų pralaužė.

Simboliškai iš to paties leidimo, tik kito knygos egzemplioriaus savo vaikišku balsu eilėraštį perskaitė tolima Maironio giminaitė Gabrielė Vaitiekūnaitė. „Netikėtai asmeniškas“ poeto eiles atgaivino ir aktorė Aldona Vilutytė. Savo mamos mylimą eilėraštį perskaitė poetas ir režisierius Alvydas Šlepikas.

„Gražu žiūrėti, kaip ant scenos lipa vis nauji skaitovai su naujomis knygelėmis ir vis randa, ką paskaityti, – džiaugėsi kunigas Julius Sasnauskas. – Nėra lengva pasirinkti kūrinį, nes nemažai eilėraščių sukasi atminty, bet ieškojau mažiau ir jums, ir man girdėto. Tai bus Maironio poema „Lietuva“.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Julius Sasnauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Julius Sasnauskas

Aktorius Juozas Budraitis, taip pat džiaugdamasis gausiu klausytojų būriu, prisipažino meilę Maironiui.

„Aš labai myliu Maironį, turiu susiradęs labai daug „Pavasario balsų“ leidimų – būtų nuostabu, jei čia esantis jausmas nukeliautų iki jūros ir įsilietų į visų lietuvių širdis“, – svajojo artistas.

O literatūrologė Brigita Speičytė atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į tai, kad Maironis savo laiku nebijojo rizikuoti.

„Jis rizikavo tikėti sunkiai įtikinamais dalykais ir pasitelkti sudėtingą lietuvių kalbą savo poezijai. Maironio, atrodo, niekam nereikėjo aiškinti. Dabar laikai mainosi, jo tekstai atrodo tylesni, nebylesni, mažiau pasigendami, bet siūlyčiau visiems surizikuoti paskaityti jį ir nustebti“, – kvietė literatūros tyrinėtoja.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Maironio skaitymo metų atidarymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Maironio skaitymo metų atidarymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius