Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksleiviams – pirmoji knyga apie Lietuvos kariuomenę

Lietuvos knygynų lentynas papildys dar viena knyga apie karybą, tik šį kartą ji kitokia – smagiai iliustruota, gausi įdomių faktų ir skirta ne kariuomene besidomintiems suaugusiesiems, o moksleiviams.
Daliaus Rakučio knygos „Kario keliu“ pristatymas
Daliaus Rakučio knygos „Kario keliu“ pristatymas

Leidyklos „Šviesa“ išleistą edukacinio turinio knygą „Kario keliu“ parašęs istorikas, žurnalistas, rašytojas Dalius Rakutis teigia, kad svarbiausios priežastys ją sukurti buvo šiandieninės politinės realijos ir moksleiviams suprantamos informacijos apie Lietuvos kariuomenę stoka. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo proga įvyko pirmasis knygos pristatymas.

„Knyga skirta 9–14 m. vaikams, bet, manau, ir vyresni moksleiviai ras naudingos ir įdomios informacijos. Be to, tai gali būti puiki priemonė tėveliams, padėsianti suprantamai paaiškinti vaikams, kam reikalinga kariuomenė, ir atsakyti į kitus su karyba susijusius atžalų klausimus. Pagrindinis mano tikslas buvo parodyti jaunimui, kad Lietuvos saugumas priklauso nuo visų mūsų indėlio į krašto apsaugos sistemą ir kiekvienas galime ir turime prisidėti prie saugios savo šalies ateities. Kartu ši knyga yra ir mano, kaip Lietuvos piliečio, žurnalisto, rašytojo indėlis stiprinant mūsų šalies pilietinę savimonę ir meilę savo kraštui“, – teigia D. Rakutis.

Kartu noriu parodyti, jog nėra tokio vaikų pomėgio, kurio, paversto žiniomis ir specialybe, nereikėtų kariuomenėje.

D. Rakutis, rašydamas knygą, rėmėsi ir asmenine patirtimi – septynerius metus jis buvo Lietuvos kariuomenės savanoriu, mokėsi atsargos karininkų kursuose, trumpai dirbo karinėje spaudoje ir asmeniškai susidūrė su kariuomenės veikla, jos struktūra, hierarchija bei turima ginkluote. Perteikti informaciją vaikams suprantama kalba autoriui padėjo skautų vadovo darbas ir jo paties atžalos, kurios ir tapo pirmaisiais knygos vertintojais.

„Norint vaikus sudominti kokia nors tematika, pirmiausia reikia laimėti jų dėmesį, todėl knygoje gausu šmaikščių iliustracijų, linksmų veikėjų ir situacijų. Žaismingumas, gebėjimas rimtus dalykus atskleisti paprastai ir kartu linksmai, atsisakant visokių šūkių, klišių, sudėtingų apibrėžimų, yra kiekvienos geros knygos vaikams palydovas“, – teigia autorius.

Pirmus jaunuosius skaitytojus – ir berniukus, ir mergaites – dažniausiai domino ne tik karinės technikos paveiksliukai, bet ir įdomūs klausimai, užduotys. Autoriaus sumanymu, skaitydami knygą ir labiau įsigilinę vaikai sužinos, kas yra Lietuvos kariuomenė, iš ko ji susideda, ką veikia joje dirbantys, tarnaujantys žmonės ir kokiais ginklais bei technika yra ginkluoti.

„Kartu noriu parodyti, jog nėra tokio vaikų pomėgio, kurio, paversto žiniomis ir specialybe, nereikėtų kariuomenėje. Kariuomenės didžiausia jėga yra ne ginklai (nors jie, be abejo, labai svarbūs), o žmonės, specialistai, jų gebėjimai. Nuo to, kiek jie yra motyvuoti ginti savo kraštą, kiek gerai yra apmokyti tą daryti ir kokių turi įgūdžių, priklauso visos kariuomenės stiprumas“, – pasakoja rašytojas.

Pasak autoriaus, knyga neskatina primityvaus militarizmo, o veikiau atspindi dar romėnų pagrįstą nuostatą, jog geriausia gynyba yra puikus pasirengimas karui. D. Rakučio nuomone, niekas nenori pulti stipraus priešininko, turinčio daug sąjungininkų ir aiškų pasiryžimą gintis, todėl geriausias būdas išvengti karo yra jam iš anksto pasiruošti ir atbaidyti galimus priešus.

Prie knygos sukūrimo patarimais, pastabomis ir kelių skyrių parengimu prisidėjo LR Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai. Knygą recenzavo hum. m. dr. Vidmantas Petras Kuprevičius, iliustracijas sukūrė Jonas Liugaila.

Apie autorius

Dalius Rakutis – istoriko išsilavinimą turintis žurnalistas, knygų ir straipsnių autorius, populiarių leidinių redaktorius ir projektų vadovas. Ilgametis skautų judėjimo dalyvis, 1994 – 2002 m. tarnavęs Savanorių pajėgose ir mokęsis atsargos karininkų kursuose. Aktyviai domisi pilietiškumo, gynybos ir šeimos vertybių ugdymo temomis.

Knygos recenzentas – hum. m. dr. Vidmantas Petras Kuprevičius, istorikas leksikografas, Parlamento išorės gynybos VI būrio savanoris (1991), akademinio „Lietuvių kalbos žinyno“ bendraautoris, KASP karininkas, LŠS šaulys. Domisi pilietiškumo, gynybos, Lietuvos istorijos, gamtos, valstybinės kalbos ir NATO raidos klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius