Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegų rašytojas B.Sortlandas: „Mano kūryba – apie tikros meilės ilgesį, ir apie tai, kad niekas mūsų nemyli tokių, kokie esame iš tikrųjų“

Kalbamės su Vilniaus knygų mugės svečiu iš Norvegijos Bjornu Sortlandu apie jo kūrybos inspiracijas ir mugėje pristatomą knygą „Minutė tiesos“.
Bjornas Sortlandas / Asmeninio archyvo nuotr.
Bjornas Sortlandas / Asmeninio archyvo nuotr.

– Esate parašęs daugiau kaip 40 knygų vaikams ir jaunimui. Kodėl renkatės rašyti šiai auditorijai? Ar tai skirtingas rašymo būdas lyginant su kūryba suaugusiesiems?

– Aš tiksliai nežinau. Manau, kad tarp 0 ir 15-os metų, viską išgyvename labai intensyviai ir su didele galia. Per šiuos pirmuosius metus susiduriame su emocijų lavina, kai patiriame bučinį, „Coca Colos“ skonį, išdavystę, mergaitės šiltą liečiančią ranką, mokyklos kvapą, pirmą perskaitytą žodį, mokymąsi plaukti ir t.t.

Niekada niekas nebus taip stipru kaip pirmą kartą. Tai laikotarpis, kai esi jaunas, turi daug energijos, visa tai sudaro literatūrą, ir manau, kad tai be galo turtinga ir žavu.

– Kaip atradote meno temą literatūroje? Kodėl jums ji svarbi ir įdomi? Ar konsultuojatės su meno istorikais?

Mano viduje gyvena veikėjas, kuris niekada neužaugo, aš paprasčiausiai jo klausau.

– Menas kalba apie tuos pačius dalykus kaip ir literatūra. Aš paprasčiausiai mėgstu meną. Mano mama duodavo meno knygų, kai aš buvau vaikas, bet aš niekad nesilankiau meno muziejuje iki užaugau. Aš iš karto įsimylėjau Edwardą Munchą ir Vincentą van Goghą, kai man buvo maždaug 11-a metų.

– Kitas svarbus jūsų knygų aspektas – jautrūs psichologiniai niuansai, psichologiškai sudėtingos situacijos. Ar renkatės tokias temas tikslingai? Kaip pasiekiate įtaigių savo personažų emocinių išgyvenimų?

– Atsakysiu labai trumpai – mano viduje gyvena veikėjas, kuris niekada neužaugo, aš paprasčiausiai jo klausau...

Knyga „Minutės tiesos“
Knyga „Minutės tiesos“

– Kaip galėtumėte trumpai apibūdinti knygą „Minutė tiesos“?

– Meilės istorija daugybėje puslapių.

– Kokia siužetinė linija jums artimiausia?

– Manau, kad šioje knygoje svarbiausias yra stiprus ilgesys, kurį jaučia du žmonės.

– Knygos vertimas į lietuvių kalbą yra labai lengvai skaitomas. Puikiai pajausta šnekamoji jaunimo kalba. Kokie atsiliepimai apie romaną norvegų kalba?

– Turiu pripažinti, kad dažniausiai mano knygos sutinkamos labai palankiai.

– Ar konsultuodavotės su jaunimu, kas ir kada vartojama („slengo“ tema)?

– Taip, su keliais Fridos metų žmonėmis. Viskas tikra, nieko neišgalvota.

– Papasakokite apie savo paskutines knygas. Kokios temos, kokios aktualijos?

– Dažniausiai mano temos yra apie tikros meilės ilgesį, ir apie tai, kad niekas mūsų nemyli tokių, kokie esame iš tikrųjų.

– Ar renkatės temas reaguodamas į pasaulio/Norvegijos aktualijas?

– Rašydamas paprastai klausausi savo širdies ir vidinio balso. Manau, kad giliai viduje visi žmonės jaučiasi daugmaž panašiai ir ilgisi panašių dalykų.

Į Vilniaus knygų mugę rašytojas atvyksta Modernaus meno centro kvietimu, ir ši viešnagė yra Šiaurės ministrų tarybos ir Asociacijų Norden Sąjungos vykdomo projekto „Šiaurės šalių rašytojų viešnagės“ dalis. 

Viešnagės metu lankysis mokymo įstaigose ir bibliotekose, ves užsiėmimus, o mugėje vasario 27 d. (šeštadienį), 16 val. Salėje 5.3 kalbėsis apie romaną „Minutė tiesos“ ir apie savo kūrybą su mugės svečiais.

Bjornas Sortlandas – norvegų rašytojas, žurnalistas, kritikas. Jo įvairių žanrų knygos, skirtos vaikams, jaunimui ir suaugusiems, išleistos Europoje, Amerikoje ir Azijoje. Beveik visuose jo kūriniuose vienas iš svarbiausių veikėjų yra menas. Kultūros, meno istorijos faktai juose pateikiami subtiliai, neįkyriai. Rašytojas puikiai išmano vaikų, jaunuolių psichologiją, dažnai kuria intriguojantį, trilerį primenantį siužetą. Kūriniuose keliama daug jaunimui aktualių klausimų, į kuriuos atsakoma nemoralizuojant, leidžiama atsakymą rasti patiems. Rašytojas apdovanotas daugeliu nacionalinių ir tarptautinių premijų.

Minutė tiesos“ – antroji autoriaus knyga lietuviškai. Modernaus meno centras taip pat yra išleidęs Bjorno Sortlando ir Hildės Kramer knygą – „Ką mena širdis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius