-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mato Šalčiaus premija skirta keliautojai, žurnalistei Eglei Gerulaitytei

Žymaus Lietuvos visuomenės veikėjo, rašytojo, žurnalisto, keliautojo ir idealisto Mato Šalčiaus premija šiemet skirta keliautojai, žurnalistei, motociklininkei Eglei Gerulaitytei už knygą „Amerika be dangoraižių“ (leidykla „Tyto alba“). Apie tai skelbiama pranešime žiniasklaidai.
Eglė Gerulaitytė
Eglė Gerulaitytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip praneša premiją įsteigusi Prienų rajono savivaldybė, ši premija skiriama žurnalistams už pasaulio pažinimo skatinimą bei brandžius ir išsamius spaudos, radijo, fotografijos, televizijos, interneto žiniasklaidos autorinius darbus kelionių tematika, paskelbtus per kalendorinius metus. Premija bus įteikta gegužės 17 d. (penktadienį) 10 val. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyksiančioje konferencijoje „Man reikalingi pasaulio centrai, kuriuose aš noriu užkariauti Lietuvai vietą“ (Matas Šalčius), skirtoje Pasaulio lietuvių metams.

Antroji E.Gerulaitytės knyga „Amerika be dangoraižių“ – tai netradicinės kelionės motociklu, bekelės išbandymų ir nuotykių bei netikėtų atradimų knyga, pasakojanti apie Šiaurės Amerikos įdomybes ir gyvenimą. Navahų legendos, aligatorių medžiotojai, vudu raganos, Niufaundlando žvejai, Meksikos ir Gvatemalos indėnai, uždaroji socialistinė Kuba ir paslaptingos Karibų salų gentelės – visos šios istorijos, tikros ir nepadailintos, keistos ir kasdieniškos, knygoje atgyja kelionių dienoraščio forma. Tai tarsi socialinis įvairių Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių, tautų ir genčių komentaras, nuotykių knyga ir kartu – istorija apie gyvenimą kelyje, jaunos moters „atėjimo į amžių“ ir savo vietos po saule paieškų metraštis.

Knygos viršelis/Eglė Gerulaitytė „Amerika be dangoraižių“
Knygos viršelis/Eglė Gerulaitytė „Amerika be dangoraižių“

Po ypatingas, dažnai menkai turistų paliestas vietas keliaujanti E.Gerulaitytė pasakoja, kad „ši knyga – tai pastanga aprašyti kartais sunkiai aprašomus dalykus. Tikrai ne viskas sugulė į knygos puslapius, už kadro liko neapsakomi katarsiai, nesusikalbėjimai ir nuoskaudos, naivios viltys ir tylus nerimas, ar atidaviau pakankamai. Turbūt sunkiausia aprašyti tokią tylią, bet be galo atvirą nuostabą, kai sėdi kur nors prie jūros, o gal ant slėnio krašto Uoliniuose kalnuose, ir po truputį vakarėja: oras vėsta, bet kartu dar šilta nuo dienos saulės, pamažu telkiasi pirmos sutemos, o horizonte leidžiasi saulė. Tu žiūri į ją, žiūri tokiom didelėm didelėm akim ir, atrodo, kad dabar, šią minutę, pasaulį matai iš tikrųjų. Tarsi pirmą kartą. Tarsi būtum pirmasis žmogus žemėje ir nujauti, jog tuoj tuoj suprasi kažką be galo svarbaus... Tuomet paskutinis saulės spindulys blyksteli ir dingsta. Staiga pasidaro vėsu, tau reikia eiti atsinešti striukę, pats metas vakarienei, o ir šiaip jau vėlu... Toji tylios nuostabos akimirka baigiasi ir staiga pasidaro šiek tiek liūdna, nors nė pati nežinai, kodėl“, – pasakoja keliautoja.

Šiuo metu E.Gerulaitytė – taip pat kelionėje, ruošiasi dalyvauti motociklų ralyje.

Prienų rajono savivaldybė M.Šalčiaus premiją įsteigė 2017 m. Konkursas premijai gauti organizuojamas kiekvienais metais. Laureatui skiriama 1000 eurų. Pateiktus pasiūlymus šiemet svarstė premijos komisija, kurios pirmininkė – Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, nariai – Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė, žurnalo „Moters savaitgalis“ korespondentė Danutė Kurmilavičiūtė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė, žurnalo „Kelionės ir pramogos“ redaktorė, 2018 m. Mato Šalčiaus premijos laureatė Ona Nosevičienė, Lietuvos žurnalistų sąjungos tarybos narys Linas Senkus, Prienų rajono savivaldybės administracijos Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narė Laimutė Vasiliauskaitė, Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius