-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medicininis detektyvas apie mumyse slypinčias beprotybes

24-erių metų Susannah Cahalan buvo perspektyvi, sveika ir laiminga moteris, dirbanti „New York Post“ laikraštyje, ką tik užmezgusi pirmus rimtus santykius. Prieš akis plytėjo visas gyvenimas. Ir staiga ją užpuolė blakės, knibždėjusios lovoje, jos bute, biure, drabužių parduotuvėje, kino teatre ir net ant parko suoliuko.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Žurnalistę ėmė kankinti nuovargis, nemiga ir apatija, sąmonę vis dažniau aptemdydavo košmariški vaizdiniai. Prasidėjo baisūs migrenos ir epilepsijos priepuoliai. Galiausiai ji atsibudo ligoninės palatoje viena, pririšta prie lovos. Negalėjo nei judėti, nei kalbėti. Neprisiminė, kaip ten atsidūrė. Kas gi nutiko? Kaip sveikas žmogus per trumpą laiką tapo nieko neprisimenančiu, nestabiliu, agresyviu psichiniu ligoniu?

Jau pasveikusi Susannah po kruopelytę rankiojo iš atminties įspūdžius, kuriuos patyrė sirgdama, ėmė interviu iš ją gydžiusių medikų, ligonę globojusių giminių ir artimųjų. Perskaitė tūkstančius medicinos straipsnių, peržiūrėjo kelis šimtus vaizdo įrašų iš palatos, kurioje gulėjo. Taip ji prisiminė, kaip vieną dieną išėjo iš proto...

Paaiškėjo, kad ji sirgo reta, tik 2005 m. atrasta autoimunine liga – tam tikros rūšies receptorių encefalitu, kurį nustatyti padėjo ne tūkstančius dolerių kainavę tyrimai, o senas geras laikrodžio testas: piešdama ciferblatą, visus skaičius nuo 1 iki 12 ligonė buvo sugrūdusi į dešinę apskritimo pusę.

Tyrimo medžiagą Susannah sudėjo į knygą „Liepsnojančios smegenys“– jaudinantį ir įtemptą medicininį detektyvą, pasakojantį šiurpią, bet visiškai realią istoriją apie jaunos moters pastangas atsikovoti tapatybę. Tai knyga apie krytį į beprotybę, apie keistus, iki šiol neišsiaiškintus žmogaus psichikos fenomenus.

Ji primena normalios psichinės būklės trapumą ir tai, kad esame priklausomi nuo išdavikiškų kūno kaprizų, kurie vieną dieną gali išlįsti į paviršių ir įkalinti mus iškreiptame liguistų vizijų pasaulyje. „Elegantiškai parašyti memuarai įkvepia diskusiją apie novatorišką neuromokslą, slypintį už tūkstančius žmonių paliečiančios ligos“, – pabrėžė Niujorko medicinos centro profesorius M. Ozas.

Žurnalistė Susannah Cahalan „New York Post“ laikraštyje dirba jau dešimtį metų. Už straipsnį „Mano paslaptingas prarastas beprotybės mėnuo“, kuriuo pagrįsta ši knyga, gavo Silūro apdovanojimą. Pagal knygą 2016 m. sukurtas to paties pavadinimo filmas.

Susannah Cahalan. Liepsnojančios smegenys. Mano beprotybės mėnuo. Iš anglų k. vertė Austėja Banytė. K.: Kitos knygos, 2017.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius