-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meilės Meksikai dienoraštis – Jolantos Onos Vitkutės knygoje

Prieš keletą metų į Meksiką su vyru išvykusi gyventi žurnalistė Jolanta Ona Vitkutė savo patirtis, jausmus šiai šaliai sudėjo knygoje „Meksika, mano meile“, kurioje iki tol nepažintą kraštą prijaukina ir perduoda savo susižavėjimą šia spalvinga valstybe.
Knyga „Meksika, mano meile“
Knyga „Meksika, mano meile“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kelionių literatūra jau seniai nebėra žanras, kurio tikslas tėra pristatyti svetimą kraštą. Tai ypač smarkiai keičiasi sulig interneto plėtra – kiekvienas keliautojas gali pats nesunkiai surasti jį dominančius aspektus interneto pagalba, ir net „keliautojų Biblija“ vadinamo „Lonely planet“ svoris yra gerokai sumažėjęs.

Tačiau yra kelionių literatūros bruožai, kurių internetas, greitai perduodama informacija sunkiai gali atstoti – tai autentiškumo jausmas, sugebėjimas perteikti savo patirtis, mokėjimas kelionėje skvarbiu žvilgsniu įžvelgti tai, ko kitas nepamatys. Tai pasakojimai ne apie tai, kokia yra ta šalis, o kaip jaučiasi joje keliaujantis žmogus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Knyga „Meksika, mano meile“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Knyga „Meksika, mano meile“

Kuriai kategorijai galima būtų priskirti Jolantos Onos Vitkutės knygą? Manau, tai būtų tarpinis variantas. Nėra tai sausa pažintinė knyga, - autorė viską filtruoja per savo pačios patirtis, tačiau kartu asmeniniai išgyvenimai neužgožia pačios šalies vaizdo.

Meksika – dėkinga šalis kelionių literatūrai. Kontrastų šalis, kraštas, apipintas gausybe stereotipų, kuriuos smalsus keliautojas gali nesunkiai paneigti. Arba įsitikinti jų tikslumu. Kuomet lankiausi Meksikoje ar Kolumbijoje, šalyse, daug kieno siejamose su narkotikų prekyba, nusikalstamumu, jaučiausi neįtikėtinai saugiai. Tačiau tai buvo tik mano patirtys. Užtenka paskaityti kai kurių kitų keliautojų liudijimus, kad suprastum, jog ta ramybė išties neretai yra apgaulinga ir stereotipai nėra vien tik stereotipai. Tačiau toli gražu negalintys atbaidyti nuo kelionės į Meksiką – ši šalis gali pasiūlyti keliautojui tiek daug, kad su ja sunkiai gali konkuruoti bet kuri kita šalis.

Jolantos Onos Vitkutės Meksika tamsesnių šešėlių netemdoma. Ne veltui toks jos ir pavadinimas – autorės knyga yra meilės šiai šaliai laiškas. Aprėpti visą Meksiką – darbas išties sudėtingas. Tai įžangoje vardina ir pati autorė – Meksiką sudaro net 32 valstybės, daugiau nei 30 šios šalies vietovių yra įtrauktos į UNESCO saugomų objektų sąrašą, Meksika yra ir šokolado gimtinė, čia gaminama tekila ir vynas, šios šalies virtuvė – viena garsiausių pasaulyje, jau nekalbant apie kraštovaizdį.

Andrés Cedillo Jr. nuotr./Knygos apie Meksiką viršelis ir meksikietiškas Trijų Karalių pyragas
Andrés Cedillo Jr. nuotr./Knygos apie Meksiką viršelis ir meksikietiškas Trijų Karalių pyragas

„Ši šalis tokia milžiniška ir įvairialypė, kad neužtektų ir kelių dešimtmečių jai visai pažinti“, - rašo autorė. Ir išties, jei reikėtų apibūdinti, kas yra Meksika, būtų sudėtinga – ar tai jos dykumos, ar kolonijinės architektūros miestai, ar actekų ir majų palikimas, ar Karibų paplūdimiai, ar hipių komunos Ramiojo vandenyno pakrantėse, ar Holivudo žvaigždžių vilos bei jaunimo šėlsmas Jukatane. Meksika – ji yra visokia. Tad ir aprašyti jos visus atspalvius sunkiai įmanoma, ir autorė jau įžangoje tai ir konstatuoja – knygoje užčiuopiami tik kai kurie aspektai, tik kai kurios Meksikos vietos ar gyvenimo būdo sritys.

Tačiau to, kas yra šioje knygoje, su kaupu turėtų užtekti susidaryti vaizdą apie Meksiką. Kartu su autore apžiūrinėjame įspūdingą Meksikos gamtą, siurrealistinius sodus, žvelgiame į ugnikalnius, krioklius ar piramides, žavimės įspūdingais Meksikos paplūdimiais, lankomės magiškuose Meksikos miesteliuose, ragaujame jų maistą, dalyvaujame fiestose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Knyga „Meksika, mano meile“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Knyga „Meksika, mano meile“

Paprastai keliautojai, atvykę į Meksiką, stengiasi kuo greičiau palikti sostinę, tačiau autorė susigyvena su šiuo miestu, pamato jame ne tik milžinišką dydį, bet ir eleganciją, parkus, meno galerijas klaidžiojančią Fridos Kahlo dvasią, jaukius rajonus. Bent jau man tai buvo vienas didesnių šios knygos atradimų.

Kaip jau minėjau, tai knyga, kuri parašyta dienoraštiniu principu, tad pirmiausia čia matome Meksiką autorės akimis, ir kiekvieno skyriaus pradžioje paminima, kokias vietas ji aplankė, kokius įsimintiniausius valgius valgė, kokie gėrimai nustebino, kokie garsūs žmonės toje vietoje gyveno. Taip pat pateikiami esminiai faktai norintiems keliauti į šią šalį, o atskirą skyrių apie Meksikos virtuvę įkvėpė šefas Rene Redzepi. Ir dar atskirai reikėtų paminėti nuotraukas, kurios šiame leidinyje kokybiškos ir jų išties daug – leidinys spalvingas, kaip ir pats Meksikos gyvenimas.

Tai knyga, galinti užkrėsti Meksikos virusu, gyvai parašyta, kaleidoskopiška. Galinti pasitarnauti ir kaip asmeninis kelionių gidas, ir kaip fotografijų albumas, ir kaip autorės patirčių rinkinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius