-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maris Martinsonas necenzūruota knyga ruošiasi sudrumsti vandenį

Latvių režisierius Maris Martinsonas ketvirtadienio vakarą pristatė trečią savo knygą „Tyli naktis. Be cenzūros“, kurią laiko savo literatūriniu debiutu. Lengvai šokiruojanti erotiniu turiniu istorija apie vienatvę ir šeimos tragediją šių metų pabaigoje pasirodys ir filmo pavidalu, kuriame pagrindinius vaidmenis atliks Valda Bičkutė ir Kostas Smoriginas.
Maris Martinsonas
Maris Martinsonas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pernai kovą gimė mintis rašyti pirmą latviško filmo scenarijų, tačiau netikėtai latvių aktorei atsisakius vaidinti, paskambinau Valdai ir jau kitą dieną nusprendėm, kad mano metus brandintas projektas virs knyga lietuvių kalba ir filmu, kurio pirmą montažą šiandien pažiūrėjau“, – kūrinio istoriją prisiminė jau metus Rygoje gyvenantis M.Martinsonas.

Knygoje, anot autoriaus, 85 proc. yra tikri įvykiai ir istorijos, nutikusios jo pažįstamiems ar jam pačiam.

„Tačiau tai – tikrai ne dokumentika, o romanas, kuriame nemažai ir fantazijos, – pabrėžė rašytojas, knygos turiniu galintis šokiruoti ne vieną skaitytoją. – Prieš pradedant rašyti, pasakiau sau, kad savęs necenzūruosiu – rašysiu, kaip įsivaizduoju. Tai man padėjo ir aš knygą parašiau per kelis mėnesius. O tiems žmonėms, kuriems ji atrodys per aštri galiu pasakyti, kad yra ir kur kas aštresnių knygų.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Kostas Smoriginas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kostas Smoriginas

K.Smoriginas, sutikęs atlikti sukurti vieną pagrindinių vaidmenų būsimame M.Martinsono filme, prisipažino, kad istorijoje yra aštrių vietų, kurios „palieka lyg acetono skonį burnoje“.

„Tai pakankamai sąžiningas ir drąsus pasakojimas apie labai nelaimingą, erozijos pakirstą šeimą, kuri susitinka Kūčių vakarą, kai visi turi suartėti – tačiau atsitinka atvirkščiai. Tai pasakojimas apie vienatvę ir žmones, kurie jaučiasi nesuprasti daugelį metų šeimoje, – savo įžvalgomis pasidalijo aktorius. – Ne visi dalykai man patiko, bet mane maloniai nustebino Mario drąsa ir cenzūros nebuvimas. Maris drumsčia vandenį čia, Lietuvoje, kine, televizijoje, knygoje. Tai – gerai.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Valda Bičkutė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Valda Bičkutė

Knygos ir būsimo filmo autorius būsimiems skaitytojams ir žiūrovams norėjo perduoti, kad istorijoje – be jos tragizmo – yra ir humoro, ironijos.

„Labai norėčiau, kad žmonės pradėtų skaityti knygą kaip lengvą. Tai nėra komedija, bet būtų gerai, kad sugebėtumėte pamatyti ironijos kampą. Be to, šiame kūrinyje yra labai daug vietos interpretacijai“, – konstatavo M.Martinsonas, palikęs intrigą būsimiems knygos „Tyli naktis. Be cenzūros“ skaitytojams.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Maris Martinsonas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Maris Martinsonas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius