Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinės premijos laureate tapusi rašytoja Danutė Kalinauskaitė: „Kol kas nesutapau su premija“

Nacionalinę premiją už „mažųjų meninės kalbos formų turiningumą“ gavusi rašytoja Danutė Kalinauskaitė prisipažino nuoširdžiai nustebusi, kad sulaukė tokio dėmesio. Jos teigimu, premija yra savotiškas paskatinimas patvirtinti pripažinimą.
Danutė Kalinauskaitė
Danutė Kalinauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

1959 metais Kaune gimusi prozininkė, eseistė literatūriniame pasaulyje nebuvo itin aktyvi.

Pirmoji jos apsakymų knyga „Išėjusi šviesa“ pasirodė dar 1987 metais, tačiau po to sekė kelių dešimtmečių pertrauka. 2008 metais pasirodė esė ir apsakymų rinktinė „Niekada nežinai“, o didžiausią populiarumą atnešė 2015 metais išleista knyga „Skersvėjų namai“. Šis kūrinys buvo nominuotas ir praėjusių metų geriausių prozos knygų rinkimuose.

Lietuvių literatūros ir tautosakos institute dirbanti D.Kalinauskaitė teigė, kad jausmas gavus premiją labai savotiškas.

„Aš tikrai nesitikėjau... Lietuvoje labai daug puikių rašytojų ir man buvo labai netikėta jau tada, kai Rašytojų sąjunga mane iškėlė šiai premijai gauti“, – pasakojo rašytoja. „Visiškai apie tai nieko nežinojau ir labai nustebau“, – teigė ji.

„Kol kas tai atrodo visiškas akibrokštas. Dabar užgriuvo lavina skambučių, sveikinimų... Kol kas nesutapau su ta premija ir turbūt nesutapsiu“, – svarstė prozininkė ir pridūrė, kad net nežinojo, jog balsavimas vyko būtent pirmadienį.

Paklausta, ar premija taps motyvacija naujiems darbams, D.Kalinauskaitė sakė, kad tai bus nauja atsakomybė, bet nieko esmingo nenutiks.

„Žinau, kad iš esmės niekas mano gyvenime nepasikeis. Kaip aš galynėjausi su savo kūrybiniais demonais, su savo sunkumais, taip bus ir toliau. Jau man per daug metų, kad aš įsijausčiau į šituos dalykus, sustočiau rašiusi ir jausčiausi viską laimėjusi“, – teigė Nacionalinės premijos laureatė.

VMT archyvo, R.Mickevičiūtės, G.Česonio, D.Matvejevo ir J.Kalinsko/15min nuotr./2017 metų Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai
VMT archyvo, R.Mickevičiūtės, G.Česonio, D.Matvejevo ir J.Kalinsko/15min nuotr./2017 metų Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai

Jos manymu, premija gali tapti netgi savotišku trikdžiu, nes teks atsakinėti į skambučius, skirti daugiau dėmesio viešajai erdvei, o ne ramiam kūrybiniam procesui.

„Toliau darysiu, ką dariusi. Užsidarysiu langus, duris ir ramiai rašysiu“, – sakė rašytoja.

„Toliau darysiu, ką dariusi. Užsidarysiu langus, duris ir ramiai rašysiu“, – sakė rašytoja.

D.Kalinauskaitė prasitarė, kad šiuo metu rašo romaną. Ji teigė nustebusi, kad Nacionalinė premija jai teko už novelių rašymą, kuris retai sulaukia didžiausių įvertinimų.

„Knyga, kurią rašau dabar, nebus novelių knyga. Bus toks nedidelis romanas... Na, nebent nutiks taip, kaip Alice Munro, kai ji rašė romaną, bet kadangi iš prigimties buvo novelistė, visada rašė tik noveles, tai paėmė ir sukarpė jį į dalis. Tikiuosi, kad man taip neatsitiks ir aš nesukarpysiu“, – kalbėjo prozininkė.

Sulaukusi 15min palinkėjimo, kad romano atveju Nobelio premijos laureatės A.Munro pavyzdžiu nepasektų, bet premijas gautų panašias, D.Kalinauskaitė nusijuokė ir padėkojo, perduodama padėką skaitytojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius