Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Mikės Pūkuotuko“ autorius Alanas Alexanderis Milne'as dirbo karo propagandininku

Vaikų pasakų herojų Mikę Pūkuotuką sukūręs britų rašytojas Alanas Alexanderis Milne'as Pirmojo pasaulinio karo metais dirbo slaptojoje tarnyboje MI7b, atsakingoje už propagandos skleidimą, praneša guardian.co.uk.
„Mikė Pūkuotukas“
„Mikė Pūkuotukas“ / Kadras iš filmo

Naujienas apie knygas, konkursus ir naujausias knygų recenzijas sekite ir tinkle „Facebook“. SPAUSKITE ČIA.

Rašytojas pagarsėjo pacifistinių idėjų skleidimu, tačiau dabar atrasti dokumentai rodo, kad Pirmojo pasaulinio karo metais jis dirbo slaptuoju agentu. 

Dokumentai apie šios propaganda užsiėmusios tarnybos darbą turėjo būti sunaikinti, tačiau rašytojo kolega kapitonas Jamesas Lloydas pasiėmė juos namo. Vietoje to, kad dokumentus sunaikintų, jis juos įdėjo į lagaminą, ir dabar atsitiktinai visa tai aptiko jo sūnėnas Jeremy Arteris. Jis rado apie 150 dokumentų, tarp kurių buvo straipsniai, nuotraukos.

MI7b buvo sukurta, kad įvykiai fronte būtų kuo pozityviau atspindimi likusiems namuose, šiame skyriuje dirbę rašytojai dirbo propagandininkais, karą nušvietusiais palankioje britams šviesoje. Propagandos skleidimo skyrius buvo uždarytas 1918 metais.

1934 metais  Alanas Alexanderis Milne'as išleido pacifistinį kūrinį „Peace with Honour: an Enquiry Into the War Convention“, kurio tikslas, anot rašytojo, – parodyti, kad karas yra nuodai. Tiesa, Antrojo pasaulinio karo metais rašytojo požiūris į karą kiek pasikeitė. 

Pirma rašytojo knyga apie apie Mikę Pūkuotuką pasirodė 1926 m. spalio 14 d. Knyga išversta į daug kalbų, taip pat jos pagrindu sukurta animacinių filmų, kompiuterinių žaidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius