TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Marcelio Prousto asmeninis archyvas parduotas aukcione už 1,2 mln. eurų

Intymūs laiškai, asmeninės nuotraukos ir reti rankraščiai, kažkada priklausę prancūzų rašytojui Marceliui Proustui, buvo parduoti aukcione už 1,2 mln. eurų.
Marcelio Prousto rankraščiai
Marcelio Prousto rankraščiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį Paryžiuje įvykęs „Sotheby's“ aukcionas gerokai pranoko ekspertų lūkesčius – jie kolekciją buvo įvertinę nuo 520 tūkst. iki 740 tūkst. eurų.

Maždaug 120 dokumentų rinkinį su ranka daryta vieno garsiausių M.Prousto darbų korektūra aukcionui pristatė rašytojo sūnėno anūkė 41 metų Patricia Mante-Proust.

Kolekcijoje taip pat buvo kelios rašytojo, jo šeimos ir artimų draugų Lucieno Daudet ir Reynaldo Hahno, kurie taip pat buvo jo mylimieji, nuotraukos.

Nors visų kolekcijoje buvusių daiktų pardavimo kaina buvo aukštesnė nei planuota, tačiau labiausiai ekspertus nustebimo romanų ciklo „Prarasto laiko beieškant“ (À la recherche du temps perdu) antros dalies „Žydinčiųjų mergaičių šešėlyje“ (À l'ombre des jeunes filles en fleurs) korektūros paklausa.

Paties autoriaus ranka išbraukyta ir pataisyta korektūra, kurią ekspertai įvertino 20–25 tūkst. eurų, galiausiai buvo parduota už 111 tūkst. eurų.

1914 metais turėjusios pasirodyti knygos išleidimą atidėjo Pirmasis pasaulinis karas, todėl rašytojas turėjo laiko rankraščiui taisyti.

„Korektūrų rinkinyje esama pataisymų autoriaus ranka, kūrybinio srauto proveržyje, o kartu ir ją lydėjusios redakcijos“, – nurodoma „Sotheby's“ pranešime.

Pirmosios romanų ciklo „Prarasto laiko beieškant“ dalies 1913 metais išėjęs pirmasis leidimas „Svano pusėje“ (Du côté de chez Swann) parduotas už 62,5 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius