Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Margaret Atwood aukcione parduos nedegančią „Tarnaitės pasakojimo“ kopiją

Garsi kanadiečių rašytoja Margaret Atwood ir jos leidykla šią savaitę aukcione parduoda nedegančią jos bestselerio „Tarnaitės pasakojimas“ kopiją. Tai – protestas prieš knygų draudimą ir cenzūrą Amerikoje, praneša „DW“.
Margaret Atwood aukcione parduos nedegančią „Tarnaitės pasakojimo“ kopiją
Margaret Atwood aukcione parduos nedegančią „Tarnaitės pasakojimo“ kopiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Reklaminiame vaizdo įraše M.Atwood rankoje laiko liepsnosvaidį, nukreiptą į savo pačios knygą.

Liepsna išsiveržia, bet knyga lieka nepažeista. Leidykla „Random House“ šiuo vaizdo įrašu reklamuoja ugniai atsparų vienos garsiausių M.Atwood knygų „Tarnaitės pasakojimas“ egzempliorių. Nedegantį leidimą birželio 7 d. vakare parduos aukcione „Sotheby's“.

Amerikos bibliotekų asociacijos duomenimis, „Tarnaitės pasakojimas“ yra viena iš dažniausiai JAV mokyklose draudžiamų knygų dėl „vulgaraus“ ir „seksualiai atviro“ turinio bei „krikščionybės įžeidimo“.

Pati M.Atwood ne kartą atmetė visus šiuos priekaištus. 2006 m. atvirame laiške mokyklų apygardai, norėjusiai uždrausti šią knygą, ji rašė: „Pirmiausia mane pribloškė pastaba „įžeidžianti krikščionis“. Knygoje regime, kad niekur nėra įvardyta, jog tai krikščionys. Kalbant apie seksualinį atvirumą, „Tarnaitės pasakojime“ apie seksą kalbama kur kas mažiau nei daugelyje Biblijos knygų“.

Kaip anksčiau rašė 15min, tai yra šiurpą keliantis distopinis romanas apie totalitarinį pasaulį, kuriame žmonės nuasmeninami ir paverčiami tiesiog atliekamų funkcijų rinkiniu.

Ji buvo išleista dar 1985 metais. Be to, jau seniai pasaulyje pripažinta distopinės literatūros klasika, gretinama su George'o Orwello „1984“ ar Aldous Huxley „Puikus naujas pasaulis“. Pagal ją sukurtas filmas, ši knyga analizuota įvairiais aspektais. Taip pat ji buvo sulaukusi draudimų.

Knygoje mes nukeliami į totalitarinę Gileado respubliką. Tarnaitė Fredinė gyvena Vado ir žmonos namuose, jos vienintelė funkcija – pagimdyti Vadui vaiką, nes respublikoje smarkiai sumažėjęs vaisingumas. Kiekvieną mėnesį Vadas kartu su žmona ir Fredine pagal ritualizuotas taisykles bando pradėti vaiką, ir moteris žino, kad ji neturi daug laiko susilaukti atžalos. Tai – vienintelis galimas jos išsigelbėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius