Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premija: kas šiemet taikosi į apdovanojimą?

Kitą savaitę bus įteikta Nobelio literatūros premija. Tiesa, jų bus teikiamos net dvi, nes praėjusiais metais dėl skandalų Švedijos akademijoje nuspręsta premijos teikimo atsisakyti. Artėjant laureatų paskelbimui prasideda spėliojimai, kas galėtų laimėti šį prestižinį apdovanojimą.
Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Portalas „Literary Hub“ primena, kad šie metai mažai kuo skiriasi nuo kitų, kai buvo teikiama Nobelio literatūros premija – komisijos sprendimą nepaprastai sunku nuspėti, tačiau tai nesustabdo lažybininkų paskelbti savas prognozes.

Pasak britų lažybų platformos „Nicer Odds“, kuri „Literary Hub“ įvardijama kaip gerbiama ir patikima, daugiausia galimybių šiemet gauti prestižinį apdovanojimą turi kanadiečių poetė ir eseistė Anne Carson – jai suteikiamas 5 balų koeficientas.

Jai už nugaros lieka prancūzų rašytoja Maryse Condé (6 balų koeficientas) bei kiti rašytojai, kurių koeficientas siekia 9 balus – literatūros kritikė ir rašytoja iš Kinijos Can Xue, kasmet lažybininkų prie favoritų laimėti premiją priskiriamas japonas Haruki Murakami, rašytoja iš Rusijos Liudmila Ulickaja bei autorius iš Kenijos Ngugi Wa Thiong'o.

Toliau seka Vengrijos rašytojas Péteris Nádasas, šiemet „Tarnaitės pasakojimo“ tęsinį „The Testaments“ pristačiusi Kanados rašytoja Margaret Atwood, „Man Booker“ premijos laureatė iš Lenkijos Olga Tokarczuk ir amerikiečių eseistė Marilynne Robinson. Visų šių autorių koeficientas įvertintas vienuolika balų.

„Nicer Odds“ iš viso siūlo rinktis iš kiek daugiau nei dviejų dešimčių rašytojų. Pastarąją Nobelio literatūros premiją, kurios laureatas buvo paskelbtas užpernai, laimėjo britų rašytojas, knygų „Dienos likučiai“ ir „Neleisk man išeiti“ autorius Kazuo Ishiguro.

Nobelio literatūros premijos laureatai bus paskelbti spalio 10 dieną.

VIDEO: Linas Kojala – apie įsimintinus kūrinius, skaitymo įpročius ir būsimas knygas

Kodėl premija neteikta pernai

Pernai buvo atsisakyta teikti Nobelio literatūros premiją – Akademiją purtė seksualinio priekabiavimo skandalas, kai 18 moterų pareiškė, kad jas išžagino, lytiškai užpuolė ar prie jų priekabiavo Jeanas-Claude'as Arnault, Akademijos narės Katarinos Frostenson sutuoktinis.

Šis prancūzas Stokholme vadovavo 1989-aisiais savo įkurtam klubui „Forum“, kur susitikdavo kultūros elitas ir kurį mėgo jauni rašytojai, tikėdamiesi čia užmegzti ryšius su leidėjais bei pripažintais kūrėjais.

Švedijos akademija ilgus metus finansavo šį klubą.

Tai buvo vos aštuntas toks kartas istorijoje, kai Nobelio literatūros premijos nutarta neteikti. Anksčiau premija neteikta 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 ir 1949 metais.

Premija atiteks moteriai?

Šiemet leidinys „Bustle“ jau svarstė, ar gali nutikti taip, kad bent vieno Nobelio literatūros premijos laureate taps rašytoja moteris? Nors gerbiamas apdovanojimas teikiamas nuo 1901 metų, per visą jo teikimo istoriją jį yra gavusios vos 14 moterų rašytojų.

Pirmas Nobelio literatūros prizas buvo įteiktas 1901 metais ir jo laureatu tapo prancūzas Sully Prudhomme'as. Tuo metu pirma moteris, gavusi premiją, buvo rašytoja iš Švedijos Selma Lagerlöf – Nobelio literatūros prizas jai įteiktas 1909 metais.

Skaičiuojama, kad ilgiausias periodas, kai moteris rašytoja negavo Nobelio literatūros premijos, truko net ketvirtį amžiaus – nuo 1966 iki 1991 metų. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais situacija keičiasi – „Bustle“ pastebi, kad iš pastarųjų 26 paskelbtų Nobelio premijos laureatų 8 iš jų buvo rašytojos moterys.

Ar šiemet sulauksime laureatės moters? Tai būtų simboliškas Akademijos žingsnis – pernai premija neteikta būtent dėl seksualinio priekabiavimo skandalo prieš moteris, o visame pasaulyje vis garsiau kalbama apie ryškesnį moterų balsą tiek politikoje, tiek popkultūroje.

VIDEO: Mėnesio knygų TOP: nuo prikaustančio istorinio romano iki sovietinio patriotizmo ar aukštuomenės dugno

Leidinys pavasarį tarp galimų šių metų premijos laureačių moterų minėjo garsiąją rašytoją iš Kanados, knygos „Tarnaitės pasakojimas“ autorę Margaret Atwood, kuri šiemet pristatė knygos tęsinį „The Testaments“, pasaulį sužavėjusios „Neapolietiškos sagos“ autorę iš Italijos Eleną Ferrante, daugybę apdovanojimų gavusių romanų „Dvasių namai“ ir „Žaidimas su mirtimi“ autorę Isabel Allende, rašytoją iš Jungtinių Valstijų Joan Didion.

raŠYTOJOS MOTERYS, APDOVANOTOS NOBELIO LITERATŪROS PREMIJA

  • Selma Lagerlof (Švedija), 1909 metai
  • Grazia Deledda (Italija), 1926 metais
  • Sigrid Undset (Danija), 1928 metais
  • Pearl S.Buck (JAV), 1938 metais
  • Gabriela Mistral (Čilė), 1945 metais
  • Nelly Sachs (Vokietija), 1966 metais
  • Nadine Gordimer (Pietų Afrikos Respublika), 1991 metais
  • Toni Morrison (JAV), 1993 metais
  • Wislawa Szymborska (Lenkija), 1996 metais
  • Elfriede Jelinek (Austrija), 2004 metais
  • Doris Lessing (Iranas), 2007 metais
  • Herta Muller (Rumunija), 2009 metais
  • Alice Munro (Kanada), 2013 metais
  • Svetlana Aleksijevič (Baltarusija), 2015 metais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius