-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premija vėl prognozuojama Haruki Murakami

Artėjanti Nobelio literatūros premijos paskelbimo data vis labiau kaitina literatūros ekspertų ir skaitytojų aistras. Lažybų bendrovės prognozuoja, kad šiemet prestižine premija turėtų būti apdovanotas Lietuvos skaitytojams puikiai pažįstamas, populiariausias šiuolaikinis japonų rašytojas Haruki Murakami.
Rašytojas Haruki Murakami
Rašytojas Haruki Murakami / „Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos lažybų bendrovės „Ladbrakes“ prognozėmis, H. Murakami galimybės vertinamos santykiu 1:4, tokiu pat santykiu siūloma statyti ir už pagrindinį jo konkurentą, Kenijos rašytoją Ngugi Wa Thiong’o. Aukštai (santykiu 1:6) vertinamos ir Baltarusijos rašytojos bei žurnalistės Svetlanos Aleksiejevič galimybės. Vis dėlto užsienio spauda jau ne pirmus metus į šį apdovanojimą pretenduojantį japonų rašytoją šiemet laiko favoritu.

„Haruki Murakami Lietuvos skaitytojams yra puikiai pažįstamas ir jų mėgstamas autorius. Jo knygų siužetas, net ir ne visuomet kupinas veiksmo, įtraukia, intriguoja. Rašymo maniera ir mintys kitokios, labiau vakarietiškos nei klasikinių japonų rašytojų. Turbūt dėl autoriaus gebėjimo jungti vakarietiškas vertybes su rytietišku misticizmu kiekviena rašytojo knyga sulaukia didelio skaitytojų dėmesio“, – teigia H. Murakami knygas leidžiančios leidyklos „Baltos lankos“ vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka.

Turbūt dėl autoriaus gebėjimo jungti vakarietiškas vertybes su rytietišku misticizmu kiekviena rašytojo knyga sulaukia didelio skaitytojų dėmesio

Kartą duodamas interviu Didžiosios Britanijos dienraščiui „The Guardian“ H. Murakami save pavadino „japonų literatūros tremtiniu“. Savo šalyje dėl vakarietiškos pasaulėžiūros neretai kritikuojamas, tačiau pasaulyje jis itin mėgstamas – aistringo maratonų bėgiko ir vinilinių plokštelių kolekcionieriaus kūriniai išversti į daugiau nei pusšimtį pasaulio kalbų. Į lietuvių kalbą išversta 13 knygų. Tarp jų – pasaulio skaitytojų ir literatūros kritikų pripažinimą pelniusios „Avies medžioklė“, „Norvegų giria“ ir „Kafka pakrantėje“.

Naujausia į lietuvių kalbą išversta knyga „Bespalvis Cukuru Tadzakis ir jo klajonių metai“ šalies knygynuose pasirodė šių metų vasarį. Leidykla „Baltos lankos“ Vilniaus knygų mugei planuoja išleisti H. Murakami apsakymų rinkinį „Dramblys pradingsta“.

Nesvarbu, kaip baigtųsi varžybos dėl Nobelio literatūros premijos, 65 metų amžiaus rašytojas ir toliau džiugins savo gerbėjus. „Rašymas man yra gyvenimo prasmė. Rašant mano gyvenimas tapo kažkuo ypatingas. Stalas man yra tai, kas Clarkui Kentui buvo telefono būdelė, – įsitaisęs už jo virstu supermenu. Rašydamas galiu padaryti viską, ko noriu. Nebejaučiu baimės. Pasitelkęs vaizduotės galią, galiu sukurti viską. Rašydamas galiu išgelbėti pasaulį“, – interviu „Zeit“ žurnalistui Ronaldui Dukeriui šių metų pradžioje sakė H. Murakami.

Nobelio literatūros premijos laureatas bus paskelbtas spalio 9 dieną, ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius