-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko teismas: Knygos apie Harį Poterį nėra plagiatas

Niujorko teismas atsisakė patenkinti mažai žinomo britų rašytojo Adriano Jacobso paveldėtojų ieškinį. Jame iš leidybos kompanijos „Scholastic“, JAV leidžiančios rašytojos J.K.Rowling romanus apie burtininką Harį Poterį, siekta prisiteisti kompensaciją už neva kopijuotas detales.
JK Rowling
JK Rowling. / „Scanpix“ nuotr.

A.Jacobso atstovai tikino, kad ketvirtoji J.K.Rowling knyga apie Harį Poterį – „Haris Poteris ir Ugnies taurė“ yra A.Jacobso knygų serijos „Burtininko Vilio nuotykiai“ (angl. „The Adventures of Willy the Wizard“) idėjų kratinys. Buvo mėginama įrodyti, kad burtininkų varžybos, magiški šachmatai ir pagrindinis herojus – magiškų galių turintis vaikas burtininkas – yra brito išradimai, aprašyti dar 1987-aisiais. Tačiau teisėja buvo „Hario Poterio“ autorės pusėje ir pareiškė niekuomet anksčiau negirdėjusi apie „Burtininką Vilį“.

Kaip pranešė naujienų agentūra „Agence France-Presse“, Niujorko teismo teisėja pareiškė, kad J.K.Rowling ne kopijavo A.Jacobso personažų ar idėjų. „Visiškai akivaizdu, kad Jacobso ir Rowling darbai visiškai skiriasi tiek turiniu, tiek stiliumi“, – rašoma teismo sprendime. Leidybos kompanijos „Scholastic“ atstovai sakė esantys patenkinti sprendimu ir A.Jacobso paveldėtojų ieškinį pavadino nemotyvuotu, o jo turinį – absurdišku.

Nežinoma, kokia buvo A.Jacobso atstovų reakcija. Jie į Niujorko teismą dėl plagiato kreipėsi 2010-aisiais, anksčiau su analogišku ieškiniu jie kreipėsi į Londono teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius