-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Margarita Matulytė: Leonardo DiCaprio vaidmuo „Hju Glaso legendoje“ būtų labiau tikęs Juozui Budraičiui

Knygos apie Juozą Budraitį „Mano kinas. Pasaulis, kuris priklausė vyrams“ autorė dr. Margarita Matulytė drąsiai teigia: Juozas Budraitis yra neeilinio talento ir meistrystės aktorius, spinduliuojantis vidine stiprybe.
Margarita Matulytė ir Juozas Budraitis
Margarita Matulytė ir Juozas Budraitis / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Pristatydama knygą Vilniaus knygų mugėje autorė teigė, kad bežiūrėdama naujausią Alejandro Gonzálezo Inarritu filmą „Hju Glaso legenda“, nepaliaujamai „matavo“ Leonardo diCaprio rolę J.Budraičiui, mat joks grimas neužgožia „holivudinio“ blizgesio ir rafinuotumo. M.Matulytė buvo tikra – J.Budraitis su šiomis kliūtimis susidūręs nebūtų.

M.Matulytės knygoje suteikiama galimybė žvilgtelti į J.Budraičio profesinę kasdienybę nuo karjeros pradžios iki pat Nepriklausomybės – intensyviausią, reikšmingiausią ir įdomiausią jo darbo kine laikotarpį.

​Tikriausiai skaudžiausią smūgį J.Budaičio karjerai smogė režimas, kai, pakviestas filmuotis legendinio italų meistro Minchelangelo Antonioni filme, J.Budraitis valdžios nebuvo išleistas į Romą.

Tačiau ši knyga pasakoja ne tik apie J.Budraičio karjeros aukštumas – darbą su legendiniais lietuvių kino režisieriais Vytautu Žalakevičiumi, Almantu Grikevičiumi ir kt., bet ir apie nerealizuotas galimybes.

Tikriausiai skaudžiausią smūgį J.Budaičio karjerai smogė režimas, kai, pakviestas filmuotis legendinio italų meistro Minchelangelo Antonioni filme, J.Budraitis valdžios nebuvo išleistas į Romą. M.Antonioni, nepavykus prisikviesti J.Budraičio, šio filmo projekto atsisakė.  

Kino kritikė Rasa Paukštytė pabrėžė, jog M.Matulytės „Mano kinas“ yra rami, nuosaiki knyga, o sovietmetis čia slypi detalėse. Jai antrino ir knygos pristatyme dalyvavęs Leonidas Donskis, tvirtinęs, jog ši knyga pasitarnauja nesuprimityvindama laikmečio panoramos į tik į juoda ir balta.

Aktorių dėl jo „matematiškai tikslių vaidmenų“ L.Donskis net yra linkęs vadinti „lietuviškuoju de Niro“.

L.Donskis teigė, kad lietuvių kine neretai vaidina teatro aktoriai ir tai neišvengiamai justi – jiems trūksta kinematografiškumo – tačiau J.Budraitis, anot L.Donskio, yra išimtis. Aktorių dėl jo „matematiškai tikslių vaidmenų“ L.Donskis net yra linkęs vadinti „lietuviškuoju de Niro“.

Nedaug kam žinomas kitas J.Budraičio talentas – fotografija – nulėmė šios knygos gimimą. J.Budraitis norėjo išleisti savo nuotraukų albumą, o M.Matulytė leidyklos buvo pakviesta jį sudaryti. Tačiau, kirbant abejonei, ar „nuogos“ fotografijos išties perteiks autoriaus asmenybę, kilo idėja išplėsti knygos ribas.

Šiuo metu M.Matulytė ir J.Budraitis ruošiasi naujam jųdviejų projektui – knygos „Mano Paryžius“ ir ją lydinčios parodos kūrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius