Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premija Mo Yanui tikėto populiarumo taip ir neatnešė?

Šiais metais į prestižinę Nobelio literatūros premiją pretenduoja penki kandidatai. Knygų gerbėjai ir apžvalgininkai spėlioja, kad galbūt dabar išaušo Japonijos rašytojo Haruki Murakami valanda. Paskutinius kelerius metus šis autorius buvo įvardijamas kaip vienas realiausių pretendentų laimėti prestižinę literatūros premiją.
Mo Yano knygų stendas Frankfurto knygų mugėje
Mo Yano knygų stendas Frankfurto knygų mugėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarp neoficialių ir realiausių kandidatų laimėti šią premiją taip pat minimas 79-erių Philipas Rothas. Šis rašytojas 2012 metų pabaigoje paskelbė, kad baigia savo rašytojo karjerą, per kurią išleido 31 knygą.

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Tuo tarpu kol visas literatūros pasaulis spėlioja, kas laimės 2013 metų Nobelio literatūros premiją, „The Global Times“ skaudžiai kerta praėjusių metų premijos laureatui Kinijos rašytojui Mo Yanui.

Kaip rašo „The Global Times“, Mo Yanas laimėjo gerbiamą literatūros premiją, tačiau tai negarantavo pirmų vietų perkamiausių knygų sąrašuose. Kaip pavyzdį leidinys pateikia Kinijos Socialinių mokslų akademijos literatūros ataskaitą, kuri atskleidžia, kad 2012 metais Mo Yano knygoms užkopti į perkamiausių sąrašo viršūnę sekėsi itin prastai. Kinijoje rašytojo knygos tarp perkamiausių kūrinių užėmė 11 ir 16 vietas.

Galbūt 2012 metų perkamiausių Kinijos knygų statistikai įtakos turėjo tai, kad Nobelio literatūros premija Mo Yanui buvo įteikta tik metų pabaigoje – spalį. Po prestižinės premijos laureato paskelbimo, Mo Yano kūrybos pradėjo ieškoti net ir tie žmonės, kurie nesidomėjo literatūra. Dauguma kinų Mo Yano knygas pirko ne tik savišvietai, bet ir draugams iš užsienio.

Bet kuriuo atveju, literatūros pasaulyje netyla diskusijos, ar Mo Yanas buvo vertas prestižinės premijos. Pasaulio žiniasklaidoje buvo pasirodę griežtų pareiškimų, kad Švedijos akademija, įteikdama Nobelio literatūros premiją Mo Yanui, taip pataikavo Kinijai, kurios politinė ir ekonominė galia įgauna vis svaresnį vaidmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius