Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

#MŪSŲKRAŠTAS: Alytaus ir Vilniaus bendruomenių tapatumo ugdymas bibliotekose

2016-aisiais minėdami Bibliotekų metus, apsilankėme Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje. Čia vykdomas naujoviškas projektas „#MŪSŲKRAŠTAS: Alytaus ir Vilniaus bendruomenių tapatumo ugdymas bibliotekose“, apie kurį ir pakalbėsime su minėtos įstaigos darbuotojomis.
Marija Šadurskaitė Šv. Jokūbo Fotokonkursas I vieta
Marija Šadurskaitė Šv. Jokūbo Fotokonkursas I vieta / Projekto partnerio nuotr.

Šio krašto pažinimą skatinančio projekto tikslas – atsižvelgiant į bendruomenių kultūrinius poreikius, ugdyti Vilniaus ir Alytaus regionų bendruomenių tapatumą, skatinti jaunimą bei aktyvaus poilsio mėgėjus keliauti ir taip geriau pažinti istorines ir kultūrines vietas. Taip buvo sukurtos dvi Vilniaus ir Dainavos krašto pažinimo svetainės, taip pat keletas interaktyvių parodų.

Šis projektas nebūtų įmanomas be Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos dalinio finansavimo, kurį Adomo Mickevičiaus biblioteka užsitikrino sėkmingai parengusi projektą.

Pasakoja projekto vadovė dr. Laura Juchnevič: „Atlikome tyrimą ir nustatėme, jog viena didžiausių mūsų bibliotekos stiprybių yra kraštotyrinė veikla. Mes turėjome didelę kraštotyros darbo patirtį Vilniaus regione. Pastebėjome, jog mūsų bendruomenė ypač domisi kraštotyros tematika, o ji itin naudinga planuojant laisvalaikį. Tad pasiūlėme panašų projektą Alytaus apskričiai ir jie susidomėjo.“

Nutarta į kraštotyrą pažvelgti kitu kampu ir į krašto pažinimo svetainių kūrimą įtraukti vietos bendruomenes. „Nusprendėme rengti internetinę svetainę, pritaikytą naujiems bendruomenės poreikiams, tam pasitelkdami interaktyvumą, – pasakojo L.Juchnevič. – Buvo labai svarbu ne tik sudaryti sąlygas bendruomenės žmonėms rasti bibliotekininkų jau paruoštą informaciją, bet ir patiems kurti turinį. Juk pati bendruomenė turi ką papasakoti apie savo kraštą, dažnai bibliotekininkai neturi galimybių prieiti prie tokios informacijos ir medžiagos. Taip bendruomenė papildo bibliotekininkų darbą, o tai kuria ryšį tarp bibliotekos ir bendruomenės.

Dabar yra sukurtos dvi internetinės svetainės: atnaujinta svetainė „Vilnijos vartai“ ir sukurta pastarosios „sesė“ – „Dainavos krašto“ internetinė svetainė. Taip pat vykdomos kelios edukacinės programos vaikams: dvi interaktyvios parodos, kurias pristatome interaktyviuose stenduose, stalo žaidimas „Pasižvalgymai po Vilnių“ ir protų mūšiai: vienas – apie Vilniaus, antras – apie Alytaus kraštą“.

Kam gi skirtos šios naujos Adomo Mickevičiaus bibliotekos paslaugos? „Tikslinė auditorija daugiausia yra tautinės mažumos, kurioms jų krašto kultūra ir palikimas yra ypač svarbus, taip pat dirbame su vaikais ir jaunimu. Alytaus krašte pasitelkiame šio miesto gyventojus ir kitus dzūkus“, – sakė bibliotekininkė Laura.

Vykdant projektą parengtos interaktyvios parodos keliauja iš bibliotekos į biblioteką. Šiuo metu viena tokia paroda veikia Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, o kita interaktyvi paroda keliauja po Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialus. Pasibaigus projektui, šias parodas numatoma eksponuoti kitose bibliotekose. Su malonumu jos vežamos ir į didesnius renginius, knygų muges, festivalius. Daugiau informacijos apie šias vykdant minėtą projektą parengtas parodas galima gauti bibliotekos internetinėje svetainėje www.amb.lt.

Ekskursijos ir pažintinės ekspedicijos – dar vienas šio gražaus projekto elementas. Apie tai paprašėme papasakoti Adomo Mickevičiaus bibliotekos ryšių su visuomene specialistės Gerdos Putnaitės: „Buvo organizuotos kelios ekskursijos, išvykos į išskirtines krašto vietoves, rengiami edukaciniai užsiėmimai, taip pat įvyko fotografijų konkursas. Dalyviai visą mėnesį fotografavo savo krašto vietas arba žmones ir su pasididžiavimu dalijosi tuo, ką mato aplinkui, kas jiems svarbu. Po kiekvienos pažintinės ekskursijos prašėme žmones rašyti savo atsiliepimus, kurie buvo skelbiami atskiroje specialiai gyventojams skirtoje „Vilnijos vartų“ svetainės rubrikoje „Bičių korys“.

Projekte dalyvaujantys gyventojai paliko ne vieną komentarą apie labai teigiamą šio Adomo Mickevičiaus bibliotekos projekto naudą. „Jau turime atsiliepimų apie bandų – tradicinio dzūkų valgio – kepimą. Ekspedicijos dalyviai galėjo išbandyti, kaip tai yra daroma, ir visus savo įspūdžius aprašyti. Atsiliepimai bus paskelbti internetinėje svetainėje „Vilnijos vartai“. Naujausia ekspedicija vyko rugsėjo pradžioje. Lietuvos aklųjų bibliotekos atstovai, bendruomenės aklieji ir silpnaregiai vyko į kraštotyros ekspediciją Alytaus regione ir tandeminiais dviračiais keliavo po nacionalinį parką. Aklieji taip pat parašys savo įspūdžius, kuriuos bus galima paskaityti „Bičių korio“ skyrelyje.

Ši veikla tikrai pasiteisino. Manome, jog ją tęsime ir pasibaigus projektui“, – teigė Gerda.

G. Putnaitė paminėjo vienos moters paliktą komentarą, kad jaunystėje visi senolių pasakojimai atrodo nuobodūs, kvailoki, o kai jau esi subrendęs, gailiesi, jog tų istorijų neįsidėmėjai, neužsirašei. „Taigi mūsų tikslas yra išsaugoti tas istorijas, paskatinti vyresnius žmones jomis dalintis, o jaunimą – domėtis“, – sakė bibliotekos ryšių su visuomene specialistė.

Kilnojamosios interaktyvios parodos turinį kūrusi Adomo Mickevičiaus vaikų bibliotekos darbuotoja Giedrė Narbutaitė pasakojo, kad buvo pasirinkta dirbti su kartografine medžiaga, per ją atskleidžiant tiek Vilniaus, tiek Alytaus regionų unikalumą. „Kadangi mūsų biblioteką garbina poeto Adomo Mickevičiaus vėliava, nusprendėme savo skaitytojams pristatyti XIX a. Vilnių. Kreipėmės į Mokslų akademijos Vrublevskių biblioteką, sukaupusią gausius išteklius. Ji turi to meto žemėlapių, taigi mes suskaitmeninome 1840 metų Vilniaus miesto planą, atkūrėme bei detalizavome jį. Taip žmonėms parodėme, koks buvo tas senasis Vilnius, atskleidėme vietas, kuriose gyveno Adomas Mickevičius. Mūsų partneriai iš Alytaus bibliotekos pasirinko pristatyti šiuolaikinį Alytų. Jiems padėjome sukurti tokį virtualų žemėlapį, kuriame jų kraštiečiai gali susipažinti su garsiausiais Alytaus krašto miesteliais bei vietovėmis“, – pasakojo Giedrė.

Adomo Mickevičiaus bibliotekos darbuotojai džiaugiasi, kad minimas kraštotyros projektas paskatino kurti papildomas bibliotekos paslaugas gyventojams ir sudarė sąlygas geriau pažinti savo kraštą, istorinį palikimą.

L. Juchnevič teigė, jog visas internetinių svetainių turinys buvo panaudotas kuriant papildomus dėmesį traukiančius bibliotekos produktus. „Štai žaidimo „Alias“ principu sukurti „Pasižvalgymai po Vilnių“ – jaunimas jau pradeda domėtis Vilniaus vietovėmis. O tuomet jie ieško daugiau informacijos ir „Vilnijos vartuose“. Kalbant apie „Vilnijos vartų“ (www.vilnijosvartai.lt) ir „Dainavos krašto“ (www.dainavoskrastas.lt) internetinių svetainių turinį, reikia pabrėžti, jog tai yra patrauklus kraštotyrinės informacijos pristatymas visuomenei, – kalbėjo projekto vadovė. – Bibliografai surenka visą įmanomą informaciją apie įvairias vietoves, savivaldybes, miestus, kaimelius, gamtos objektus. Šia informacija lankytojas gali pasinaudoti skirtingais tikslais, pavyzdžiui, mokslams, studijoms, moksliniam darbui. Mes siekiame, kad ši informacija praverstų planuojant ir laisvalaikį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje