-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 22

Nešvankios, provokuojančios, kontroversiškos: 7 lietuviškos knygos, kurios sukėlė skandalus

Daugiau nei per tris Nepriklausomybės dešimtmečius Lietuvos literatūroje būta įvairių istorijų, kurios pateko į pirmuosius žiniasklaidos puslapius ar kriminalines suvestines, sujaudinusios kultūros bendruomenę, paskatinusios viešas diskusijas, o galiausiai apaugusios gandais ir perėjusios į mitologines sferas.
Skandalai literatūroje
Skandalai literatūroje / 15min montažas

Šių istorijų centre buvo atsidūrusios ir knygos. Vienos jų tapo tikrais literatūros įvykiais ir sulaukė ne vieno tiražo. Tuo tarpu kai kuriems autoriams grasinta teismais, net nužudymu, o jų pavardės linksniuotos net ir tų, kurie grožinių kūrinių išvis neskaito.

Įprastai šias knygas lydėjo skandalai, kurie nebūtinai turėjo ką nors bendra su literatūra, tačiau puikiai atspindėjo to meto visuomenės požiūrį į nusistovėjusias vertybes, istorinius naratyvus ar tam tikras mažumų grupes.

Pateikiame pasakojimą apie septynis lietuvių autorius bei jų knygas, kurios per pastaruosius 25-erius metus ne tik sudrebino mūsų kultūros, mokslo bei politikos lauką, bet čia įnešė ir gaivaus diskusijų vėjo bei aitraus papiktinimo tvaiko.

Jurga Ivanauskatė „Ragana ir lietus“
Jurga Ivanauskatė „Ragana ir lietus“

Moralės sergėtojai prieš Raganą

Jurga Ivanauskaitė „Ragana ir lietus“, 1993

„Skandalingas“, „pornografinis“, „iškrypėliškos vaizduotės“, „peržengiantis visas moralės normas“ – šitokie ir dar riebesni epitetai 1993 metais skambėjo apibūdinant Jurgos Ivanauskaitės romaną „Ragana ir lietus“.

Trisdešimt dvejų metų rašytoja savo kūriniu sudrebino pirmuosius nepriklausomybės žingsnius žengiančią Lietuvos visuomenę, tik išsilaisvinusią iš cenzūros gniaužtų. Tačiau Vilniaus miesto tarybos Visuomeninė komisija, turėjusi prižiūrėti piliečių dorovę, į šią knygą pasižiūrėjo itin griežtai ir, motyvuodama „erotiniu turiniu“, uždraudė juo prekiauti knygynuose. Įsigyti romaną leista tik specialiose vietose, kur buvo platinama erotinė literatūra, pavyzdžiui, „Playboy“ žurnalai. Tokių vietų tuometiniame Vilniuje buvo bent trys.

Įsigyti romaną leista tik specialiose vietose, kur buvo platinama erotinė literatūra, pavyzdžiui, „Playboy“ žurnalai.

Konservatyviąją visuomenės dalį bei jautriuosius skaitytojus galėjo šokiruoti romane vaizdžiai aprašomos lesbietiška meilė, masturbavimasis, milžiniški falai, prievartos scenos bei sekso aktai su šių dienų kunigu ar viduramžių vienuoliu. Net ir Kristui čia tenka kovoti su aistros protrūkiais ir atsispirti Marijos Magdalietės vilionėms...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius